İzmir’de, MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu Zirvesi’nde konuşan dünyaca ünlü moda tasarımcısı Arzu Kaprol, moda programlarını izlemediğini söyledi.
MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu, MÜSİAD İzmir Şubesi’nin ev sahipliğinde Swissotel Büyük Efes Kongre Merkezi’nde Abiye, Damatlık ve Gelinlik konusunun ele alındığı sektör zirvesini gerçekleştirdi. Zirvede dünyaca ünlü moda tasarımcısı Arzu Kaprol, ‘Sektörün değişen dinamiklerinde tasarım’, ORKA Group YK Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, ‘Pazarlama satış ve marka’, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ziynet Öndoğan da ‘Sürdürülebilir ve izlenilebilir kalite’ konularında konuşma yaptı. Orakçıoğlu, Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim endüstrisinde Yunanistan’ın toplam ihracatını geçtiği bilgisini verirken, Kaprol moda programlarını izlemediğini, bu tür programların giyim kültürünü geliştirmek yerine reyting kaygısıyla yapılan bir içerik üretme programları olduğunu belirtti.

“PARİS MODA HAFTASINI YARIDA KESİP GELDİM”
Panele katılan dünyaca ünlü moda tasarımcısı Arzu Kaprol şöyle konuştu: “Bu yolculuğun hikayesi her şeyden önce ürünle başlıyor. Yani tasarım ve tasarımın ortaya çıkış hali. Dolayısıyla sektör olarak, endüstri olarak, sanayi olarak Türk tekstil sanayi hepimiz için çok kıymetli. Dolayısıyla İzmir’de bu zirvenin yapılması bu anlamda çok önemli. Hakikaten bu nedenle Paris Moda Haftası’nı yarıda kesip geldim.“

“TASARIMDA ÜRETİCİ MARKA HALİNE GELDİK”
Son 15-20 yılda tasarıma olan talebin ilgi gördüğünü ve değerinin arttığını kaydeden Kaprol, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu an pek çoğumuz dünya kategorisinde değerlendirilen markalar, tasarımcılar ve üretici markalar haline geldik. Bu böyle devam edecek görülüyor. Tasarım bir bütünü tasarlayabilmektir. Dolayısıyla hem her türlü tasarımı ortaya çıkartan tüm disiplinler için, özellikle moda içinde muhakkak sürdürülebilen tasarım zincirlerini oluşturabilmek gerekiyor. Bu sürdürülebilen zincir içerisinde gerçek bir ikram, kalite ve marka algısını oluşturabiliyoruz. Dolayısıyla bu anlamda ben tasarım zinciri halkasını hem şirketlerde hem mağazalarda hem de ürünün başından sonuna kadar olan her şeyde büyümesinden, astarından, iç dikişine kadar veya onun hangi mağazada hangi köşede duracağına kadar yönetilmesini ve bir duygusal bağ kurulmasını takip açısından da çok önemli buluyorum.”

“MODA PROGRAMLARININ KİŞİSEL GİYİM KÜLTÜRÜNE BİR KATKISI YOK”
Panelde soruları cevaplayan Kaprol, yöneltilen bir soru üzerine moda programlarını takip etmediğini belirterek şunları söyledi: “Tabi ki karşıma çıkıyor ama bu programlar ağırlıklı olarak giyim kültürünü geliştirmek yerine reyting kaygısıyla yapılan bir içerik üretme programları. Dolayısıyla modaya bir katkı sağladığı veya kişisel giyim kültürüne bir katkı sağladığını şahsi kanaatim olarak hiç düşünmüyorum. Dolayısıyla bu programlar hakkındaki fikrim bu.”

“YUNANİSTAN’IN TOPLAM İHRACATINI GEÇTİK”
ORGA Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da 2014 yılı itibari ile tekstil ve hazır giyim endüstrisinde Yunanistan’ın toplam ihracatını geçtiklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Kendimizi belki daha önce hep sektörün önemini, büyüklüğünü vurgulayan ifadelerle gündeme getirmeye çalışıyorduk. İşte istihdama şu kadar katkımız var, gayri safi milli hasıla içinde şu kadar gelirimiz var. Ülke ekonomisinde ve ihracatta şu kadar payımız var derken, bu rakamlarla ifade etmeye çalışıyorduk ve o dönemde en çok kullanılan iki sözcük vardı; tekstil, hazır giyim sektörü. Ben artık bunun çok gerilerde kaldığını düşünüyorum. Biz bir endüstriyiz. Tekstil, hazır giyim endüstrisiyiz. Aslına baktığımız zaman gerçekten bu endüstrinin içinde tasarım ekonomisi, marka ekonomisi var. Perakende sektöründe güçlü oyuncular var. Şimdi bakıyoruz 2001 yılında toplam ihracatımız 24 milyar dolar. Bu yıl tekstil ve hazır giyim sektörünün tekstilde 9- 9,5 milyar dolar, hazır giyim sektöründe 19-19,5 milyar dolar ihracat olacağı gözlemleniyor. İkisinin toplam ihracatının 28-29 milyar dolar olacağı net. Bunu görebiliyoruz. Bu aslında baktığımızda zaman Yunanistan’ın toplam ihracatından daha fazla bir rakam.”
(İHA)