Türk sporu için 2011 sarsıcı bir yoğunlukta geçti. 2012'ye "Merhaba" derken sporun ve özellikle şikeyle sarsılan Türk futbolunun nasıl bir yol alacağını merak ettik. Yaşananları, en vakıf isim Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'a sorduk. İşte Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın samimi mesajları...

İşte Sabah Gazetesi'ndeki o röportaj...

Türkiye'nin gündemini 58. Madde işgal ediyor. Sizin de bu konuda görüşleriniz tartışma konusu oldu. Değerlendirir misiniz?
Bu kaos ortamı en az zararla atlatılsın diye gayret içerisindeyiz. Bu dönemde bizi zorlayan söylemediklerimizin söylenmiş gibi yazılması. Gençlik ve Spor Bakanı olarak resmi görüş açıklayamayacağımı ifade ettim. Çünkü bu konu kanun meselesi değil, TBMM'ye gelmeyecek. Bu Futbol Federasyonu'nun meselesi, TFF özerk. Federasyona bugün bir talimat vermeye kalksanız yarın UEFA'dan tenkit yazısı alırsınız. Federasyon kendi göbek bağını kendi kesecektir. Kendi sorunlarını kendisi çözecektir. Ben Gençlik ve Spor Bakanı olarak destek vermeye gayret ediyorum. Altyapı, stat ve birçok konuda destek veriyorum. Spor Toto olarak isim hakkı karşılığında Süper Lig'e 125 milyon Dolar ödüyorum. İsim karşılığı olarak galibiyete 100, beraberliğe 80, mağlubiyete 60 bin lira para ödüyorum. Yani bugün en az yayıncı kuruluş kadar Gençlik ve Spor Bakanlığı da Türk futbolunu destekleyen bir kurumdur. Sezon başında 4 büyüğün dışında kalan 14 takımın sıkıntılarının büyük olduğunu, küçük paralara ihtiyaç olduğunu tespit ettik. Yasal hak edişleri arasında böyle bir kalem olmamasına rağmen ilave reklam sözleşmeleriyle 800'er bin TL kaynak oluşturduk. Bunları Türk futbolunun ayağa kalkması için yapıyoruz.

TFF'nin 58. Madde için kongre kararı alması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Net olarak söylüyorum; 58. Madde değişmezse bunu ben başarmış olmayacağım. 58'in değişmesi de benim başarım ya da başarısızlığım olmayacak. 58'le ilgili karar süreci tamamen TFF'ye bağlı. Birileri bunu siyaseten istismar ediyor. Yalanlarla bizi mahkum etmeye çalışanlarla mücadele edeceğiz. Patinaj yapmak yerine çözüme katkı sağlamak için çaba gösteriyoruz. Türk futbolunun bu sorunu çözmeye ihtiyacı var. TFF'nin kongre kararı doğru bir karardır. Türk futbolunun sorunlarına çözüm aranacak yer genel kuruldur.

Yangın varken kapı kapatılmaz!

Yaşanan süreçte kulüplerin sizi sık sık ziyaret etmesi eleştiri konusu oluyor?
Galatasaray Başkanı, Trabzon Başkanı, F.Bahçe Başkanvekili ziyaretime geldi, onlara da ifade ettim. Beşiktaş Başkanı aynı zamanda Kulüpler Birliği Başkanı olarak sık sık geliyor ve ona da ifade ediyorum. Her şeyden önce kulüp başkanlarının taraftara dönüp "SUS" işareti yapıp, onları sakinleştirip, sonra kendi sorunlarını konuşmaları gerekiyordu. Kulüp başkanlarının bile taraftarlıklarını bir yere bırakmaları gereken dönemdir. Eğer Türk futboluna katkı sağlanacaksa. Ben bu meseleye Gençlik ve Spor Bakanı olarak bakıyorum. Taraftar olarak bakmıyorum. Eleştiriyorlar 'Bakan kulüplerle bu kadar niye görüşüyor?' diye. Eğer herkes kendi kulübünün menfaatini korumak ile zaman geçirirse sonuç alamayız. Her taraftar kendi başkanını dinler, beni dinlemez. Kendi başkanlarının ne söylediğini dinler. Spor camiası büyük aile. Evin bahçesinde, diğer odasında yangın varsa ve sizden yardım isteniyorsa kapınızı mı kapatırsınız, çözüme katkı sağlamak için gayret mi edersiniz?

2010 ve 2012'nin telafisi şart!

Hollanda ile aynı grupta yer aldığımız 2014 Dünya Kupası Elemeleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Çıkamayacağımız bir grup değil ama çantada keklik bir kura da değil. Hollanda ile çekişiriz. Bu gruptan lider olarak çıkabiliriz. 2010 ve 2012'yi telafi etmemiz gerekiyor.

