Eğer dikkat etmenize rağmen boya lekesi oluşmuşsa bu durumunda kurumadan müdahale etmektir. Çünkü kuruyan boya kumaşa derinlemesine işleyeceği için daha sonra çıkarmak zor ya da imkansız olacaktır.

Boya Lekesi Kıyafetten Nasıl Çıkar?
Boyanın hangi tür olduğunu bilmek gerekir. Çünkü seçilecek yöntem de buna bağlı olacaktır. Örneğin kumaş boyalarıkuruduktan sonra kesinlikle çıkmaz. Fakat su bazlı boyalar çıkabilir.
Boyanın hangi tür kumaşa bulaştığı da önemlidir. Kumaşı asla çamaşır makinesine direk atmamalısınız. Ön temizleme işlemi yapmak boyanın çıkması için etkilidir. Boya kuru bir bezle silinmeli fakat kesinlikle ovalanmamalıdır, ovalamak boyanın derine inmesine neden olacaktır.
Ön temizleme işlemi yapıldıktan sonra çamaşır makinesine atılabilir. Bu işlemde önerimiz kumaşın tek başına yıkanmasıdır. Çünkü kumaş üzerindeki boya, suyla birlikte çıkmaya ve yayılmaya başlar. Dolayısıyla bir kumaştan çıkarken diğer bir kumaşa bulaşabilir. Bu da kıyafet üzerinde renk değişimine neden olur.

Plastik Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
Plastik boyalar, yağlı boyalara göre daha basit çıkar. Su bazlı oldukları için boyalı giysiyi birkaç dakika soğuk suda bekletmek yeterli olur. Bunun için ilk müdahale yapması halinde boyanın çıkmasında zorluk yaşanmaz.

Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
Yağlı boya ve akrilik boya çıkması en zor olan lekelere sahiptir. Boya kuruduktan sonra çıkarılmaya çalışılırsa tiner ya da terebentin incelticileri kullanılması gerekir. Bu maddelerin yanıcı özelliğe sahip olduklarını söyleyelim. Bunun için cildinizden de uzak tutmaya özen göstermelisiniz. 
Kumaşa bulaşan yağlı boya lekesinin altına temiz bir bez konmalı ve boyalı olan tarafın tam tersinden ılık suyla ve deterjan kullanarak silinmelidir. Boya çıkana kadar işlem tekrar edilebilir. Bu yöntem kumaşa zarar vermeyeceği gibi daha fazla yaptıkça boyanın da çıkmasını sağlayacaktır.
Eğer boya lekesi beyaz kumaşta olmuş ve leke kalmışsa ağartıcı maddeler kullanılabilir.

Kumaş, gıda ve holifest boyası çeşitlerimizi everydye.com adresinden inceleyebilirsiniz.