MÜSİAD Turizm Sektör Kurulu'nun MÜSİAD Trabzon Şubesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘Trabzon’dan Dünyaya Turizm Zirvesi’ ana temalı Türkiye İstişare Toplantısı bugün yapılan törenin ardından sona erdi.

Dün yapılan çalıştay ve bugün yapılan panellerin ardından düzenlenen kapanış törenine, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ile çok sayıda sektör bileşeni ve Trabzonlu STK temsilcisi katıldı.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Törenin açılış konuşmasını MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Mesut İskenderoğlu yaptı. İskenderoğlu, Çalıştayda ortaya çıkan raporun takipçisi olacaklarını ifade ederek, “Çalışma sonrasında rapor oluştu. Biz bunların takipçisi olacağız. Trabzon’umuzda bundan önce de yapılan çalıştay raporlarını inceledik. Bizim yaptığımız program zirve programı ama biz şuna inanıyoruz. Bundan daha yüksek zirvelere ulaşacağımızı düşünüyoruz” dedi.


YURT DIŞINDAN DAHA FAZLA TURİST GETİREBİLMEK İÇİN…
MÜSİAD Turizm Sektör Başkanı Murat Kundak, “MÜSİAD 14 bine yakın üyesiyle Türkiye ve dünya üzerinde 181 noktadaki şube ve temsilciliği ile içinde barındırdığı 16 sektör kurulundan bir tanesi de turizm sektör kurulu. Turizm Sektör Kurulu, 100 civarında acentesi ve 60 binin üzerinde yatak kapasitesine sahip otelleriyle ülke turizmine katkı vermeye devam ediyor. Bizler turizm söktür kurulu olarak, ülke turizmine katkı sağlamak için marka şehirler adına şu ana kadar 10 ayrı şehre ziyaretlerde bulunduk ve onlara yol haritaları çizdik bunları da takip ediyoruz.

Ayrıca yurt dışından daha fazla turist getirebilmek için farklı ülkelerde otellerimizi ve acentelerimizi tanıtan organizasyonlar yapıyoruz. Dünden beri en çok konuşulan konulardan bir tanesi istihdam ve gençleri eğitimiydi. Biz MÜSİAD turizm sektör kurulu olarak, bir Turizm Meslek Lisesi’nin hamisiyiz. O çocukların ham maddi hem de manevi anlamda gelişimi, sektörle tecrübe kazanmaları için 7 / 24 yanlarında bulunmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

BAŞKAN AHMET METİN GENÇ’TEN TEBRİK

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Turizm Çalıştayı için atılan başlıktan dolayı sözlerine tebrik ederek başlarken, “O başlığın altlıkları için çok zengin çalışmalar yapmak lazım. Trabzon, birçok yönleriyle tebarüz eden şehirdir” dedi.

Turizmin son 20 yılda cari açığa en önemli katkı sağlayan gelir kalemlerinden biri olduğunu ifade eden Genç, “Kıymetli valimizin de açıklaması ile birlikte işin ehemmiyetine binaen arz etmek istiyorum. Tarım şehri olan Trabzon’umuzda geçen yıl rekoltenin yüzde 8 – 9’una tekabül eden üretimi Trabzon’umuzda fındığın çiftçi ve üreticisine, getirisi 126 milyon dolar.  Aynı yıl sadece turizm ile ilgili doğrudan ya da dolaylı olarak bu şehre giren para 1 milyar 76 milyon dolardır. Böyle önemli bir işi ortaya koymak, konuşmak, istişare etmek gerekiyor.

Biz şuna inanıyoruz. Trabzon’a gelen her kişi yerli ya da yabancı döndükten sonra olumlu ayrılmışsa turizm elçisidir, olumsuz ayrılıyorsa kötü yönüyle şehrin tanıtımını yapıyor” dedi.

TRABZON’DA TURİZM 12 AYA NASIL YAYILIR…

Trabzon’un her kesime hitap eden bir şehir olduğunu belirten Başkan Genç, “Herkese hitap edebiliyoruz. Farklı inançların merkezleri var bu şehirde. Hatta farklı inançların mezheplerine dahil olarak da inanç merkezleri var bu şehirde. Yani biz sadece Sümela Manastırı’nı değil Vazelon, Kuştul’u da öne çıkarmamız lazım. Dağ, yayla turizmini öne çıkarmamız lazım.

