İngiltere’de Gorton And Denton seçim bölgesinde yapılan milletvekili ara seçiminin sonuçları açıklandı. Ocak ayında, seçmenlerine gönderdiği küfürlü mesajlar, siyahi milletvekillerine yönelik ifadeleri ve kadın milletvekillerine dair cinsiyetçi paylaşımları nedeniyle istifa eden İşçi Partili Andrew Gwynne’in yerine yapılacak seçimde ipi, İngiltere-Galler Yeşiller Partisi’nin adayı Hannah Spencer göğüsledi.

2024 genel seçimlerinde bölgede yüzde 13 oy alan Yeşiller Partisi, bu kez oy oranını yüzde 40,7’ye yükselterek ara seçimi kazandı. Spencer böylece hem partisinin ilk ara seçim zaferini elde etti hem de partinin ülkenin kuzeyinden çıkardığı ilk milletvekili oldu.

Seçimde aşırı sağcı Reform UK Partisi’nin adayı oy oranını yüzde 14’ten yüzde 28’e çıkararak ikinci sıraya yerleşti. 1931’den bu yana bölgede seçim kaybetmeyen İşçi Partisi ise ciddi oy kaybı yaşadı. Partinin 2024’te yüzde 50 olan oy oranı, son seçimde yüzde 25’e geriledi.

“Görmezden Gelinenleri Savunacağım”

Seçim sonuçlarının ardından konuşan Spencer, “Görmezden gelinenleri savunacağım.” ifadelerini kullandı. Toplumdaki bazı grupların yaşanan sorunlarda günah keçisi ilan edilmesine tepki gösteren Spencer, ayrıştırıcı siyaset dilini eleştirdi.

Spencer, “Toplumumuzdaki grupları her problemde suçlayan siyasilere ve ayrıştırıcı figürlere tepki göstermeden bu zaferi kabul edemem. Müslüman dostlarım ve komşularım tıpkı benim gibi birer insandır.” dedi.

Tesisatçılıktan Parlamento’ya

Mesleğinin tesisatçılık olduğunu hatırlatan Spencer, seçim kampanyası sürecinde de çalışmaya devam ettiğini belirtti. “Tüm bu yoğunluk sırasında iki hafta önce de sıvacı oldum. Kaos ve baskı altında da görevimi yaparım. Bu seçim bölgesinde yaşayan insanlardan farklı biri değilim. Çok çalışıyorum. Hepimiz çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Spencer, son yıllarda ekonomik koşulların çalışan kesimi zorladığını belirterek, “Eskiden çok çalışmak size ev aldırır, iyi bir hayat sunar ve tatil imkânı verirdi. Şimdi ise çok çalışan insanlar masaya yemek koymakta, çocuklarının okul ihtiyaçlarını karşılamakta, evini ısıtmakta zorlanıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Çalışanların başkalarını zengin etmek için emek verdiğini savunan Spencer, seçmenlerin hayal kırıklığı yaşadığını ve mevcut siyaset anlayışından bıktığını dile getirdi.

Gorton And Denton’daki sonuç, İngiltere siyasetinde dengelerin değiştiğine işaret eden önemli bir gelişme olarak yorumlandı.

Kaynak: AA