Yönetmen Varol Uzlu son belgesel sinema filmi; Haydee Vargit' te, bir şiir mevsiminde sonbaharda, eşsiz yaylalarımızda yeşilin vedâ tonu turuncuya dönerken, yolların son yolcusu olan çobanın sürüsü ve can arkadaşı ile kalbindeki coşkuyla yayladan dönüş hikayesini anlatıyor.
Görsel bir şölen sunuyor bizlere. Bordo mavi aşkına da vurgu yapıp, yayla uşaklarının umutlarına ve özlemlerine de dokunuyor.

"Bazı  İnsanlar tüm yaşamları boyunca tutkularının peşinden koşar, çünkü ruh, aradığını bulunca varlığını peşinden koştuğu huzurla yaşatır.

Lakin Karadeniz öyle bir coğrafya ki beşiğinde salladığı insanın dağıyla taşıyla deniziyle bütün dünyası olur...

Yönetmen Varol Uzlu... “Doğduğun coğrafya kaderindir Hikayeni yazmaz adım adım yaşarsın.” Düşüncesiyle bu hikayeyi güçlendiriyor. 
Cefasında geçim derdi, alın teri ile kazanılan rızık, sefasında ise dağına yeşiline, havasına suyuna, yağmuruna, rüzgârına kapılmış Karadeniz insanının bu topraklara tutkulu duygusal bağlılığının yaşam öyküsünün inceliği vardır...

Bu filimde, 2020 sonbaharında 6 kişilik bir ekiple 5 günde çekilen bu film Kadırga yaylasında vargit çiçeklerin in açması ile başlıyor.
 Karadeniz'in en güzel yaylalarından olan Kadırga da havalar soğumaya başlamıştır. 

Vargit çiçekleri de açmaya başlamıştır. Bu çiçeğin açması doğanın bir mesajıdır artık. Doğa ana: Göçünü, tasını tarağını al köyüne dön mesajını bu güzide çiçekle gönderir.

Kadirga yaylasında ailesi ile yaşayan çoban Ümit de  dönüş hazırlığına başlamıştır. Köyden gelecek can arkadaşı Garabalta yı beklemektedir. Üç gün sürecek bu yayla dönüşünde ona arkadaşlık edecektir

Vargit çiçekleri'nin açması ile yaylalardan köylerine dönüş yolculuklarını anlatan bu film belgesel sinema tarzında çekilmiş doğal oyunculardan oluşmuş bir film.
Süresi 56 dakika olan bu film Nisan ayında gösterimi yapılacak.