12 aya bu işi yayabilir miyiz? Yayabilmek için hangi alanlarda adım atmalıyız ki buna hitap eden önemli bir lokasyonumuz var. Kayak merkezi projemiz var. Çakırgöl Kayak merkezi projemiz var. Aynı inanç merkezi olan Sümela Güzergahında... Bu alanlarımızı zenginleştirelim” dedi.

İSRAİL’İN, FİLİSTİN’DE UYGULADIĞI SOYKIRIM

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ise konuşmasına İsrail’in Filistin’de yaptığı soykırıma değinerek başladı.  Asmalı, “Adalet ve barış üretemeyen mevcut uluslararası sitem iflas etmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın dünya 5’ten büyüktür diyordu. Gazze’deki hadiselerden sonra artık dünya 1’den büyüktür demeliyiz. Evet 1 ülke ve ona hükmeden irade, tüm insanlığı ve tüm dünyayı kaosa sürüklüyor” dedi.

Konuşmasını sürdüren Asmalı, “Bugün aslında Trabzon’daki turizm hareketliliğini konuşuyoruz, ama bir yandan da ülkemizin turizmini geliştirmek adına neler yapabiliriz onu konuşuyoruz… Turizmdeki potansiyelimizi gerçekleştirmek adına nasıl hareket etmeliyiz, mevcut yatırımlarımızın üzerine daha neler eklemeliyiz; bunları da konuşuyoruz.

Her ne kadar, İstanbul ve Antalya gibi belli başlı turistik şehirlerimiz bilhassa ön plana çıksa da Türkiye’nin her şehri ayrı bir kültürel güzellik ve turizm potansiyelini içinde barındırıyor. Bugün aslında 81 ilimizin her birinin de turistik özelliklere sahip doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri mevcut.

Ülkemizin en büyük avantajlarından biri, ‘12 ay turizm’ konseptine son derece uygun bir coğrafyaya sahip olmasıdır. Önemli olan husus ise, bizlerin bu zenginliği nasıl sunacağımız ve turizm yatırımına nasıl dönüştüreceğimizdir.

Dünya çapında en fazla turist çeken şehirler listesinde, İstanbul ve Antalya illerimiz hemen ilk sıralarda yer alıyor. Bu durum da sahip olduğumuz büyük turizm potansiyelinin bir kanıtıdır. Ancak bizler bunu çok daha yüksek düzeylere çıkarmalı ve ülkemizdeki gerçek potansiyeli en verimli şekilde harekete geçirmeliyiz.

İnşallah turizm sektörüne katkı veren sizlerin de sayesinde önümüzdeki günlerde ülkemizin turizmdeki yükselişini çok daha üst sıralara taşıyacağız. Bizler bu konuda, MÜSİAD olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ve ilerleyen dönemlerde de üzerimize düşeni yapmaya hazırız.

DÖRT MEVSİMİ AYNI ANDA YAŞAYAN İKLİM

Bugün MÜSİAD, yurtiçindeki 84 noktasında 13 bin üyesiyle başarılı çalışmalarını büyük bir azimle sürdürüyor. Ayrıca, dünyanın en doğusundan en batısına kadar toplam 81 ülkedeki üyelerimize, küresel bir ağ ile sayısı 170’e varan irtibat büromuzdan hizmet veriyoruz. Birçok farklı sektörde faaliyet gösteren firmalarımızla birlikte, umuyorum ki turizm sektöründe de hem ziyaretçi sayımızı hem de buradan edindiğimiz geliri her yıl arttıracağız.

Ülkemiz, üç tarafı denizlerle çevrili muhteşem coğrafyasıyla, tarihi ve doğal güzellikleriyle, adeta bir turizm cennetidir. Dört mevsimi aynı anda yaşayan iklimi, onlarca farklı turizm çeşidine ev sahipliği yapabilecek kapasitesi, güler yüzlü ve misafirperver insanı ile her zaman ön planda olmuştur.

Ülkemizde doğa turizminden kış sporlarına, sağlık turizminden gastronomiye, kültürden kongre ve toplantı turizmine kadar onlarca çeşit turizm bir arada yürütülmektedir.Bizler ise turizm yatırımlarıyla, oda ve yatak kapasitesinin artışıyla, yetişmiş hizmet sektörü insanımızla, bunu her geçen yıl daha da geliştirmeye ve arttırmaya gayret ediyoruz…

2023 yılında yaşadığımız asrın felaketine rağmen, Allah’a şükürler olsun turizm açısından son derece verimli bir yılı geride bıraktık. Verilere göre; 2023 yılında turizmden 54,3 milyar dolar düzeyinde toplam gelir elde ettik. Bu miktar, 57 milyona yakın ziyaretçi ile gerçekleşti.

