Adı ile olduğu kadar tadı ile de herkesin beğenisini toplayan biber salçası sayesinde yemekleriniz bambaşka oluyor. Kuru fasulyeden türlüye kadar her yemeğin vazgeçilmezlerinden olan biber salçasının Hatay’daki serüvenine gelin daha yakından bir göz atalım!

Biber Yetiştirme ve Toplama

Doğal yöntemlerle yetiştirilen ve her biri lezzet dolu anlara aracılık eden biberler iyi tarım uygulamalarına riayet edilerek yetişir. Yereli olgunluğa gelen ve lezzetli bir hal alan biberlerin hasat sonrasında hızlı bir şekilde işleme alınması sağlanır. Böylelikle biberlerde solma ya da çürüme gibi sorunlara neden olunmadan biber salçası kıvamına getirilmesi için harekete geçilir. 

Biber Ayıklama

Biber ayıklama aşamasında sapından ve içerisindeki çekirdeklerden arındırılan biberlerin işlenmeye hazır halde getirilmesi sağlanır. Ancak bu aşama çok titizlikle gerçekleşir. Çünkü bir sapın dahi gözden kaçması salça lezzetini etkileyecek ve Hatay biber salçası lezzetine gölge düşürecektir. Ekstra özenle ayıklanan biberlerin ortadan yarılması ile bir sonraki aşamaya geçilir. Bu aşama kaynatma aşamasıdır. 

Hatay biber salçalarının en önemli yanı kaynatarak hazırlandığından emek isteyen ürünlerdir. Güneşte kurutma yöntemine nazaran daha hijyenik ve zahmetlidir. Kaynatıldıktan sonra iyice yumuşamayan biberler bir ekipman yardımı ile parçalandıktan sonra püre haline getirilir. Son aşamada tekrar kaynatılan biber salçası tuzu eklenerek soğumaya bırakılır.

Hatay Biber Salçası Uzun Ömürlü mü?

Soğumaya bırakılan salça yeterli kıvama geldiğinde paketlenerek siz değerli salça severler ile buluşturulur. Hatay yöresel ürünler dendiğinde akla gelen en değerli seçeneklerden olan biber salçasının tadı kadar uzun ömürlü olması da değerlidir.

Tamamen doğal ürünlerle hazırlanan ve her aşamasında doğallığın ön planda olduğu Hatay biber salçalarına soğuduktan sonra hızlı bir şekilde paketlenirken herhangi bir katkı maddesi eklenmez. Uzun ömürlü olmasını doğallığından alan salçayı aylarca buzdolabınızda en ufak bir bozulma olmadan saklayabilirsiniz. Üstelik aylar sonra dahi Hatay yöresel ürünlerin şahı olan salça tadından bir şey kaybetmeden yemeklerinizde kullanılabilir.