Türkiye

Muğla'da 4 bin yıllık gemi batığı bulundu




Çalışmalar kapsamında değişik yüzyıllara ait yaklaşık 4 bin yıllık bir zaman dilimini içine alan bir dönemde suyun altına iz bırakan gemileri araştırdıklarını ifade eden Özdaş, "Bu gemilerin hem kendi kalıntılarını hem çapaladıkları yerleri hem de onlardan düşen objelerden yola çıkarak bir harita çıkarıyoruz. Yaptığımız çalışma bu. Biz bunu Türkiye’nin Su Altı Coğrafi Bilgi Sistemi olarak tanımlıyoruz" dedi.
BENZERSİZ BİR BATIK
Araştırmalar sırasında Hisarönü Körfezi’nde Tunç Çağı’na tarihlenen ve buluntuları ile benzersiz bir batık keşfedildiğine işaret eden Özdaş, "Türkiye’de yapılan su altı araştırmalarında 30 yıl sonra ilk defa bir Türk üniversitesi tarafından Tunç Çağı batığı bulunmuş ve ilk kazı sezonu başarıyla tamamlanmıştır" diye konuştu.



Özdaş, günümüzden yaklaşık 4 bin yıl önce Ege'de seyir halindeyken büyük olasılıkla bir fırtına sonrası batan gemiye ait kalıntıların 40 metre derinliğe kadar devam ettiğini tespit ettiklerini anlatarak, şöyle konuştu: "Elde edilen sonuçlar, bölge tarihine önemli veriler sunacak niteliktedir. Marmaris Müze Müdürlüğü ile bilimsel başkanlığı tarafımızdan yürütülen kazı çalışmalarında ele geçen buluntuların konservasyon çalışmaları Bodrum Müzesi’nde devam etmektedir. 2016 yılında da kazı çalışmalarına devam edilecektir. Marmaris Hisarönü Körfezi'nde karşımıza çıkan 4 bin yıllık batık bizim karasularımızda bulduğumuz en eski batıklardan birisi."