RÖPORTAJ: İDİL RAMAZANOĞLU

Murat Öymen ve kızı Deniz’in yaptığı hobiyi bilindiği kadarıyla dünyada kendilerinden başka yalnızca Kamboçya kökenli biri yapıyor. Şu anda ellerinde 25 örnek olduğunu söyleyen Deniz (17), yaptıklarını sergilemek istediğini fakat satmaya kıyamayacağını söylüyor ve “Babam da ben de hayranıyız” dedikleri Ara Güler’in fotoğraflarını yaprağa aktarmayı çok istiyor.

* Bu hobiye nasıl başladınız?

2006’da bir dergide gördük fakat sadece yaprak üzerine fotoğraf aktarıldığı yazıyordu, püf noktaları ve yapılışına dair hiçbir bilgi yoktu. Babam da ben de fotoğrafa çok meraklıyız, dolayısıyla ilgimizi çekti ve nasıl yapabiliriz diye denemelere başladık. Başlarda benim derslerim yoğundu o daha çok ilgileniyordu, şimdi onun işleri yoğun ben ilgileniyorum. Hobiyi ondan devraldım gibi oldu.

* Fotoğraflar hiçbir işlem yapmadan yaprağın üzerine nasıl aktarılıyor?

Fotosentez sayesinde oluyor. Basılmasını istediğimiz fotoğrafın negatifini yaprağın üzerine koyuyoruz, güneş alacak bir yere yerleştirdiğimizde yaprak fotoğrafla birlikte reaksiyona giriyor. Elbette bu dönemde yaprağı da canlı tutmak gerekiyor. Bunun için de bazı sıvılar kullanıyoruz. Bir süre sonra da görüntü beliriyor.

* Ne kadar süre bekledikten sonra sonuç alıyorsunuz?

Yaprağın cinsine göre değişiyor. Genelde ince etli ve büyük yapraklarda daha güzel sonuç oluyoruz. Yine cinsine göre haftalar veya aylar sürdüğü oluyor. Flamingo ve barış çiçeğinin yapraklarını kullanıyoruz. Güneşin değdiği noktalara göre her yaprağın sarı tonu farklı olabiliyor.

* Fotoğrafın negatifini canlı tuttuğunuz yaprağın üzerine koyup fotosentezin gerçekleşmesini beklemenin haricinde hiçbir şey yapmıyor musunuz?

Hayır, tamamen kimyasal bir reaksiyon sonucu bu görüntüyü elde ediyoruz. Daha detaylı kısmı ise bizde sır gibi saklı.

* Aktarılacak fotoğrafları neye göre seçiyorsunuz?

Özellikle ölmüş, suikasta kurban gitmiş kişilerin fotoğraflarını basmak istiyoruz. Yapraklar çok fani ve uçup gidebilen bir şey olduğundan ve o insanlar da hayatımızdan bir anda uçup gittiğinden, böyle bir temayı uygulamayı daha anlamlı bulduk.

* Kimlerin portrelerini yaprağa aktardınız, sırada kimler var?

Yapılmışlar arasında Atatürk, Adnan Menderes, Gandhi, Abraham Lincoln, Mao, Rus Çarı Nikola, Benazir Butto ve ailesi, Kennedy, Che ve Kızılderililer var. Marilyn Monroe’yu yapmak istiyoruz. Belki Osmanlı padişahlarını da yapabiliriz. Bu hobi bir temadan uzaklaşınca sıradanlaşıyor. Çevrenizdekiler kendi fotoğraflarını da yapmanızı istiyor.