Bu sayı, ülkemizin turizmi açısından yeni bir rekordur. Bu yıl, inşallah ziyaretçi sayısının 60-65 milyona yükselmesini bekliyoruz. Benzer şekilde, turizm gelirimiz ise inşallah 60 milyar dolar seviyelerinin üzerine çıkacak ve bu alandaki rekorumuzu tazeleyeceğiz.

Ulusal düzeydeki bu rakamlar bizlere motivasyon sağlayacaktır inşallah… Merceğimizi biraz daraltarak, Trabzon ilimiz özelinde düşündüğümüzde ise, son yıllarda turizmde önemli bir artış kaydettiğimizi söyleyebiliriz.

2023’te Trabzon’da konaklayan yerli ve yabancı turist sayısı yüzde 38 artarak 1 milyon 320 bin seviyesine yükseldi. Bu artış olumlu olduğu kadar aynı zamanda da çarpıcı bir seviyede. İnşallah sonraki yıllarda da hem turist sayımızda, hem de kapasite artışımızdaki gelişmeler olumlu seyretmeye devam eder” dedi.

YEREL SEÇİMLER

Asmalı, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Ülke olarak bir seçimi daha geride bıraktık. 31 Mart’ta gerçekleşen Mahalli idareler seçimi, ülkemiz ve vatandaşlarımız için tekrar hayırlı olsun. Kazanan tüm belediye başkanlarını tebrik ediyor başarılar diliyorum. MÜSİAD olarak bundan sonra geçireceğimiz seçimsiz 4 yılda ana odağımızın ekonomi, düşük enflasyon ve sürdürülebilir büyüme olması gerektiğine inanıyoruz. Enflasyonun kalıcı olarak düşmesini hedeflendiği sıkı para ve maliye politikasını yanı sıra, bu dönemde ülkemizin kalkınması ve gelişmesi için orta vadede planda belirtilen öncelikli yapısal reformların hayata geçirilmesi çok büyük önem arz  ediyor.

Bizler MÜSİAD iş adamları olarak önümüzdeki dönemde ülkemizin üretim, ihracat ve büyüme odaklı üretim sürecinin devam edeceğine, bir ve beraber olarak önümüzdeki bu dönem en verimli şekilde geçireceğimize inanıyoruz. 

Türkiye felakete rağmen, ayakları üzerinde duran siyasi ve ekonomik istikrarı yakalayan ve sürekli büyüyen bir ülke olarak bölgesinde güvenli bir liman olmaya devam etmektedir. Son 20 yılda atılan adımlar artık sonuç veriyor. Ve savunma sanayisinden enerjiye sağlıktan ulaşıma kadar pek çok sektörde ülkemiz devasa hamleler yapıyor. Türkiye büyük bir sıçrama döneminin arifesinde. Sabırlı ve kararlı olursak bu tarihi hamleleri hep birlikte yaşayacağız. Adım adım sözü tesirli ve güçlü Türkiye vizyonu ile hedeflerimize birer birer ulaşacağız inşallah.

Dünya kritik ve tarihi dönemlerden geçiyor. Çok kutuplu dünyada yeni düzen arayışını olduğu günümüzde Türkiye artık oyunun parçası değil oyun kurucu ülke olarak temayüz ediyor…”

ÇALIŞTAY RAPORUNDA 6 KONU BAŞLIĞI

Asmalı, konuşmasının son bölümünde ise çalıştayda çıkan raporu konu başlıklarını paylaştı. Asmalı, “Dün yine bu salonda kamudan, akademisyenlerden, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden ve turizm sektöründe faaliyet gösteren iş adamları ve profesörlerden oluşan 100’ün zerinde katılımcının iştiraki ile çalıştayı gerçekleştirdik. Bu çalıştayda ortaya çıkan başlıkları sizlere iletmek istiyoruö.

1.Sürdürülebilir Turizm Politikası. Karadeniz’in doğal ve kültürel mirasını koruyacak sürdürülebilir turizm politikalarının geliştirilmesi önemlidir. Eko turizm aktiviteleri teşvik edilmeli ve çevresel etki değerlendirmeleri yapılarak turizmin doğaya zarar vermemesi sağlanmalıdır.

