Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “Dünyada insan hakları konusunda gidişat hiç iyi değil. Türkiye’yi refahta, eğitimde, sağlıkta, huzur ve güvenlikte en iyi ülke haline getireceğiz. Bunu temin etmenin yolu, insan haklarına değer vermek, hukukun üstünlüğünü temin etmektir” dedi. 
Şeref Malkoç, 'Ombudsman Halkla Buluşuyor' toplantısı kapsamında kentteki kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldi. 
Kentteki bir otelde düzenlenen toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun tanıtım filminin yayınlanmasıyla başlayan toplantıda açılış konuşmasını yapan Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun hakkaniyet, iyi yönetim ilkelerinin yerleştirilmesi ve halka karşı sorumluluk anlayışının temelinde halkın avukatlığını yaptığını ve aldığı kararlarla idarelere yol gösterdiğini kaydetti. Kurumun, insan odaklı hizmet anlayışıyla devlet kapısını, millet kapısına dönüştürdüğünü belirten Vali Demirtaş, gelinen noktada kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla el ele vererek, Türkiye’yi layık olduğu seviyeye taşıyacaklarını ifade etti. 
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ise 18 ilde yapılması planlanan bu toplantıların ilkini Adana’da gerçekleştirmenin memnuniyetini dile getirerek, “Türkiye’de çok geç kurulmuş Kamu Denetçiliği Kurumu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bile 1992 yılında kurulan bir kurum. Gecikme sorunumuzu telafi edebilmek için hızlı çalışıyoruz. En büyük eksikliğimiz halk ve sivil toplum kuruluşları tarafından yeteri kadar tanınmamamız. Biz de bu programlarla STK’lar, valilikler, kaymakamlıklar ve diğer idarelerle buluşuyoruz” dedi. 

Üniversitelerde 80 tane ‘Ombudsmanlık Kulübü’ kuruldu 
Ülke genelindeki üniversitelerde 80 tane ombudsmanlık kulübü kurduklarını belirten Malkoç, bu kulüplerde ombudsmanlık konusunda yetiştirdiklerini belirterek, şunları söyledi: 
“Türkiye’de hak arama kültürünü yaygınlaştırabilirsek, yasaların bize tanıdığı imkanları iyi kullanabilirsek, çok konuyu halledeceğiz. Dünyada büyük bir yarış var ve insan hakları konusunda gidişat hiç iyi değil. Türkiye’nin bulunduğu bölge çok sıkıntılı. İşte bu bölgede Türkiye çalışan demokrasi sistemiyle bir istikrar devleti halinde. Dünyanın en büyük havalimanını, köprülerini, hızlı trenlerini yapmaya başladık ama refahta, eğitimde, sağlıkta, huzur ve güvenlikte de en iyi ülke haline geleceğiz. Bunu temin etmenin yolu, insan haklarına değer vermek, hukukun üstünlüğünü temin etmektir. Bunun için de idari, adli yargımız ve kurumlarımızla el ele vererek çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” 

“15 Temmuz’da göğsünü siper eden halk her şeyin en güzelini hak ediyor” 
Türk halkının 15 Temmuz darbe girişiminde demokrasiyi, anayasayı vahşi bir şekilde ortadan kaldırmak isteyen darbecilere göğsünü siper ettiğini belirten Malkoç, demokrasisini koruyan bu milletin her şeyin en güzeline layık olduğunu ve kendilerinin de kurum olarak bu millete layık olmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi. 
Konuşmaların ardından kurulan ‘Serbest Kürsü’ye çıkan konuşmacılar, çeşitli konularda sıkıntılarını dile getirdi. Kamu Denetçiliği Kurumu denetçileri Saadettin Kalkan, Yahya Akman, Arif Dülger ve Hüseyin Yürük ilgili kurum ve kuruluşlara iletmek üzere bu sıkıntıları not aldı. 
Ombudsman Halkla Buluşuyor Toplantısı’na Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Adana Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.