Perihan Savaş, darbe girişimini oğlunun ve kızının yolladığı mesajlardan  öğrendiğini, televizyonu açınca Boğaziçi Köprüsü'nde askerleri görünce, ilk  olarak bomba ihbarı olduğunu düşündüğünü anlattı.
1980 darbesine tanık olduğunu aktaran Savaş, şunları söyledi:
"Ben 1980 dönemini yaşadığım için bir anda aklıma darbe olabileceği  geldi. Nasıl kötü oldum, oğlum dışarıdaydı. Aradım, 'Oğlum hemen bulunduğunuz  yerden çıkın.' dedim. Onlar da Fatih taraflarındaydı. 22 yaşındaki oğlum, 'Anne  darbe olmuş, askerler var, askerler halka ateş açar mı?' diye sordu. 'Yok, böyle  bir şey olmaz.' dedim. 5 dakika sonra oğlum aradı, 'Anne askerler halka ateş  açıyorlar' deyince o anda üzüntüden dudağım patladı."

Perihan Savaş, oğluyla güvenli bir yere ulaşana kadar telefonda  konuştuğunu ifade ederek, 15 Temmuz'da yaşananları "korkunç bir gece" olarak  tanımladı.

"ASKER KILIĞINA GİRMİŞ TERÖRİSTLER"

Yaşananların 80 darbesinden kötü olduğunu dile getiren Savaş, şöyle  devam etti:
"1980 döneminde halk sokağa çıkmamıştı. Halk artık bazı şeylere 'dur'  diyor, dur demesi de lazım. Biz 'demokrasi' istiyoruz, darbe istemiyoruz.  Darbeden çok çekmişiz zaten onun için her zaman demokrasiye gönül veren  insanlarız. Ben bir sanatçı olarak aynı şekilde ülkemde huzur, barış, refah  istiyorum. Oradakilere asker bile diyemiyorum, terörist diyorum. Asker kılığına  girmiş teröristler. 'Laik Türkiye Cumhuriyeti için darbeye hayır' diyelim."

Savaş, tiyatrocu arkadaşlarıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir  Tiyatroları'nda darbeye karşı tepki gösterdiğini dile getirerek, darbe girişimi  sırasında sanatçıların içinde birtakım duygular yaşadığını, olayın şokuyla hemen  tepki veremeyenler olabileceğini vurguladı.

İlk tepkisi olarak sosyal medya hesabından birlik ve beraberlik mesajı  verdiğini hatırlatan Savaş, şunları kaydetti:
"Daha sonra sosyal medyada erlerin halk tarafından dövüldüğünü  gördüğüm zaman 'Küçücük çocuklar, günahtır, bunların bir şeyden haberi yok, onlar  emir eri.' dedim. Çünkü suçlular başlarındaki. Fakat yemediğim hakaret kalmadı.  Kişilere önceki tweetimi de gösterdim. Ama maalesef mesela ben bugün kurumumla  beraber 'Demokrasiye evet, darbeye hayır' diyeceğimi söylediğim zaman da sosyal  medyada 'Çok geç kalmadınız mı?' yazdılar. Ne demek geç kalmak? Ne olur artık bu  at gözlüklerini atalım."

Perihan Savaş, Türkiye'nin birlik içinde olmasının önemine işaret  ederek, "Zaman birlik ve beraberlik zamanı. Birlik ve beraberlik içinde olursak  hepimiz kazanırız. Bütün halkımız, hepimiz sokağa indik. Kimileri İstanbul  dışında olabilir, ne olduğunu anlamayabilir. O yüzden kimseyi de suçlamamak  lazım. Ben eminim ki, bütün sanatçıların yüreğinde 'Darbeye hayır, demokrasiye  evet' yatıyor." şeklinde konuştu