2.Alt Yapıların Geliştirilmesi: Bölgenin turizm alt yapısını iyileştirmek için ulaşım ve konaklama gibi yerel hizmetlerde modernizasyon yapılmalı. Özellikle kırsal ve dağlık alanlarında ulaşım ağlarının geliştirilmesi, turistlerin daha erişebilir deneyim yaşamasına sağlayabilir.

3.Kültürel Mirasın Pazarlanması: Karadeniz’in doğal kültürel mirası, daha fazla turist çekmek için etkili bir şekilde pazarlanmalı. Yerel festivaller, sanat gösterileri ve gastronomi etkinlikleri gibi kültürel ögelere ön plana çıkarılmalıdır.

4.Dijital Pazarlama Stratejileri: bölgeyi ulusala ve uluslararası arenada tutmak için dijital pazarlama ve sosyal medya stratejilerinden yararlanılmalı. Çekici ve etkileyici içeriklerle potansiyel ziyaretçilere ulaşılmalı.

5.Eğitim ve Eğitim Programları: Turizm sektöründe çalışacak yerel halkın eğitimi, hizmet kalitesini arttırarak turist memnuiyeti yükseltebiliriz. Eğitim programları düzenlenmeli.

6.Çok Dilli Destek. Karadeniz bölgesini ziyaret edecek yabancılar için çok dilli destek sunulmalı. Bu tiritlerin bölgeye daha iyi keşfetmelerine ve yerel kültürlerle bağlantı kurmalarına olanak sağlayacaktır” dedi.

VALİ YILDIRIM: BACASIZ SANAYİ

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, “Bacasız sanayi olarak nitelenen turizm, sektör olarak ülkelerin en önemli gelir kaynaklarından biri olmanın yanı sıra, değişik kültürlerin tanışıp kaynaşması ve uluslararası barışın tesis edilmesi en kestirme yoludur. Sahil bölgeleri ve arkeolojik değeri olan bölgelerin yanında inanç, sağlık, spor, gastronomi ve sanat alanları da turizm bakımından ciddi önem arz etmekte ve uluslararası ilişkilerin gelişiminde göz ardı edilemeyecek katkılar sağlamakta.

Cennet vatanımız Türkiye’miz turizm açısından bakıldığında en avantajlı ülkelerin başında geliyor. 2 katının buluşma noktasında yer alması, boğazları, 3 tarafı kuşatan denizleri, tarihi, kültürel ve coğrafi zenginlikleri ve 4 mevsim iklimi ile ülkemiz cennet gibi vatan.

Coğrafi konumu, doğal güzellikleri, özgün mutfağı, iklimi, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile Trabzon’umuz, ülkemizde turizm sektörünün en önemli duraklarından biridir. Şehrimiz 4 bin yıllık tarihi ile kadim kentlerden biri olmasının yanı sıra, kültürel ve sanatsal anlamda geçmişinde iz bırakan medeniyetlerin birikimini günümüze kadar yaşatması bakımından bölgemizde merkez olma konumunu sürdürüyor” Dedi.

Vali yıldırım, 2024 sezonu için de hazırlıkların yapıldığını ifade ederek, “Kamu ve özel sektör olarak gerekli hazırlıklar yapılmış durumdadır. Sezona hazır şekilde misafirlerimizi ağırlamayı bekliyoruz. İnşallah ülkemiz ve şehrimiz olarak verimli ve bereketli bir sezon geçirenimizi ümit ediyorum” dedi.

BAKAN URALOĞLU: DİREKT UÇUŞLAR BAŞLIYOR

Programda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Suudi Arabistan ile Trabzon arasında direkt uçuşların başlayacağını açıkladı.

Bakan Uraloğlu, “Kurulduğu günden bu yana ülkemizin kalkınması için özveriyle çalışan MÜSİAD’ın katkılarıyla gerçekleşen ‘Trabzon’dan Dünyaya Turizm Zirvesi’ konulu bu özel program vesilesiyle sizlerle bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyuyor, Tüm katılımcıları muhabbetle selamlıyorum. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.

