Hamza Gül veya hepimizin onu tanıdığı adıyla Allame, yeni albümünün hazırlıklarını neredeyse bitirmiş durumda. Trabzon'da yetişen ve Eskişehir okulundan çıkan ve Türkçe rap sahnesinin yıldız isimlerinden olan rapper, albümün ilk teklisi Gölgeler'i geçtiğimiz Haziran'da yayınladı. İkinci single ise çok yakında RedBull.com/muzik aracılığıyla görücüye çıkacak!
Yener Çevik, Eypio ve 9Canlı gibi usta isimlerin de parmağı olan albüm için Allame "Kendimi tamamen özgür bıraktım," diyor. Kendisine albümün hazırlık sürecinden, mainstream'leşen hip hop müziğin geleceğine kadar merak ettiğimiz her şeyi sorduk!

Açıkcası sert olsun diye zorlama bir biçimde müzik yapmıyorum. Halihazırda beatmaker olduğum için, henüz altyapının oluşum aşamasında enerjisi yüksek, agresif bir melodi yazarken buluyorum kendimi genellikle.

Hip hop kültürü ile ne zaman ve nasıl tanıştın?
Yaklaşık 20 yıl önce, henüz 9 - 10 yaşlarında bir çocukken abilerim vasıtasıyla Cartel’i duymuştum. O zamanlar radyolar ve televizyonlar yalnızca belirli bir müzik yelpazesinde yayın yapıyorlardı, sanırım bunun da etkisiyle, Cartel epey özgür bir ses olarak tınlamıştı kulağımda. O adamlar gibi olmak istemiştim. Sanırım o an bu müziğe aşık oldum ve 20 yıldır dinliyorum, 10 yılı aşkın süredir de üretiyorum.
Trabzon doğumlusun ve üniversite yıllarını Eskişehir’de geçirmişsin. Bu şehirlerdeki yerel hip hop sahnesinden bahseder misin biraz?

Eskişehir'in üniversitelerden dolayı genç bir popülasyonu var ama ne yazık ki diğer büyük şehirlerdeki gibi aktif bir müzik piyasası yok. Elbette müzik yapan insanlar var ama herkes yüzünü İstanbul’a çevirmiş durumda. Eskiye nazaran şu an dinleyici daha fazla, ama rapper sayısı geçmişe oranla daha az. Tabii böylesi daha iyi, kavga yok gürültü yok, mis gibi (gülüyor).
2007 yılında Leşker Asakir’le Batarya Records’u kurdunuz. Nasıl bir ihtiyacın sonucunda kuruldu Batarya?


İşin doğrusu Batarya'yı öğrenciyken içler acısı şartlarda kurduk. Şarkı yapmak istiyorduk ama stüdyoya verecek paramız yoktu, ayrıca stüdyoya verecek paramız olsa bile, her gün orada yatıp kalkmak zorunda kalcaktık. Çünkü hemen hemen her gün beat yapan, söz yazan, kayıt almak isteyen canavar gibi rapper’lardık. O sebepten, bizim dandik de olsa bir stüdyomuz olmalıydı. Basit bir ses kartı, iki kanal uyduruk bi mixer ve satın alırken bize söylendiği şekliyle "bunu en çok camiilere satıyoruz" marka bir mikrofonla 2007'de açtık Batarya'yı.

Şarkı sözlerinde ve sunduğun müzikal estetikte hep sert ve sivri bir yaklaşım mevcut. Bu tercihinin sebebi ne?

Açıkcası sert olsun diye zorlama bir biçimde müzik yapmıyorum. Halihazırda beatmaker olduğum için, henüz altyapının oluşum aşamasında enerjisi yüksek, agresif bir melodi yazarken buluyorum kendimi genellikle. Bunun sebebi günümüzün genel insan profilindeki psikolojik buhranlar olabilir. Modern çağın, insanları paranoyak, manik vb. yaptığı şu günlerde bu çok normal. Bana has bir şey olduğunu sanmıyorum, ama galiba ben sağlık problemlerimin de etkisiyle o ruh halini ve rahatsızlığımı fazla yansıtıyorum müziğime.
Allame'nin Gölgeler şarkısına hazırlanan klibi hemen aşağıdan izleyebilirsin.

