31 Mart Yerel Seçimleri bitti ama geçen hafta da yazmış olduğumuz gibi tartışmaları hâlâ bitmedi, bitmiyor.

Normal gündeme bir türlü geçemiyoruz. Türkiye Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını 2023’e kadar seçim yok ama bu dört yıllık süreçte bu seçimin tartışmalarını konuşuyor olacağız galiba...

Ne gariptir ki bu tartışmaları ilk bırakması gerekenler anlaşılmaz biçimde tam tersi istikamette yol alıyorlar.

Türkiye İttifakı söylemden öteye gitmiyor. Kim olursa olsun bir siyasi genel başkanı yapılan saldırıyı kınamaktan bile aciziz. Doğruları söyleyenler, bir şeyler artık doğru gitsin diye uğraşanlar hemen bir terör örgütüne yama ediliyor. Dün alkışlanıyorlardı şimdi sosyal medyada linç ediliyorlar. Okuyan, araştıran, sorgulayan kesim rant peşinde koşanların hışmına uğruyor. Demokrasi ahlâkını bir kenara koyup teşkilat ahlâkına uymanız isteniyor. Yani bir nevi biat etmeniz isteniyor. Alınan karar yanlış da olsa desteklemeniz isteniyor. İşte toplumun asıl sorunu da buradan kaynaklanıyor. Asıl ahlâktan uzaklaşırken kendimize başka ahlâk çeşitleri üretiyoruz.

*

Siyaset zor iş bunu biliyoruz. Türk Dil Kurumuna göre tanımı şöyle; Devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili özel görüş veya anlayış. Ama toplumdaki karşılığı ise “siyasetçi eşittir yalancı…” Zaman zaman biz de siyasetin

içinde yer alıyoruz. Ama inanın siyasetin daha da çirkin yüzüyle karşılaşıyoruz. Ahlâksız olanıyla yani… Buna somut örneklerle şimdilik girmek istemiyoruz. Ancak siyaset kurumu her geçen gün seviye kaybediyor. Böyle giderse Türkiye’nin karşısındaki en büyük tehlikelerden biri de bu olacak maalesef.

*

Yerel seçimlerde yine ittifaklar kurulunca partilerin gerçek oy oranları da tartışma konusu oldu. AK Parti ile MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 51,7 olarak açıklandı. CHP ile İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakının oy oranı ise 37,64. Peki partilerin gerçek oy oranları nedir?

Geçtiğimiz hafta MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli oy oranlarını açıklarken, “Oy oranımızı yüzde 7.4 göstermek haksızlıktır, adaletsizliktir. 31 Mart'ta partimizin aldığı oy yüzde 18.8'dir.” dedi.

Yine iki gün gönce Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "AK Parti olarak seçimde yüzde 44,4'lük oy oranına ulaştık. Cumhur İttifakı olarak da toplamda yüzde 51,7 oy aldık." dedi.

Anadolu Ajansı’nın verilerine göre AK Parti yüzde 44,33, CHP yüzde 30,12, İYİ Parti yüzde 7,45, MHP ise yüzde 7,31 oranında oy aldı. Söylemler ise yukarıda, takdiri size bırakıyoruz.

*

Gelinen noktada AK Parti ve MHP’nin yaptığı itirazlardan sonra Yüksek Seçim Kurulunun İstanbul’la ilgili vereceği karar bekleniyor. Şahsi kanaatimize göre ve geçmişte alınan kararlara seçimin yenilenmesi büyük bir sürpriz olarak değerlendirilebilir. Ancak hukuk sistemi öylesine yaralar aldı ki Türkiye’de yaşayan herkes YSK’dan her türlü açıklamayı bekleyebiliyor. Bizim öncelikle bu sorunu aşmamız gerekiyor.

Dileğimiz şudur. Zor bir süreçten geçiyoruz. İnşallah Türkiye kucağında yeni bir kriz bulmaz.

Kalın sağlıcakla…

*

İKİ ÖNEMLİ NOT:

Birlikte Yeşilay’da görev yaptığımız değerli şube başkanımız Köksal Boz kalp krizi geçirdi. Durumu şimdi iyi. Geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Çarşıbaşı’nda en iyi anlaştığımız insanlardan biri olan değerli dostum ve kardeşim, Çarşıbaşı sevdalısı Kamuran Çalış değerli babası Hakkı Çalış’ı kaybetti. Acısını paylaşıyor, babasına Allah’tan gani gani rahmet diliyorum.