ÖZVERİSİZ OLMAZ
İNSANLARIN her yaşta olgunlaşmaya muhtaç olduğunu belirten Yazar Orhanoğlu, bunun için de okumanın şart olduğuna işaret etti. Bu konuda hem son yüzyıl Anadolu yazınlarına  ışık tutarken hem de öğrencilerine bu alanlarda yol gösteren Orhanoğlu, yüklendiği yoğun temponun kendisini bazen yorduğunu, ancak sanatın yorulmadan başa çıkılabilecek bir olgu olmadığını ifade ederken, “Son kitabımızda, Halit Ziya, Ahmet Hamdi ve Oğuz Atay gibi başat yazarlar aracılığıyla Türk romanındaki kahramanların duygu ve düşünce hayatındaki değişmeleri ele alırken bir yandan da toplumsal değişme ve dönüşmelere ayna tutmaya çalıştık” dedi.


BAŞUCU KİTABI
DENEYİMLİ yazarın imza günlerine katılan ve görüşlerini yazılı-sözlü olarak paylaşan önde gelen romancılar ise “Romanları düşüncenin tarihi olarak kabul edersek Orhanoğlu'nun 'Türk Romanında Değişme Ritüelleri' eseri hem romanlardaki teknik değişimlerin hem de hayatın değişmeleri adına önemli bir değer teşkil edecek. Kronolojik bir sıra ile Halit Ziya'dan Oğuz Atay'a kadarki roman sürecini anlama çabasını güden çalışma neredeyse bir yüzyıla kadar geniş bir zamanı kapsayıp edebiyatla yakından ilgilenenler için bir başucu kitabı olacak” şeklinde konuştu. Uzun yıllar KTÜ bünyesinde çalışan Orhanoğlu şimdi Avrasya Üniversitesinde görevine devam ediyor.

Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Orhanoğlu; Trabzondur Yolumuz, Mesnevî'den Seçmeler, Yolculuk Risalesi, Adımı Aşk Verdi, Düş Gören Defter, Şiir Mektupları, Hâfız ile Kâtip isimli roman ve şiir içerikli eserlerinden sonra 8. kitabı olan 'Türk Romanında Değişme Ritüelleri'ni (Kesit Yayınları) imzaladı.