Dünyanın en uzun adamı unvanını 2 metre 51 santimetre boyu ile koruyan Mardinli Sultan Kösen’in ayakkabıları Almanya’dan geliyor.
Derik ilçesine bağlı Dede köyünde yaşayan 27,5 santimetre uzunluğundaki eli ve 36,5 santimetrelik ayaklarıyla da Guinness Rekorlar Kitabı’na giren ve yaklaşık 5 yıldır rekoru kimseye kaptırmayan ’Dev adam’ Kösen’e Almanya’daki bir firmadan her yıl ayakkabı getiriliyor. Firma sahibi Georg Wessels kendi getirdikleri 60 numara ayakkabıları bir otelde Kösen’e telsim etti. Wessels ayrıca, Gaziantep’ten gelen 2 metre 33 santim boyundaki Ramazan Karagiyik, Mardinli 2.10 santim boylu Necmeddin Atay ile 1.30 santim boyuyla Mahmut Uğurlu’ya da ayakkabı getirerek destek oldu. Kösen burada gazetecilere yaptığı açıklamada ayakkabı sponsoruyla 2009 yılında Viyana’da tanıştığını söyledi. İlk ayakkabının ayak ölçüsü olmadan hazırlandığını, kendisine olmayacağını düşündüğünü fakat denediğinde ayaklarına çok rahat oturduğunu belirten Kösen, kendisine uygun bir ayakkabıya sahip olduğu için çok duygulandığını belirtti. 2009 yılından bu yana kendisine her yıl 2 çift ayakkabı gönderildiğini belirten Kösen, "Bana her yıl 2 çift ayakkabı yapıp yolluyor. 2 yıl önce ben de Almanya’ya gittim ve geçen yıl Georg’da Türkiye’ye geldi, bu yıl da Mardin’de geldi. Çok mutluyum bu defa bana çok farklı modellerde ayakkabı getirdi. Şunu her zaman dile getiriyorum Almanya’da bir annem ve babam var. Georg bana ilk olarak sade siyah bir ayakkabı yapmıştı. Daha sonra farklı farklı modeller yapmaya başladı. Bana spor ayakkabıları, normal ayakkabılar, terlikler yapmaya başladı. Şuan çok şükür ayakkabı konusunda bir sıkıntımız yok. Şuan benim evde 2 tane botum ve belki 10 tane ayakkabım var. Mutluluğumu konuşmalarla ifade edemiyorum, çok mutluyum. Daha önce ayakkabı bulamıyordum. Evde kendime terlik yapıyordum. Ayakkabı konusunda neler çektiğimi neler yaşadığımı burada dile getireceğim ki insanlar anlasın ne zorluklar yaşadığımızı. Araba lastiklerini alıyordum bıçakla yuvarlak şeklinde kesiyordum. Üstüne de 2 tane lastik çiviliyordum o şekilde kullanıyordum. Şimdi ise ayaklarımız daha rahat, daha güvenli, daha konforlu" dedi.

"SON 35 YILDA 350 AYAKKABI YAPTIM VE HEPSİNİ HEDİYE ETTİM"
Karagiyik ise çok mutlu olduğunu belirterek "Kendisine teşekkür ediyorum, bu mutluluğumu ifade edemiyorum. Bir yıldır bana 3 çift ayakkabı getirdi. Bu yıl bana tekrar ayakkabı getirmiş, kendisine çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Mardinli 2 metre 10 santim boylu Necmeddin Atay ile 1 metre 30 santim boyuyla Mahmut Uğurlu da duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Firma sahibi Wessels ise 1947 yılından bugüne kadar ailecek ayakkabı işlerini yaptıklarını söyledi. 35 yıl önce aldıkları bir karar soncunda dünyanın en uzun kişileri için ayakkabılar ürettiklerini belirten Wessels, "Son 35 yılda 350 ayakkabı yaptım, hepsini hediye ettim. Uzun insanlar uçağa zor girince ben de kendim bütün ülkeleri gezerek onların ayakkabı ihtiyaçlarını karşıladım. Şu ana kadar dünyanın her tarafına gittim. Bu işi özellikle hobi olarak yapıyorum. Çünkü dünyanın her tarafında uzun boylu arkadaşlarım var. Yaptığım ayakkabıların ağırlıkları değişiyor, örneğin Sultan kalın ayakkabı giyiyor, onun biraz daha farklı oluyor. Ramazan’ın ise spor ayakkabı daha rahat oluyor" ifadelerini kullandı.
(İHA)