Günümüzde hızla popülerleşen mide küçültme ameliyatı midede milimetrik kesiklerle midenin hacminin küçültülmesi dir. Midenin “pilor” kısmına yakın bir bölümünden yaklaşık olarak %80’lik bir kısmı alınır. %80’lik kısım alınırken asıl amaç ghrelin hormonunun daha az sağlanmasını sağlamaktır. Ghrelin midede açlık hormonu salgılar. Bu hormonun azaltılması açlık sezilerini tetikleyerek operasyon geçirmiş hastanın, ileriki hayatında daha az ve sağlıklı yemesini sağlar. İşlem sırasında midenin kaslarına ve zarlarına zarar gelmeden yapılır. Mide muz şeklini alarak tüpe benzer.

KİMLER MİDE KÜÇÜLTME AMELİYATI OLUR?

Herkes mide küçültme ameliyatı olamaz. Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği VKİ (vücut kitle endeksi) 40+ olanlar ve doktorlar tarafından her türlü koşullar sağlanarak özenle seçilir . Tüm kuralları sağlayan hastalara yine son işlem olarak tavsiye edilir. Öncesinde diyet ve egzersiz programları verilir. Bu programlar işe yaramazsa mide küçültme ameliyatı yapılır. Bu ameliyata girebilmek için 18-65 yaş arasında olmanız gerekir. Bu yaş aralığında olmasının nedeni vücudun anesteziyi kaldıra bilmesidir.

MİDE KÜÇÜLTME AMELİYATI SONRASI NELER OLUR?

Mideden ciddi bir bölümün alınması sonrası hastanın karnında basınç veya ağrı oluşur. Ağrılar ciddi boyutta değildir fakat hacim küçülmesinin ardından vücut ayak uydurmaya çalışacaktır. Bu nedenle mide küçültme ameliyatı sonrası hastaya kendisini daha iyi hissetmesi için ağrı kesiciler verilir. Hasta bu süreçte asla Alkol, Sigara gibi zararlı maddelerden uzak durması gerekmektedir. Mide küçültme ameliyatı mideye milimetrik kesiklerle yapılan bir işlemdir. Midenin dokusuna ve kaslarına bir zarar gelmez bu nedenle mide bir süre eski haline gelecektir.

MİDE KÜÇÜLTME AMELİYATI SONRASI NASIL BESLENİLMELİ?

Ameliyat sonrası hasta ilk hafta yiyecekleri püre haline getirerek yemelidir. İlk haftada sıvı tüketimine çok önem verilmelidir. Katı gıdalara ancak 1.ayın sonunda ancak katı gıdalara başlanır. Midenin hassas olması nedeniyle yiyecek içeceklerin alımına dikkat edilmelidir. Hasta yavaş yavaş yiyerek ve çiğnemeyi öğrenmelidir.

Hasta tüp mide ameliyatı  sonrası kendi hayatına yeni bir sayfa açmak zorundadır. Eski alışkanlıklarını bırakmalıdır. Eğer kullanıyorsa alkol, sigara ve madde gibi zararlı alışkanlıklara asla yaklaşmamalıdır. Kesinlikle eski yemek tarzını bir kenara bırakıp sağlık beslenmeyi öğrenmelidir. Doç. Dr. İbrahim SAKÇAK bu konuda sizlere çok iyi bir beslenme programı hazırlayarak ameliyat sonrası yeni hayatınıza faydası olur.

MİDE KÜÇÜLTME AMELİYATI NEDEN DİĞER YÖNTEMLERDEN ÇOK TERCİH EDİLİR?

Mide küçültme ameliyatı diğer yöntemlerden çok daha hızlı etki gösteren bir süreçtir. Diğer yöntemler uzun bir süreç istiyor. Uzun süreçler uzun ağrılar anlamına gelmekle beraber psikolojiniz zorlar. Bazı hastalar geri dönülemez noktalarda olduğunu düşünür. Bu süreçlerde insanlar daha kötüleşip alkol türevi maddelere yönelmesi olası bir durumdur. Fakat mide küçültme ameliyatı diğer tüm işlemlerden kısa sürede ve nispeten daha az sancılı bir yöntem. Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği VKİ (vücut kitle endeksi) ‘ne uyan hastaların çoğu genellikle bu işlemi tercih eder. Zorluğu nispeten az ve kısa sürede etki gösteren bir operasyon.

Obezite hastalığı beraberinde diyabet ve vücudun bazı bölgelerinde kanser türemesini tetikler. Eğer fazla kilonuz bu hastalıkları beraberinde getiriyorsa mutlaka Doç. Dr. İbrahim SAKÇAK hocamız ile görüşün. Anladınız mı?