1) SINAV BAŞVURUSU NEREDEN YAPILACAK, BAŞVURU ÜCRETLİ Mİ?

Sınav başvuruları, yurtdışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrenciler ile deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerde kayıtlı öğrenciler hariç, diğer tüm 8’inci sınıf öğrencileri için Bakanlık tarafından yapılacak. Başvurular ücretsiz.

2) DEPREM NEDENİYLE OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLEN İLLERDE KAYITLI ÖĞRENCİLER BAŞVURULARINI NASIL YAPACAK?

Depzemzede öğrenciler, istemeleri halinde diğer illerde sınava girebilecek. Bu durumda olan öğrenciler başvuru döneminde sınava gireceği il ve ilçe tercihini yapabilecek. İl ve ilçe tercihinde bulunmayan öğrencilerin, sınava girecekleri okulları Bakanlık belirleyecek. Başvurular, 03-13 Nisan tarihleri arasında e-Okul sistemi üzerinden yapılacak.

3) SINAVA TÜM ÖĞRENCİLERİN KATILMA ZORUNLULUĞU VAR MI?

Sınava katılma zorunluluğu yok. Sınavsız öğrenci alan okulları tercih edecek öğrencilerin bu sınava girmeleri zorunlu değil.

4) SINAV YERİMİ NASIL ÖĞRENECEĞİM?

Sınav giriş yerini, salonunu, sıra numarasını ve varsa sınav tedbir hizmeti bilgilerini, 26 Mayıs’ta e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz.

5) SINAV GİRİŞ BELGESİ NEREDEN ALINACAK?

Fotoğraflı sınav giriş belgesi, okul müdürlükleri tarafından elektronik ortamdan alınıp onaylanarak, sınav salonunda hazır bulundurulacak. Öğrenciler herhangi bir işlem yapmayacak.

6) MEVSİMLİK İŞÇİLER, NAKİL OLAN YA DA ZORUNLU ADRES DEĞİŞİKLİĞİ NEDENİYLE BAŞKA İLLERDE BULUNAN ÖĞRENCİLER SINAVA NASIL GİRECEK?

Bu durumdaki öğrencilerin velileri, öğrencinin durumunu anlatan dilekçe ve belgeler ile sınava girmek istedikleri il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine 30 Mayıs’a kadar başvuru yapacak.

7) SINAVA GİRERKEN ÖĞRENCİLERDEN İSTENECEK BELGELER NELER?

Öğrenciler sınava gelirken yanlarında geçerli kimlik belgesini (T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı veya geçerlilik süresi devam eden pasaport, yabancı uyruklu öğrenciler için İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen resimli, mühürlü kimlik belgesi) bulundurmak zorunda.

8) MERKEZİ SINAV OTURUM SAYISI KAÇ, SÜRESİ NE KADAR?

Sınav iki oturumdan oluşuyor. Birinci oturum sözel alan 75 dakika, ikinci oturum sayısal alan 80 dakika olacak.

9) SINAVDA OTURUMLARDA HANGİ DERSLER YER ALIYOR, SORU DAĞILIMI NASIL OLACAK?

Birinci oturum sözel alanda Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil; ikinci oturum sayısal alanda ise matematik ve fen Bilimleri dersleri yer alacak. Soru dağılımı ise şöyle olacak: Birinci oturum sözel alan; Türkçe 20, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük 10, din kültürü ve ahlak bilgisi 10, yabancı dil 10 olmak üzere toplam 50 soru, ikinci oturum sayısal alanda ise matematik 20, fen bilimleri 20 olmak üzere toplam 40 soru yöneltilecek.

10) EVDE VEYA HASTANEDE EĞİTİM HİZMETİ ALAN ÖĞRENCİLER SINAVA NEREDE GİRECEK?

Evde veya hastanede eğitim hizmeti alan öğrencilere yetersizlik durumlarına göre sınav tedbir hizmeti sunulabilmesi için öğrencilerin sınava alınacağı adresin, veliler/vasiler tarafından öğrencinin kayıtlı olduğu okul müdürlüğüne, okul müdürlüğü tarafından ise ilgili RAM’a bildirilmesi gerekiyor. RAM müdürlükleri, öğrenci için alınan sınav tedbir hizmeti kararını ve öğrencinin sınava alınacağı adres bilgisini il/ilçe milli eğitim müdürlükleri aracılığıyla Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne gönderecek.

11) SINAVA GİRECEK GÖRME, İŞİTME, BEDENSEL VE ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ YA DA RUHSAL DUYGUSAL BOZUKLUĞU OLAN ÖĞRENCİLER NE YAPMALI?

Yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmuyor. Okul müdürlüğü ve RAM müdürlükleri, tüm işlemleri tamamlayacak ve öğrencinin durumuna uygun sınav hizmetini alması sağlanacak.

12) SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN VE NEREDEN İLAN EDİLECEK?

Sınav sonuçları, 26 Haziran’da https://www.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmeyecek.