Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren genelge ile yabancıların taraf olduğu tüm gayrimenkul satışlarında gayrimenkul değerleme raporu zorunlu hale geldi. “Türkiye’nin online gayrimenkul eksperi” sloganı ile yola çıkan Antalya merkezli gayrimenkul değerleme şirketi Tapu Eksperi, Trabzon’da! Tapu Eksperi, Trabzon’daki gayrimenkul ve inşaat firmalarının yabancı müşterileri için zorunlu olan lisanslı gayrimenkul değerleme raporu hizmetini hızlı ve güvenli bir şekilde vermektedir.

2019/1 sayılı Genelge ile 4 Mart 2019 tarihinden itibaren alıcısı veya satıcısı yabancı olan tüm gayrimenkul satışlarında değerleme raporu alma zorunluluğu getirilmiştir. Bu tarihten itibaren yabancıların yalnızca Türk vatandaşlığı edinmek amacıyla satın aldığı gayrimenkuller için değil, yabancı gerçek kişilerin taraf olduğu tüm gayrimenkul satış işlemlerinde gayrimenkul değerleme raporu alınması zorunlu hale getirildi. Bu raporun satın alınan gayrimenkulün lisanslı değerleme uzmanları tarafından, değerleme standartlarına uygun olarak hazırlanmış olması bir zorunluluktur. Tapu Eksperi Genel Müdürü Engin Yalçın “Değerleme uzmanının lisansa sahip olması ve bu lisansın gerektirdiği şekilde hiçbir şüpheye yer vermeden tarafsız ve bağımsız olarak o gayrimenkulün değerini belirlemesi gerekmektedir” dedi.

“Gayrimenkul değerleme raporu sayesinde gayrimenkul değerlerinin düşük beyan edilmesinin önüne geçilecek”

Yalçın, konu ile ilgili olarak “ 2019/1 sayılı Genelge ile gayrimenkul değerleme raporunda belirtilen mevcut durum değerinin, tapu harcına esas alınacağı düzenlenmektedir. Bu düzenleme ile artık alıcısı veya satıcısı yabancı gerçek kişi olan gayrimenkul satışları bakımından artık tapu sicilinde gayrimenkulün değerini düşük beyan etmek mümkün olmayacaktır. Bilindiği üzere, düşük tapu harcı ve vergi ödemek amacıyla gayrimenkul satışı sırasında taraflar satışa konu gayrimenkulün satış bedelini gayrimenkulün gerçek satış bedelinden düşük beyan etmektedir. 2019/1 sayılı Genelge ile getirilen düzenleme karşısında, alıcısı veya satıcısı yabancı gerçek kişi olan gayrimenkul satışlarında gayrimenkulün değerini düşük beyan etmek mümkün olmayacaktır.” dedi.

Yabancılara gayrimenkul satışında önemli bir kriter olan değerleme raporunun, güvenilir ve lisanslı gayrimenkul değerleme firmalar tarafından hazırlanması önemlidir. Ayrıca Tapu daireleri, sadece SPK tarafından kabul edilen, geçerli bir lisansa sahip değerleme şirket tarafından, değerleme standartlarına uygun olarak hazırlanmış, piyasa değerini gösterir gayrimenkul değerleme raporlarını kabul etmektedir. Trabzon’da yabancılara yapılan gayrimenkul satışların güven ile tamamlanması ve sonradan bir problem çıkmaması için değerleme raporlarının lisanslı olması gerekir. Yalçın; “Tapu Eksperi olarak Trabzon’daki yabancılara gayrimenkul satışında gerekli olan değerleme raporlarını önemle hazırlıyoruz. Bu yüzden işlerinde uzman bir kadro ile yola çıktık, en güvenilir ve hızlı hizmeti vermek için uğraşıyoruz” dedi. Trabzon’un her yerine ekspertiz hizmeti verdiklerini de belirten Yalçın, “Trabzon’da her yıl çok sayıda yabancıya gayrimenkul satışları yapılmakta. Alınan değerleme raporu, yabancıların açısından yasal bir güvence olacağından dolayı düşünülenin aksine gayrimenkul satışlarını artıracaktır ve bundan dolayı Trabzon’daki yoğun talebe hızlı cevap verebilmek için o bölgede çalışan uzman eksper sayımızı şimdiden artırdık.” dedi.