Abdullah Avcı'nın göreve getirilmesi ve Hiddink'in gitmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Abdullah Avcı'nın başarılı olacağına bütün kalbimle inanıyorum. Hissiyatımız takımın dilini konuşacak bir hocaydı. Sadece takımın lisanını konuşan değil, takımın gönül dilini de konuşan bir hoca Abdullah Avcı. Futbolcunun hissiyatını bilen, onların kalbine beynine girebilecek, sevgi dilini oluşturabilecek donanımı var. Kapasitesi var. Her türlü yeterlilikte bir isim. Geriye biraz moral, motivasyon ve çalışma kalıyor. Biz bu takımın her zeminde ve seferde yanında olduğumuzu ifade ettik. Her zaman yanlarındayız. Ben milli formayı giyebilecek kadar futbol oynama yeteneği olan bir Türk genci olsaydım Türk milletinin göğsünü şanla şerefle onurlandırmayı ve bayrağımızı göndere taşımayı her türlü mükafatın üzerinde tutardım. Ben bu gençlerin bunu yapacağına inanıyorum. Un var, yağ var şeker var. İyi bir usta gerekliydi. O da bulundu.

Aynı anda 16 statın yapımı başlıyor

2012'de hedefleriniz, programınız nedir?
Şunu açıkça söylemeliyim ki 2012 Gençlik ve Spor için tam bir temel atma ve tesisleşme yılı olacak. 2012'de 15-16 stadın yapımına aynı anda başlayacak. Bu yıl 720 milyon lira bütçemiz var. Biz karşılığını koyduk. Bir önceki yıla göre yatırımlara ayrılan bütçeyi %73 artırdık. Tahmini 2012 yılında inşatlara yatırımlara 500-600 milyon TL arası (16 stat bunun dışında) bir para olacak. Bunun yanı sıra yatırım hızlandırmadan yıl sonu aktaracağım miktarlar var. Akdeniz Oyunları için, işlerin tamamlanması için alacağımız ek kaynaklar var. Spor Toto teşkilatından yatırımlarda kullanmak üzere aktaracağımız kaynaklar var. Bütün imkanları yatırımlar için seferber ettik. 2012 yılı aynı zamanda benden önceki sayın bakanlarımız döneminde başlanmış olan ve yıllara yayılı olarak devam eden spor yatırımlarını hızlı bir şekilde tamamladığımız yıl olacak. 16 stadyum, 18 yüzme havuzu. 69 gençlik merkezi, 192 Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesinde ait 118 bin yatak kapasiteli yurt projesinin temelleri atılacak. 5 Tane Atletizm Pisti, 29 adet sentetik çim saha yapılacak. 2012'de Türkiye'de yüzme havuzu olmayan il kalmayacak. Bunu yatırım programına dahil ediyoruz. 2012'de ihaleye çıkıp, temelleri atılacak, 2013'te yılında tamamı bitmiş olacak.

Başbakanımızın gözleri parladı
Arda Turan ve Mesut Özil'le birlikte Başbakanımızı Dolmabahçe'deki ofisinde ziyaret ettik. Zaten enerjisi yüksek olan Başbakanımızın, gençlerle olunca enerji katsayısının yükseldiğini gözlemleyebiliyorum. Yaşlarını sordu. 23 ve 24 olduğunu öğrenince Sayın Başbakanımızın gözlerine ayrı bir parıltı geldi. 23-24 yaşındaki iki Türk delikanlısının dünyaya Türk markasını duyurması nedeniyle Başbakanımız iltifatlarını iletti. İki genç kardeşimiz de Başbakanımızın sağlığı ile ilgili nasıl endişelendiklerini ve dualarını ifade ettiler. "İspanya'da sahaya çıktığımızda ve attığımız her adımda Türkiye'nin, Türk milletinin ve sizin desteğinizi her zaman arkamızda hissediyoruz" sözleri Başbakanımızı çok mutlu etti. Güzel buluşmalar bunlar. Türkiye'yi en iyi şekilde temsil eden bütün evlatlarımızı kutluyorum. Onların yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyorum.

BEŞİKTAŞ'A YENİ STAT YAKIŞIR
Temeli atılacak 16 stadın bütçesi bağımsız. Statlar için bir kuruş harcamadan yapacağız. Afyon'un temelini attık. Mersin'de temel atmaya gideceğiz. Malatya ihale sürecinde. Bu üç stadın dışında 13 tane daha yapılacak. Hepsini TOKİ ile yapacağız. Bu stadyumların toplam değeri 1.3 milyar TL'yi bulacak. Beşiktaş'ın durumu bunlardan bağımsız. Çünkü şu an bulunduğu yere yapılacak. Beşiktaş'ın modern bir stada ihtiyacı var. Yeni bir stat yakışır. Bu konuda gerekli desteği veriyorum. Oranın tarihi dokusunu da göz önüne alınarak gerekenler yapılacaktır.

