Uyutucu, uyarıcı, keyif ve zevk verici maddelerin kullanılması olan maddesel bağımlılık, alkol ve sigara bağımlılığı, oyun bağımlılığı gibi birçok türleri vardır. Temel olarak bağımlılık kavramı ise, bir şeyi yapmaktan ya da kullanmaktan kendini alamama, engel olamama durumudur.

Tüm mantık ve düşünce kaybolarak ortaya sadece o bağımlılığı gerçekleştirme isteği ortaya çıkar ve göz karartıp cinnet haline gelmeye kadar uzayabilir. Bağımlılık, ortaya çıkar çıkmaz fark edilmeyebilir.

Bazen normal ve dozunda olduğunu düşündüğümüz şeylerin hayatlarımızda ciddi yer ettiğini, sosyal hayatımızı ve aile yaşantımızı bitirdiğini, başka hiçbir şey düşünemez ve yapamaz duruma gelindiğini çok sonra anlayabiliriz. Ve bu durum öyle bir hal alır ki, bağımlılığı yaşan kişi bağımlı olduğunu inkâr bile edebilir.

Bağımlılık Nasıl Anlaşılır?

Bir eylemi yapmaktan ya da bir şeyi kullanmak veya tüketmekten kendinizi alamıyorsanız, özellikle bu isteğin şiddetlendiği anlar ona ulaşmak için “ne olsa yaparım” düşüncesi meydana geliyorsa bir bağımlılık söz konusudur. İleri derece olan bağımlılıkların kendi kendilerine tedavileri mümkün değildir. Mutlaka uzman bir yardım alınmalıdır. Ancak henüz başlangıç aşamasındaki bağımlılıklar için kendiniz ve yakınlarınızın desteği ile kurtulmak mümkündür.

Bağımlılık Türleri

Bağımlılık, her türlü madde ve eylem bağımlılığı olabilmektedir. Bunlar;

  • Alkol bağımlılığı
  • Teknoloji ve internet bağımlılığı
  • Uyuşturucu madde bağımlılığı
  • Alkol bağımlılığı
  • Tütün ve sigara bağımlılığı
  • Seks bağımlılığı
  • Oyun bağımlılığı

Yalnızca bu kadarla sınırlı kalmayan bağımlılık türleri daha fazladır. Biz burada en temel ve en bilinen bağımlılık türlerini sıraladık. Her birinin derecesine göre tedavi şekli bulunmakta olan bağımlılıklardan kurtulmak hepsi için de mümkündür.

Bağımlılık Tedavileri

Bağımlılık tedavileri, bağımlılık türü ve derecesine göre farklılaşsa da süreçler aynıdır. Her kişi için testler ve gözlemler yapılarak yöntemler belirlenir. Elbette en doğrusu rehabilitasyon merkezlerinde, işin uzmanlarından destek almaktır.

Bazen yalnızca ilaçlar verilse de çoğunlukla klinikte yatış gerekir. Böylece gözlem altında daha doğru süreç işlemiş olacaktır. Lüks rehabilitasyon merkezleri bu işleri en profesyonel yapan merkezlerdir. İlaçlar, teknikler, resimler, yazı yazmalar gibi birçok aktivite ile bağımlılıktan kurtarmayı hedeflerler.

Bağımlılıkla Mücadele

Bağımlılıkla mücadeleler için birçok kurum ve kuruluş çalışmalar yapmaktadır. Okullarda özellikle lise ve ortaokul çağlarında olan öğrencilere bilinçlendirmeler yapılmaktadır. Broşürler, video filmler, yaşanmış hikâyeler gibi birçok yardımcı ekipmanla bilgilendirilirler.

Bağımlılıkla mücadelede yeterince kuruluş bulunsa da ülkemizde hala oldukça fazla sayıda bağımlılıkla mücadele eden vatandaşımız bulunmaktadır. İlk adım her zaman merak etme ve “tek seferlik” deneme ile başlar.

Ancak daha sonra bu sefer sayılarının artması ile ne yazık ki bağımlılığa dönüşür. Bu yüzden özellikle gençlerin bilgilendirilmesi ve durumun ciddiyetinin anlaşılması için bilgilendirmeler oldukça önemlidir.

Bağımlılıklar İçin Rehabilitasyon Merkezleri

Rehabilitasyon merkezlerinde birçok hastalık ve bağımlılık tedavi edilmektedir. Yeniden topluma kazandırılmaları ve hayata uyum sağlayabilmeleri için tedaviler uygulanır. Çünkü normal yaşamında birey, bağımlılıkları sebebi ile ya çevresinde dışlanmaktadır ya da kendisini uzak tutmakta ve yalnızlığa itmektedir.

Bu yüzden rehabilitasyon merkezlerinin amacı bu dışlanmayı ortadan kaldırmak ve bireyi topluma geri kazandırmaktadır. Her hasta ile özel olarak ilgilenilen lüks rehabilitasyon merkezleri, uzmanlar tarafından tedaviler aşama aşama takip edilmekte ve raporlanarak gelişimler takip edilmektedir.

Ayrıca çocuklar için de pedagog eşliğinde tedaviler uygulanarak gözlem yapılır. Bağımlılıklar için genellikle fiziksel değil, zihinsel tedavi yöntemleri kullanılır çünkü bağımlılık temelde zihinde oluşan ve gelişen bir rahatsızlık olduğu için çözümü de zihinde yapılır.

Kaynak: https://www.worldsbest.rehab/tr/