Bursa’nın Orhangazi ilçesine bağlı Mahmudiye Mahallesi’nde kurban bayramı öncesi büyük ve küçük baş hayvanlarda “mavi dil” hastalığı görülmesi üzerine belediye ekipleri seferber oldu.
Mahmudiye Mahallesi’nde görülen mavi dil hastalığı kurban satıcılarını tedirgin etti. Mavi dil ihbarı mecburi hastalıklar arasına girdiğinden, hastalık çıktığı ihbarını alan Tarım İlçe Müdürlüğü veteriner hekimleri, Bursa Büyükşehir Belediyesi ilaçlama ekipleri ve Orhangazi Belediyesi Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Ekipler, Mahmudiye’ye gidip hastalığı yerinde tespit etti. Hayvanların aşılanacağı, ayrıca ahırların ilaçlanmasına başlandı.
Vetenireler, “Mavi dil, bilhassa koyunlarda görülen sokucu sineklerle nakledilen viral bir hastalıktır. Mevsime bağlı olarak görülür. Sineklerin sayısının arttığı rutubetli zamanlarla, yağmurlu yaz günleri hastalığın en çok görüldüğü zamanlardır. Bir sürüde hastalık şekillendiğinde, hayvanların büyük bir kısmı hastalanmasına rağmen ölüm daha az görülür. Ölümlerin yanı sıra et ve yapağıda kalite düşüklüğü sebebiyle ekonomik yönden önemli bir hastalıktır. Ancak kuzularda ölüm oranı yüksektir. Koyunlardan başka sığırlar, keçiler ve yabani gevişenler de hastalığa yakalanır. “Tatarcık” olarak bilinen sokucu sineklerin (culicoides) hasta hayvandan emerek aldıkları kanda bulunur ve aynı sineğin sağlıklı bir hayvandan kan emmesi neticesinde sağlam hayvana geçer. Bu sinekler özellikle yağmurlu yaz günlerinin ardındaki rutubetli gecelerde faaldir. Sığırlar, bariz bir hastalık belirtisi göstermeksizin virüsü kanlarında taşır ve hastalığın koyunlara bulaşmasında önemli rol oynarlar. Sokucu sineklerin olmadığı zamanlarda dahi sığır kanında 14 hafta aktif olarak kalabilmektedir” dedi.
(İHA)