Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nde (MHRS) randevu bekleme oranı yıllık bazda yüzde 87 oranında azaldı. Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda yaptığı sunumda, sağlıkta gelinen noktayı rakamlarla anlattı.
Bekleyen hastanın çeyreği belli hekime gitmek istiyor
Birinci, "Bekleyenlerin yüzde 25'i illa belli bir hekime muayene olmak istiyor. Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor. Düne dair sorunların yüzde 90'ının yaşanmadığı bir süreçteyiz" dedi.
Birinci basamak etkinleştirildi
Yeni aile hekimliği yönetmeliğiyle, 6 ay içinde 15 milyon kişi ilk kez aile sağlığı merkezlerine geldi. SGK’dan 1186 ilacın birinci basamakta yazılmasına izin alındı. Kanser taramaları kapsamında 3 milyon kişiye ulaşılırken, 120 bin riskli vaka hastanelere sevk edildi. Bu kişilerden 12 bin 286’sında ciddi düzeyde kanser tespit edildi.
Kronik hastalık taramaları yüzde 88 artarken, erken evre yakalama oranı da yüzde 51 oldu. Bu iyileşmelerle birlikte ikinci basamak muayene yerine 62 milyon hasta birinci basamağa yönlendirildi. Devletin buradaki tasarrufu ise 30 milyar lirayı buldu.
Doktorlar geri dönmeye başladı
2024 yılında 200 doktor yurt dışına giderken, 250 doktorun geri döndüğü bildirildi. Hekim dağılımındaki adaletsizlik de azalıyor. Örneğin, daha önce Ankara ile Ağır arasında 13 kat fark varken, bu oran şu an 2,1 kata düştü.
Antibiyotik kullanımı azaldı
Antibiyotik kullanımı yüzde 50’ye yakın azaltıldı. Birinci, "ABD'den sonra dünyanın en riskli antibiyotik kullanan ülkesiyiz. Azaltmamız negatif tıbbi bir sonuç doğurmadı" dedi.