Sizlerin de çok iyi bildiği üzere tarih, kültür ve nadide doğal güzelliklerin iç içe yaşadığı ülkemiz turizm olanakları açısından dünyanın turizm cennetlerinden biridir.

fototoo

Binlerce yıl öncesine dayanan kadim tarihi, turkuaz mavisi denizleri, temiz kumsalları, yeşil ormanları, karlı dağları, yaylaları ve elbette eşsiz Türk mutfağına sahip olması bakımından da ayrıcalıklı bir ülkeyiz.Bu saydığım özelliklerin hepsi Trabzon’umuzda da mevcut.

Karadeniz’iyle, başı dumanlı dağlarıyla, yemyeşil ormanlarıyla, doğa harikası yaylalarıyla, insanıyla Trabzon Türkiye’nin minyatürüdür, özüdür.

ÖZENE BEZENE YARATMIŞ

Trabzon’umuzun her yeri bir başka güzel;  Haldizen,  Karester,  Şolma, Mavura,  Kadırga,  Sisdağı,  Hıdırnebi,  Beypınarı,  Haçka,  Sultanmurat gibi başı dumanlı yaylaları, Sümela,  Uzungöl,  Aygır Gölü, Balıklı Göl, Altındere Vadisi Milli Parkı, Kayabaşı Tabiat Parkı, Çalköy Mağarası, Sera Gölü ve Değirmendere gibi eşsiz doğa harikalarıyla Allah-u Teala özene bezene yaratmış. Birçok vatandaşımızın, hatta başka ülkelerin resimlerde, televizyonlarda, mecmualarda gıptayla gördüğü manzaraları biz doyasıya yaşadık, yaşıyoruz hamdolsun. Ancak elbette sadece bu değerlere sahip olmak yetmiyor.

Bu eşsiz kıymetleri ilk olarak en iyi şekilde korumak ardından da tüm dünyaya tanıtmak ve ziyaretçiler ile bir araya getirmek gerekiyor.

POLİTİKALARIMIZIN ÜRÜNÜDÜR

Ülke olarak turizm sektörünün önemini ve gerçek manada merhum cumhurbaşkanımız Sayın Turgut Özal’ın turizm için kullandığı ‘bacasız sanayi’ ifadesi ile anlamaya başladık. Geçen yıl 56,7 milyon ziyaretçiyle 54,3 milyar dolar turizm geliri elde ettiğimizi düşünürsek bu ifadenin hiç de yersiz olmadığı görülüyor. Bu sadece turizm sektörünün başarısı değildir. Bu başarı aynı zamanda güvenlik politikalarımızın ve ulaştırma yatırımlarımızın bir tezahürüdür.

AK PARTİ İSTİKRARI SAYESİNDEDİR

Ülkemizin en ücra köşelerinde turistik aktiviteler yapılabiliyorsak, doğusundan batısına her bir ilimize güvenle ve konforla erişebiliyorsak bu 22 yıllık AK Parti iktidarımızın istikrarlı yönetimi sayesindedir.

Burada mütevazı olmayacağım: Sanayi, lojistik, haberleşme, tarım, kültür, sanat, spor birçok alana dokunduğumuz gibi turizmin bu noktaya gelmesinde de Bakanlığımızın büyük emeği vardır. Ülkemizin avantajlı coğrafi konumunun potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde son 22 yıla 100 yıllık işler sığdırdık.

Ulaşım ve haberleşme altyapımıza 275 Milyar dolar yatırım gerçekleştirdik.

HAVACILIKTA DÜNYADA EN HIZLI GELİŞİM GÖSTEREN ÜLKELERDENİZ

Bu cennet ülke öyle bir konuma sahip ki sadece 4 saatlik uçuş süresiyle Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarındaki 1,4 milyar insanın yaşadığı ve 8 trilyon 600 milyar dolar ticaret hacmi bulunan 67 ülkenin merkezinde bir konumda. Havacılıkta dünyada en hızlı gelişim gösteren ülkelerden biri haline geldik. Bakınız, 57 aktif havalimanımızdan 130 ülkedeki 346 noktaya ulaşabiliyoruz. 2002’de iç ve dış hatlarda seyahat eden yaklaşık 34,5 milyon olan yolcu sayımızı da 2023 yılında 214 milyonun üstüne taşıdık.