Kendimi tamamen özgür bıraktım diyebilirim. Albüm kayıtlarını, belirli zaman disiplinlerine bağlı kalarak yapmadım. Bazen bir şarkıyla 2-3 gün uğraştığım oldu, kendi kendime okuduğumda aldığım lezzeti yansıtmaya çalıştım genel olarak.

Yeni albümün çok yakında yayınlanacak, bize bu albümün içeriğinden ve kayıt sürecinden bahseder misin?
Albüm, insani değerleri, dünyanın gerçeklerini ve klişeleri, duygu dünyamıza has bir ironik anlatımla ele alıyor. Kişisel karmaşalardan ve uymak zorunda olduğumuz toplumsal normların kişiliğimizle olan tezat ilişkisinden bahsediyorum. İlk etapta sıradan bir rap şarkısı gibi geliyor kulağa ama içeriğine indikçe birbiri içerisinde düğümlenen sorunlara dönüşüyor lirikler. Kendimi tamamen özgür bıraktım diyebilirim. Albüm kayıtlarını, belirli zaman disiplinlerine bağlı kalarak yapmadım. Bazen bir şarkıyla 2-3 gün uğraştığım oldu, kendi kendime okuduğumda aldığım lezzeti yansıtmaya çalıştım genel olarak. Dinleyicinin de beklentisi bu yönde diye düşünüyorum.
Albümde kimlerin desteğini aldın? Beatmaker, rapper olarak hangi isimlerin parmağı var?
Önceki albümlerimde de olduğu gibi bu albümün de bütün prodüksiyonu bana ait. Her altyapıyı özenle hazırladım. Söz konusu müzik olunca özellikle üretim aşamasında fazla bencil olabiliyorum çünkü son derece içselleştirdiğim rap müziğin her aşamasının kontrolünü sağlamak gibi bir takıntım var. Bu bir zamanlar şartların getirmiş olduğu bir zorunluluk iken şimdi prensip haline geldi. Düetlerde müziğini ve tavrını çok beğendiğim ve Türkiye'de rap müzik adına çok önemli olduklarını düşündüğüm isimler yer alıyor. Yener Çevik, 9canlı, Eypio, Patron, Tepki ve Defkhan bu albümde bana destek oldular. Belki sürpriz bir iki feat daha gerçekleşebilir.

Yeni çağın müziği rap olacak demiştin bir röportajında. Haklı da çıktın. Rap’in geldiği nokta için ne dersin?
Evet, bir popülerleşme söz konusu rap müzikte, ama daha çok yolumuz var. İşin tuhaf kısmı, popüler müzik piyasasının çok üstünde dinlenme sayılarına ve üretime rağmen hala rap müzikte gelecek kaygısı taşıyan rapçiler var, çünkü henüz tam anlamıyla karşılığını alamıyoruz. Tabii ki eskiye nazaran şu an herkes daha mutlu yapıyor bu işi, ama kaleyi fethedemedi. O da olacak, beşinci günün şafağında doğuya bakın, şafakta beni bekleyin. Rohan süvarileriyle geleceğim, Miğferdibi bizim olacak.

Bugün dünya müzik piyasasında rap müziğin mainstream olduğu söylenebilir. Sence bu durum hip hop kültürünü dezenformasyona uğratıyor mu?
Ben buna katılmıyorum çünkü henüz kendi içinde bir endüstri haline gelmiş değil rap müzik. Dezenformasyon müziğin her şeklinde mevcut, underground kafadayken rap müzik ne kadar dezenformasyona uğruyorsa şu an mainstream’de de o kadar bozuluyor. Kişilerin yaptığı hatalar bu müziği tümden etkiliyor ne yazık ki.
Türkçe rap sahnesinden kimleri beğeniyorsun peki, severek takip ettiğin isimler hangileri?
Albümde çalıştığım isimler haricinde son dönemde Beatmucit Ceyhuni'yi ilgiyle takip ediyorum.
Şu sıralar neler dinliyorsun?
Yoğunlukla Alman rap’ine sardım. Eskiye döndüm galiba. (redbull)