Dünyada hemen her dilde farklı bir kelime ile biliniyor olmasına rağmen, her dilde aynı etkiyi uyandıran “aşk” kalıcı mıdır? Aşkın kimyasına dair şimdiye dek pek çok bilimsel araştırma yapıldı. Beyinde salgılanan hormonlarla aşkın tarifi yapılmaya çalışıldı.

Bir araştırmada, çikolata yiyerek aşkın beyinde oluşturduğu etkinin aynısını oluşturmanın mümkün olduğu da iddia edildi. Bilimsel verilerle, felsefi yaklaşımlarla ve gerçekçi varsayımlarla aşkı tarif etmek mümkün olabilir; ama anlamak ve anlatmak mümkün olmayacaktır.

Ne çikolata yiyerek ne de vücudunuza hormon enjekte ettirerek aşkın anlamına vakıf olamazsınız.

Aşk sahneye çıktığında, beynin tüm işlemleri belirli bir müddet askıya aldığı bir gerçektir. Anlamlı aşk sözleri ile ifade etmeye çalışsanız da sizdeki durumu karşınızdaki tarafa birebir idraki pek mümkün olmaz. Kendinizi ifade çabanız bir süre sonra kendinize inandırma gayretine dönüşür. Bu kez de güven sözleri devreye girer. Oysa aşkın güvenle de ilişkisi yoktur.

Aşk damarlarda bir kez dolaşmaya başladığında, muhakeme yeteneğinizi kısmen kaybedersiniz. Yaptıklarınızı, önünü ardını düşünmeden yaparsınız. Aşık olduğunuz kişi için gözünüzü budaktan sakınmaz, hal ve hareketlerinize mantık çerçevesinden bakmazsınız.

Anlamlı aşk sözleri bile kifayetsiz gelmeye başlar ve karşılık alamadığınızda derin bir karamsarlığa kapılırsınız. Aşkın geçici olduğunu ancak aşk geçip gittikten sonra fark edersiniz. Halefi sevgi olmayan aşk, içi boş bir heyecandan fazlası değildir. Aşkınıza karşılık bulduğunuzda, aşkın yerine gelip kurulacak olan sevginin makamını hazırlamadıysanız, kısa birlikteliklerin ardı arkası kesilmeyecektir. İçi boş güven sözleri de bu durumda sizi kurtarmaya yetmez.

Sağlıklı bir ilişkinin temelinde muhakkak bulunması gereken güven duygusu en başından tesis edilmemişse aşk solgunlaştığında sevgiyi ayakta tutacak bir destek kalmayacaktır. Aşk gözlerde, sevgi sözlerde yaşanır. Aşkı izaha lüzum yoktur; ama sevgi muhakkak dillendirilmelidir. Dil ile okşanmayan sevgi muhakkak ki gün be gün eksilir ve sadece bir alışkanlığa dönüşür.

Aşkınızı her daim canlı tutmanız mümkün olmayabilir. Eğer sevginiz kavi ise aşk arada bir size uğrayıp tüm hissettiklerinizi mutlaka depreştirecektir. Aşkınıza sahip çıkın; ama sevginize daha fazla sahip çıkın.