Dolayısıyla dünyanın neresinde olunursa olunsun kıble cihetine yönelmek suretiyle namazın kılınması namazın farzlarındandır. Bunun dışında istikbal-i kıble, ezan, kamet, kurban kesimi, dua etme ve cenaze defni gibi işlemlerde de gözetilir. Kıble, Mekke şehrinde bulunan Kabe-i Muazzama'nın kendisidir. Kabe'yi göremeyen veya uzakta olan kimsenin Kabe tarafına yani kıble cihetine yönelerek namazını kılması gerekmektedir.

O halde kıble yönünün doğru şekilde tespiti pek mühimdir. Kıble yönünün doğru şekilde belirlenmesi için çeşitli yöntemlerden yararlanılabilir. Geçmişten günümüze en çok kullanılan yön bulma aracı elbette pusuladır. Pusula yardımıyla kıble yönünüzü doğru bir şekilde bulabiliriz. Fakat pusula kullanımı hususunda dikkatli olmak gerekir. Pusula manyetik bir alettir. Dolayısıyla manyetik alan oluşturan metallerden uzakta ölçüm yapmak icap eder. İkincisi bulunduğunuz yerin pusula için kıble derecesini de bilmeniz gerekmektedir. Bu hususta çeşitli kaynaklardan yararlanabiliriz. Konumunuza ait kıble yönü hattını ve pusula kıble derecesini veren şu sitelerden yararlanabilirsiniz:

1) Dünya ülkelerinin konuştuğu resmi diller baz alınarak oluşturulmuş ve her ülkede en çok kullanılan dile göre teşkil edilmiş Qibla Finder sitesi ilk kaynak sitemizdir. İngilizce dili ile bizi karşılayan arayüzü ve her ülkenin kendi sayfasında resmi dile hizmet veren en önemli kıble bulma sitesi olan QiblaFinder.Org çalışmasını sizlere öneriyoruz. Qibla Finder kıble bulucu kaynak sitesi ile çevrimiçi haritalardan yararlanarak konumunuzun kıble yönü çizgisini ve pusula kıble derecesini öğrenebilirsiniz.

2) Dünya geneli Müslümanların en çok konuştuğu dillerden birisi olan Arapça dil alt yapısını kullanan Al Qibla sitesi de kıble bulucu ikinci sitemizdir. Bu kaynak sitenin diğerlerinden ayıran en önemli özellik Arapça arayüzü ile hizmet vermesidir. Al-Qibla.Net adresinden ulaşabileceğiniz bu çalışma da da online haritalar yardımıyla kıble yönü hattınızı ve kıble açınızı öğrenebilirsiniz. Al-Qibla.Net kullanımı kolay, kullanıcı dostu arayüzü ile faydalı bir kıble bulucu sitedir.

3) Ana sayfası Türkçe olan ve fakat Qibla Direction sayfasında tüm dünyaya hitap edebilmek gayesiyle İngilizce dil alt yapısı ile hizmet veren kiblebulma.com/qibla-direction sayfası da en çok kullanılan kıble bulma sayfalarından birisidir. Yine online haritalardan faydalanarak kıble yönünüzü ve konumunuza ait kıble derecesini veren Qibla Direction kaynak sitesi de kıble yönünüzü hızlıca bulduran bir başka çalışmadır. Bu üç kaynak çalışma aynı mantık ile kıble yönünü bulduran kıble bulucu sitelerdir. Kıble yönünüz doğru, ibadetleriniz makbul olsun temennisi ile…