On yıllarca ihmal edilen Demiryollarına 2002 yılından bu yana 57 milyar dolar üstünde yatırım gerçekleştirdik. 10.948 km olan hat uzunluğumuzu 13.919 km’ye yükselttik. 2.251 km hızlı tren hattı inşa ettik. Ülkemizi, yarım asırlık hayalimiz olan Yüksek Hızlı Tren işletmeciliği ile tanıştırdık ve Avrupa’da 6. Dünya’da 8. Hızlı tren işletmecisi yaptık. Denizcilik alanında da büyük bir başarı hikayemiz var. Cruise (Kurüz) turlarını kullanan nitelikli turistlerin uğrak noktası Türkiye olduysa bunda da Bakanlığımızın büyük emeği var. Son 22 yılda 152 olan uluslararası liman sayımızı 190’a çıkardık.

STRATEJİK ÖNEME SAHİPTİR

Doğu Karadeniz Bölgesi, Avrupa ve Orta Asya’ya açılan Kafkasya koridoru üzerindeki konumu ile stratejik öneme sahiptir ve bölgedeki ülkeler için kombine taşımacılık zincirinin aktarma merkezi olacaktır.

Ve elbette Karayolları ulaşım yatırımlarımızın lokomotifidir. 22 yıl önce bölünmüş yol ağımız 6.101 km uzunluğunda ve sadece 6 ilimizi birbirine bağlıyordu. Bugün bölünmüş yol ağımızı toplam 29.405 km’ye çıkardık ve 77 ilimizi bölünmüş yollarla bağladık. 

Bölünmüş yollarımızdaki hızımızı iki katından fazla yükselttik, seyahat süresini yarı yarıya azalttık. Bu sayede iş gücü ve akaryakıt tasarruflarıyla ülke ekonomisine katkı sağladık.

Denizlerin ayırdığı kıtaları köprülerle birleştirdik. İnsanımızın yaşam standardı yükseldi, ulaşım alışkanlıkları değişti. Yollar aynı zamanda ticaret elçilerimiz oldu, ticaretin önündeki engelleri yollarla kaldırdık.

DAHA FAZLA PAY ALMALIYIZ

İşte turizm böyle gelişti Kıymetli Trabzonlu kardeşlerim. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğindeki tüm hükümetlerimiz her daim turizm sektörünün önemini bilmiş ve dünya turizm pastasından daha fazla pay alması için büyük çaba sarf etmiştir.

Bugün de Trabzon’umuzun  bu pastadan aldığı dilimi büyütmek için neler yapabiliriz diyerek bir beyin fırtınası  gerçekleştirmek için bir aradayız.

Bakın, 2023 yılında Trabzon’a gelen  yerli ve yabancı turist sayısı 2022 yılına  göre yüzde 38 artış gösterdi. Trabzon’da 706 bin 532 yabancı,  612 bin 767 de yerli turist olmak üzere  1 milyon 319 bin 299 ziyaretçi konakladı. Kente gelen turistler de yoğunluklu olarak; Uzungöl, Sümela Manastırı, Sera Gölü, Çal Mağarası, Şahinkaya, Boztepe, Ganita ve Ayasofya Camisi'ni ziyaret etti.

Türkiye'nin önemli inanç merkezlerinden Sümela Manastırı'nı sadece geçen yıl 451 bin 453 turist gezdi.

Eşsiz doğası, zengin tarih ve  kültürel mirası ile Trabzon’un, turizm sezonunu  sadece yaz aylarıyla sınırlamak yerine,  yılın her dönemine yaymanın yollarını bulmalıyız.

Farklı kültürel etkinlikler,  doğa turizmi aktiviteleri,  gastronomik deneyimler ve  daha birçok çeşitli turizm ürünü ile  Trabzon her mevsim ziyaret edilebilir.

Şehrimizin turizm potansiyelini ve  çekiciliğini daha geniş kitlelere duyurmak için çalışmalıyız.

Burada eklemek istediğim bir önemli husus daha var…O da bizim kendi esnafımızın,  taşımacımızın,  turistik tesis işletmecilerimizin ve bu tesislerde  çalışan arkadaşlarımızın,  kamu görevlilerimizin daha doğrusu  hepimizin turistlere karşı olan tutumu. Hem ülkemizin hem de Trabzon’umuzun  turistlerin gözünde olumlu bir imajı olması   açısından çok önemli.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olarak söylemeliyim ki, Trabzon’a gelen yabancı turist sayılarındaki artışta elbette Trabzon’un ulaşım ağının gelişmesinin ve özellikle havayolu ulaşımındaki gelişimin payı çok büyüktür. Burada yeri gelmişken yeni bir müjdeyi daha sizinle paylaşmak istiyorum. 4 Haziran’da Trabzon ve Suudi Arabistan arasında direkt uçuşları başlatacağız.

