Meme cerrahisi, genel cerrahinin ilgilendiği uzmanlık alanıdır. Memede fark edilen kitleden biyopsi yapılması ya da kitlenin çıkarılmasıdır. Meme kanserinin cerrahi tedavisinde, kanser nedeniyle alınan meme hücresinin bıraktığı boşluğun doldurulması, meme kanserine yakalanan hastaların kanserli lenf bezlerinin çıkarılması gibi işlemler meme cerrahisinin ilgi alanlarıdır.

Meme cerrahisi bölümünde ne yapılır?

Meme cerrahisi bölümünde meme kanseri cerrahisi, memenin cerrahi hastalıklarının tedavileri için yapılır. Meme kanseri genel cerrahi uzmanları tarafından cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Erken fark edilen meme kanseri olaylarında meme kaybı olmadan, gelişmiş teknolojilerle önceden tespit edilerek önlem alınabilmekte ve tedavi edilebilmekte.

Meme cerrahisi hangi hastalıklarla ilgilenir?

Tümör, kist ya da kanser gibi hastalıkları teşhis edilmesinde yapılan biyopsi ile iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu belirlenebilmekte. Her hastalık kriterine uygun olarak farklı tedavi yöntemleri uygulayarak bazı durumlarda gelişmiş teknoloji sayesinde kadınların göğüslerini almadan hastalığa müdahale edilebiliyor.

Toplumda daha çok görülmeye başlayan meme hastalığı meme kanseri olduğu için daha çok kanser cerrahisi tarafından bakılmaktadır. Meme kanserinin görülme oranı son yıllarda artmıştır. Türkiye’deki görülme sıklığı da genel olarak Avrupa ve Amerika’da oranlara yakındır. Kadınların yaşam tarzları (geç doğum yapma, doğum yapmama, emzirmeme, uzun süreli doğum kontrol ilacı kullanımı, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, alkol ve sigara tüketimi, vb.) meme kanseri riskini artırdığı kabul edilen bir bulgudur.

Meme kanserinin cerrahi tedavi yöntemleri nelerdir?

1- Cerrahi Tedavi

Genellikle kanserle mücadelenin birinci aşamasıdır. Genellikle hastanın tedavisi kanserli dokunun cerrahi olarak çıkartılması ile başlanır. Biyopsisi yapılarak beraberinde gerekiyorsa koltuk altı lenf bezleri de temizlenir.

2- Radyoterapi (Işın tedavisi)

Işın tedavisi, X-ışınlarının (röntgen ışınları), meme bölgesine ve koltuk altına müdahale edilmesiyle, cerrahi girişimden sonra kalma ihtimali olan kanser hücrelerinin yok edilmesini sağlamak amacı ile yapılır.En sık kullanılan yöntem harici ışınlama (external beam radiation) yöntemidir.

3- Kemoterapi (İlaç tedavisi)

Kanser hücrelerini öldürücü ilaç yoluyla yapılan tedavidir. Bu ilaçlar ağızdan veya damardan verildikten sonra tüm vücuda nüfuz eder. Kemoterapi, kürler halinde verilir. 4-6 kür planlanır. Her kür arası yaklaşık 3 haftadır. Bu da toplam 3 ile 5 aylık toplam kemoterapi süresi demektir. Bazı olgularda yapılan cerrahi tedaviye ek olarak, ilaç tedavisi de eklemek gerekebilir.

4- Hormonoterapi ( Hormon tedavisi )

Bazı meme kanseri hücreleri, içerdikleri hormon algılayıcıları tarafıyla  ile östrojene duyarlılardır. Yani, östrojen hormonu bu kanser hücrelerinin büyümelerine ve artmalarına neden olabilmektedir. Hormon tedavisinde amaç, bu şekilde östrojen içeren ve bu hormona duyarlı olan kanser türlerinde, östrojen etkisinin ortadan kaldırarak kanserin büyümesini önlenmesidir.