ÖDÜLDE KADINA AYRIMCILIK YOK
Bakan Suat Kılıç, ödül yönetmeliği konusunda da konuştu. Herkesin başarısının olabilecek en yüksek miktarla ödüllendirilmesini isteyeceğini belirten Kılıç, "Dünya Basketbol Şampiyonası'nda ikinci olan Erkek Basketbol Takımımıza ödül verildi. Yine Avrupa ikincisi olan Bayan Basketbol takımımıza verilen ödüller var. Ancak erkekler, tarihimizde ilk defa böyle bir organizasyonda, Amerika gibi bir dünya deviyle final oynama şansı yakaladı. Kanun gereği olan ödüllerin dışında Sayın Başbakanımızın da takıma yönelik bir armağanı oldu. Bu eleştiri aldı. Gelinen noktada bayan takımımıza yönetmelik dışında ilave bir ödeme yapılamadığı için kadın-erkek farkı gibi bir bakış açısı da geliştirildi. Sporcularımız ve basından ricam moral bozacak ve bozgun çıkaracak yaklaşımları dikkate almasınlar" dedi.

ÖDÜLLERDEN KISIP DA PARAYI...
Başarı karşısında verilen ödülün, başarıya ulaşmak için harcanandan çok daha az olduğunu da ifade eden Kılıç, şöyle konuştu: "1 liralık ödüle karşı 100 liralık o ödülleri kazanmak için harcama yapılıyor. Ödüllerden kısıp da, paraları başka yerde harcamıyoruz, sporun parametrelerinde kullanıyoruz."

2020 OLİMPİYATLARI İSTANBUL'DA OLACAK
Kılıç, İstanbul'un 2020 Olimpiyat adaylığı için şöyle konuştu: "İstanbul'un 2020 Olimpiyat adaylığına Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin tam desteği vardır. Taşın altına el konmuştur. Başbakanıyla, bakanıyla tam desteğini göstermiştir. Adaylığımızı Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Daha önceki gibi sembolik bir destek değil. Üzerimize düşeni yapıyor ve istiyoruz. İstanbul Olimpiyat kenti olacaktır. Başbakanımızın İstanbul'a hizmeti destansıdır. Diğer ülkelerde Gençlik Ve Spor Bakanları bile kendi Olimpiyat komitelerine destek veremezken Türkiye'nin başvurusunun altında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası var. O fotoğraf karesi unutulmamalıdır. Madrid, Tokyo, Milano bu şansı kullanamamıştı. Yürekten inanıyorum, olimpiyat bizim."

SPORCULARIN SAĞLIĞI ÖNCELİKLİ KONUMUZ
Suat Kılıç, spor yapan gençlerin sağlığı ve sağlık hizmetine ulaşımının kendileri için öncelikli konulardan biri olduğunu söyledi. Bu konuda tıbbın tüm imkanlarından yararlanmaya çalıştıklarını anlatan Kılıç, "Gencecik sporcularımız çalışmalar ya da müsabakalar sırasında hayatlarını kaybediyor. Sporcu ölümlerinin önüne geçmek için arkadaşlarımız bir çalışma yürütüyor. Daha sonra çıkacak sonuca göre Sağlık Bakanlığı ile konuşup, sahaların hastanelere yakınlığı ve doktor ile ambulansın maçlarda yer alması zorunluluğunu konuşacağız. Özellikle amatörlerde bunların iyi denetlenmesi gerekiyor" diye konuştu.

ATLETİZM SALONU MART'A YETİŞECEK
9-11 Mart'ta İstanbul'da gerçekleştirilecek olan Dünya Salon Atletizm Şampiyonası için çalışmaların büyük bir hızla sürdüğünü belirten Bakan Kılıç, Ataköy Atletizm Salonu'nu hazır hale getireceklerini söyledi. Denetimlerin sürekli devam ettiğini ifade eden Kılıç, "Salon kesinlikle yetişecek. Salonu sık sık ziyaret edip yapılanları denetliyorum. Gecemizi gündüzümüze katıp salonu hazır hale getireceğiz. Olimpiyat adaylığının ortasında Atletizm Şampiyonası'nı salon yetişmediği için iptal edebilme durumu akla ziyan bir durum olurdu" dedi.