SUUDİ ARABİSTAN’A DİREKT UÇUŞLAR BAŞLIYOR

Yaz dönemi boyunca gerçekleşecek uçuşlarda Trabzon’dan direkt uçuşla hem Cidde’ye hem de Riyad’a seyahat mümkün olacak. 30 Eylül 2024 Pazartesi gününe kadar sürecek.

Trabzon’dan Cidde ve Riyad’a karşılıklı haftada 5 sefer yapılacak.  Bu seferler ile hem Trabzon turizmi ve  ekonomisi gelişecek hem de  hac ibadeti ve umre seyahatlerini gerçekleştirecek vatandaşlarımız için de  büyük bir kolaylık olacak. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri’nin  Abu Dabi’den Trabzon’a uçuş talebi var.  Bunu da başlatacağız inşallah.Şimdiden hayırlı uğurlu olsun.

TRABZON’DA SÜREN ÇALIŞMALAR

Trabzon’da trafik kazalarında bakın kaç kişi hayatını kaybetmiş! Trabzon’da trafik kazalarında bakın kaç kişi hayatını kaybetmiş!

Elbette, Bakanlığımızın Trabzon’daki çalışmaları bununla sınırlı değil… Son 22 yılda Trabzon’un ulaşım ve iletişim altyapısına 147 milyar lira üstünde yatırım gerçekleştirdik. Artık ulaşım altyapısı çok gelişmiş bir Trabzon var. Trabzon’un 2003’e bölünmüş yol uzunluğunu 242 kilometreye kadar çıkardık. Yollarının 89 kilometresi BSK kaplamalıydı 497 kilometreye yükselttik. Uzungöl Turizm Merkezi Yolu, Of-Çaykara Yolu Maçka-Karahava Arası Yolu gibi önemli karayolu projelerini hizmete verdik. Karadeniz sahil yolundan tutun Tanjant yoluna birçok iş yaptık. Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt, Aşkale ve Erzurum’a bağlayan 14,5 km uzunluğunda Yeni Zigana Tüneli’ni çift tüplü olarak inşa ettik. Kanuni Bulvarı Yolu çalışmalarımız kapsamında Akyazı Tüneli, Beşirli Tüneli, Bahçecik Tüneli  ve son olarak Boztepe Tüneli’ni açtık. Kanuni Bulvarı Projemizin son aşamasına doğru ilerliyoruz.

Bir diğer önemli karayolu projemiz de Trabzon’umuzun şehir içi ve transit trafiğini düzenlemek için inşa ettiğimiz Güney Çevre Yolu projesidir. Üç Kısım halinde hayata geçireceğimiz çevre yolunun ilk etabının çalışmalarını hızlandırdık; onu da hızlıca bitireceğiz.

Geçen hafta Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile Trabzon Hafif Raylı Sistemi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık.

RAYLI SİSTEMİ KAZANDIRACAĞIZ

Trabzon’umuza 31,9 kilometre uzunluğunda kent içi raylı sistemi de kazandıracağız. Trabzon Havalimanımızın genişletme çalışmalarına da başladık.   Yeni Havalimanı projesini de yatırım programına aldık.

3.240 metre uzunluğunda ve  45 metre genişliğinde pist inşa ederek  geniş gövdeli uçakların da inebileceği  bir havalimanına kavuşacağız,  yılda 15 milyon yolcuyu ağırlayabileceğiz.

Tamamlandığında Trabzon’a uzun yıllar hizmet edecek kıymetli bir eser olacak.

Canı gönülden inanıyorum ki bu yatırımlar hayata geçtiğinde Trabzon’umuz sadece turizm alanında değil  her alanda büyük bir sıçrayış yaşayacaktır.

Bu düşüncelerle “Trabzon’dan Dünyaya Turizm Zirvesi’nin  başta Trabzon olmak üzere tüm bölgemiz ve ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, bu güzide etkinlikte emeği geçen başta MÜSİAD Başkanımıza ve  tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Programın yöresel yemekler sunumu ile son bulurken Bakan Uraloğlu ve Genel Başkan Mahmut Asmalı’nın kuymak uzatması renkli görüntülere sahne oldu.