TRABZON (AA) - DUYGU AVUNDUK - Trabzon'da 5 yıldır otobüs kullanan 28 yaşındaki Meltem Kurt, çocukluk hayali olan baba mesleği şoförlüğü yapıyor.

Yaklaşık 11 yıldır ehliyeti bulunan Kurt, ilkokul yıllarında babasının tırla uzun yol şoförlüğü yaptığını ve kendisini okula bırakırken, büyük araçlara ilgisinin arttığını söyledi.

Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'da bir turizm şirketinde çalıştığını belirterek, araç kullanmaya babasının kucağında başladığını ifade etti.

Çocukluğunda her zaman kapılarında büyük araçlar bulunduğunu anımsatan Kurt, "Ayaklarım yetişmiyordu, altıma minder koydum ve araba kullanmayı öğrendim. Yıllar sonra babamın mesleğini yapmaya başladım. İlk olarak kamyon kullandım. Babamla bir hayalimiz vardı. Otobüs alıp birlikte çalışmak istiyorduk. O hayalimizi de birlikte çalışarak gerçekleştirdik." dedi.

Köy halkının ve Trabzonluların önce tepki gösterdiğini ancak ailesinin kendisine destek olduğunu belirten Kurt, "Ailem 'sen araba kullanamazsın' demedi, hep destekledi. 'Yaparsın' dedi. Babama, 'niye onu da peşinizde getiriyorsunuz' diyenler çok oldu ama Allah razı olsun ki babam 'Bu kız benim kızım, şoför olmak istiyorsa yapacak’ diyerek beni destekledi." diye konuştu.

Tır şoförlüğü de yaptığını fakat oldukça zahmetli ve bir kadın için zor olduğu için tır kullanmanın kendisine cazip gelmediğini anlatan Kurt, ailesinin de tırı satıp otobüs aldığını vurguladı.

Şoförlük yapmasına erkeklerden çok tepki geldiğini söyleyen Kurt, "Bana, 'git evinde otur' veya 'evlen git' diyenler çok oldu. Kendimi kabul ettirebilmek için çok uğraştım. Benim yanıma gelip 'çok iyi şoförsün' diyorlar, yan tarafa gidiyorlar 'o ne anlar' diyorlar." şeklinde konuştu.

- "Erkeklerle yaptığım mücadeleyi kazandığımı düşünüyorum"

Kurt, şoför olabilmek ve kendisini kabullendirmek için çok çaba harcadığını belirterek, aradan geçen zaman içerisinde erkek şoförlerle yaptığı mücadeleyi kazandığını düşündüğünü belirtti.

"Şoförler şimdi gittiğim her yerde 'Abla gel otur çay iç' diyorlar veya yardımcı olmaya çalışıyorlar" diyen Kurt, "Arabam arıza yapıyor, ben tamir edemiyorum. Telefon açıyorum veya yolda duruyorum. Hiç tanımadığım biri durup arabamı yapıyor. Beni artık benimsediler. Kendimi Trabzon halkına şoför olarak tanıttım. Bizim yörenin kadınları ve erkekleri beni görünce artık 'çok iyi, tebrik ederim' diyorlar. Ben meydana gelince alkışlıyorlar. Hoşuma gidiyor." şeklinde konuştu.

- "Trabzon'un şoför Meltem'i oldum"

Kurt, şoförler arasında "Şoför Nebahat" olarak tanındığını belirterek, “Bazen esprisi de geçiyor. 'Şoför Nebahat geliyor' diye bağıran bile oluyor. 'Nebahat Abla' diyorlar. Ben de 'Nebahat demeyin, bana Meltem deyin' diyorum." ifadelerini kullandı.

İşini sevdiğini ve en iyi şekilde yapmaya çalıştığını kaydeden Kurt, trafik kurallarına uyduğunu, şimdiye kadar hiç kaza yapmadığını ifade etti.

Kurt, ağır bir vasıta kullandığını o nedenle de yolda bazı sorunlarla karşılaştığını belirterek, şunları söyledi:

"Lastik patlasa değiştiremem. Çünkü onu kaldıramam. Fakat 5 yıldır otobüs kullandığım için diğer arızalarını, nereden ne gelir diye dinleyerek anlayabiliyorum. Arızayı bulamadığımda ise ustayı arıyorum. Bana yardımcı oluyor. Kadın olduğum için bazı konularda da artılarım oluyor. Kadın turistler benimle seyahat ederken, daha rahat ediyorlar. İlgi gösteriyorlar, Arap turistler gelip, fotoğraf çektiriyorlar, kendi ülkelerinde olmadığını söyleyerek, tebrik ediyorlar.”

Yıllardır araba kullandığını belirten Kurt, "Belli bir şeyi aştım ama ben hala şoför değilim. Babam her zaman, 'şoför oldum dediğin gün kaza yaparsın. Hiçbir zaman şoför oldum deme, herkesi kolla' der. Ben de babamın sözünü dinlerim." ifadelerini kullandı.

- Şehirlerarası ve uluslararası turlara gidiyor

Çalıştığı işletmenin şehirlerarası ve uluslararası turlar düzenlediğini kaydeden Kurt, "Batum ve Tiflis’e gittim. GAP turu, Kapadokya, Ege, Akdeniz, hemen hemen bütün turlarımız var. 81 ilin tamamını şoförlük yaparak gezdim. İlçeleri de eklersek 150'ye yakın yerleşim yeri gördüm." dedi.

Kurt, evlendiği gün otobüs şoförlüğünü bırakacağını belirterek, otobüsünü de gelin arabası olarak süsleteceğini ve şoförlüğünü de son kez kendisinin yapacağını ifade etti.

Kurt'un babası Hadi Kurt ise "Çocukluğundan beri böyle şeylere Meltem'in çok hevesi vardı. Sürekli benimle dolaştı. Her türlü aracı kullanmayı öğrettim ona." şeklinde konuştu.

Kurt'un otobüs kullandığını gören Cemile Bayram da, "Bir bayan olarak çok gururlandım. Hoşumuza gitti, sevindik. Bayanlara da böyle iş fırsatlarının verilmesi çok güzel." dedi.