Süper Lig'in 11. haftasında Trabzonspor sahasında komşusu Çaykur Rizespor'u ağırladı. Lig lideri ve sonuncusunun karşılaşmasında yıllardır söylediğimiz gibi dostluk çerçevesinde bir müsabaka izlekti amacımız.

Bordo Mavili takımın teknik direktörü Abdullah Avcı bu karşılaşmada nihayet Siopis’i ilkonbir de başlatıp orta sahayı kalabalık tutu. Belki bu biraz da zaruretten yani eksik oyuncuların çokluğundan kaynaklandı bu tercih ama bizlere en azından yüreği ağızımızda bir maç başlangıcı izletmedi. Bununla birlikte sakatlıktan yeni dönen Bakasetas ve Nwakaeme bu maçta riske edilmedi karşılaşmaya kulübede başladılar. Belli ki Avcı bu oyuncuları Beşiktaş maçında sahada tam performansları ile görmek istiyor o yüzden risk etmek istemedi.

Bu maçta sakatlıktan dönen bir diğer oyuncu Trondsen sol bek mevkiindeki yerine aldı. Avcı bu mevkide İsmail Köybaşı’dan istediği verimi alamayınca önce Peres’i ardından Denswil ve Trondsen’i bu pozisyonda denedi ve en iyi Performansı Norvecli oyuncudan aldı. Trondsen’in ortasaha orjinli ayaklarına hakim bir oyuncu olması Trabzonspor’un topu arakadan oyuna sokma opsiyonlarına zenginlik kazandırması acısından da bir avantaj. Avcı da defansif özelikleri zayıf olmasına rağmen bu oyuncuyu bu yüzden tercih ediyor sanırsam.

Karşılaşmaya hızlı başlayan taraf ev sahibi Trabzonspor oldu. Bordo mavililer maçın hemen başında oyunu rakip yarı sahaya yıktıkları bir anda Gervinho’yu sakatlık sebebi ile kaybettiler. Bu talihsiz sakatlıkta Gervinho sedye ile saha dışına alınırken yerine Cornelius oyuna dahil oldu. Bu değişiklik ile Djaniny kanata geçerken Bordo Mavililerin hücum yapısı da değişti. Çayku Rizespor’un nadir geliştirdiği atakların birinde Pohjanpalo ceza sahasına girdi yaptığı vuruşu Edgar uzaklaştırdı. Hakem Halil Umut Meler VAR'dan gelen uyarıyı ile bu pozisyonu izlemek için kenara gitti. Hakem Meler pozisyonda elle müdahale olduğu gerekçesi ile penaltı noktasını gösterdi ve Edgar’ sarı kart ile cezalandırdı. Çaykur Rizespor adına penaltı atışını kullanan Djokovic takımını 1-0 öne geçirdi. Bu pozisyonda Edgar’ın gördüğü sarı kart ile gelecek hafta Beşiktaş maçında oynayamayacak olması de bir başka sıkıntılı durum oldu.

Geriye düşen Bordo Mavililer oyunu özellikle Hamsik ve Djaniny olduğu kanattan Çaykur Rizespor ceza sahasına yıktılar. Burada buldukları bir çok pozisyonda özelikle final pasları ya çok şiddetli yada çok yavaş kaldı. Bu dakikalarda Çaykur Rizespor’da rakibi karşılama da oldukça başarılıydı. Kalabalık Trabzonspor hücumlarında Yeşil Mavililer özelikle 4 savunmacının önündeki 2 ön libero kapanırken stoperlerin arasına girerek iyi bir tandem duvarı oluşturdular. Buda katı savunma karşısında gözlerimiz Bakasetas ve Nwakaeme’yi aradı doğrusu.

Belli ki Abdullah Avcı’nın kafasında ilk yarıda gol bulmak vardı, takımının hep öne doğru hamle yapmasını istedi. Yarının bitimine beş dakika kala Djaniny ceza sahasına girdi çaprazdan vurdu defanstan seken top kornere gitti. Kullanılan köşe vuruşunda seken topa Hamsik vurdu top Bolasie'ne çarptı. Bu pozisyonda Hakem Halil Umut Meler bu kez penaltıyı Trabzonspor lehine gösterdi. Trabzonspor adına penaltı atışını kullan Djaniny takımına beraberliği getirdi. Kalan sürede iki takımda pozisyonlar bulsa da karşılaşmanın ilk yarısı karşılıklı penaltı golleri ile berabere bitti.

İkinci yarıya Trabzonspor Teknik Drektörü Abdullah Avcı Berat Özdemir'in yerine Nwakaeme’yi oyuna dahil ederek başladı. Böylece Nwakaeme Trabzonspor ile 100. Maçına çıkarken Bordo Mavililer tamamen hücum oyununa döndüler. Maç uzun bir süre Çaykur Rizespor yarı sahasında geçti. Bordo Mavilerde Bakasetas oyuna dahil olmasıyla artık tamamen gole kilitlendi. Trabzonspor’un defans emniyetini ikinci planda tuttuğu 67 ve 70. Dakikalarda konuk ekip Çaykur Rizespor net pozisyonlar bulsa da bunlardan faydalanamadılar. Bu pozisyonların dönüşünde Trabzonspor’un kullandığı köşe vuruşunda Hugo kafayı vurdu kaleciden seken topu Nwakaeme ağlara gönderdi ve takımını öne geçerdi.

Ligin en tepesindeki ve dibindeki takımların mücadeleleri her zaman zor geçer. Bu maçlarda özelikle kapanan rakipleri açmak oldukça meziyet ister. Hele de alttaki takım maçın başında golü bulduysa bu tam bir ıstırap olur. Bu anlayışla oynayan Çaykur Rizespor karşı Trabzonspor yüzde seksen topla oynama oranıyla oynayıp üç puanın sahibi oldu. Buna karşın Bordo mavililerin puan kaybetme riskin yaşadığı bir karşılaşmaydı bu. Trabzonspor acısından liderlik yolunda haftayı puan kayıpsız kapatarak Ligdeki bu yıl en ciddi rakibi karşısında moralli çıkmak önemliydi. Bana göre Abdullah Avcı’nın bu maçadaki çılgın hücum futbolu galibiyeti getiren hamleydi. Birde elinde Bakasetas ve Nwakaeme varsa 1-0 öndesin bunda tecrübe ettik. Ban göre önümüzdeki hafta en önemli lig maçımıza çıkıyoruz. Bu ligin en değerli iki kadrosu ve taktiksel olarak en becerikli iki hocası karşı karşıya gelecek. Eksikler can sıksa da bu maçı sabırsızlıkla bekliyor olacağım.