Botox (Botulinum Toksini) Uygulaması

Botox uygulaması, yüz bölgelerinde oluşan kırışıklıkların ortadan kaldırılmasını sağlayan işlemdir. Bu işlem sırasında clostridium botulinum isimli bir bakteriden işlem için geçici felç yaratan bir toksin oluşturulmaktadır. Bu toksin tüm yüzde değil sadece kas yüzeyinin üzerinde kısmi bir felç oluşturmaktadır. Ancak bu felç kalıcı ve kişilerin yaşamını etkileyecek bir felç değildir. Kırışıklık tedavisinin yanında aşırı terleme, migren gibi hastalıkların da tedavisinde kullanılmaktadır. Günümüzde en çok tercih edilen estetik işlemi türlerinden biridir.

Botox Uygulaması Nerelere Yapılabilir?

Botox’un genellikle uygulandığı bölge yüzdür. Yüzde botox nereye yapılır; göz kenarları, kaşların arası, boyun, alın, dudak kenarları, dudak köşeleri gibi yaşlanmanın ve kırışıklıkların yoğun olduğu bölgelere yapılır. Bunun yanında burun ucu, burun tavşan çizgileri, çene ucu, çene kenarları gibi alanlarda da rahatlıkla uygulanabilmektedir. 

Ayrıca terleme tedavisi için koltuk altları, avuç içleri, ayak tabanları gibi bölgelere de uygulanmaktadır. Migren ağrısının ortaya çıktığı bölgelere uygulandığında ise birçok migrenin ortadan kalkmasını sağlamıştır.

Botox Nasıl Uygulanır?

Botox uygulanması için öncelikle uzman ve tecrübeli bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Sağlık kuruluşları dışında yapılan bu uygulamalardan mutlaka kaçınmak gerekir. İşlem öncesinde yüze lokal anestezi uygulanır. Ardından Botulinum Toksini’ni kırışıklıkların bulunduğu bölgeye uygulanır. İşlem tamamlandıktan sonra soğuk kompres uygulanır ve ağrının daha da azalması sağlanır.

Botulinum Toksini Etkisi Ne Kadar Sürmektedir?

Botulinum Toksini uygulandıktan sonra kasların hareketleri kısmi olarak engellenecektir. Bu etki yaklaşık 3 – 4 aya kadar kendini gösterecektir. 4. Aydan itibaren tüm kasların hareketi normale döner. Ancak kırışıklıklar geri gelmez. 6 ay sonra ise etki tamamen geçer. Ancak etkinin geçmesi ile kaslar hareket edeceği için yeni kırışıklıkların oluşması beklenen bir durumdur. Bu nedenle düzenli botox’un uygulanması önerilmektedir. Düzenli olarak uygulanması durumunda yüz kasları kendini fazla oynatmamayı öğrenir ve kırışıklıklar için tamamen ortadan kalkma durumu sağlanır.

Ne Sıklıkla Botox Yaptırılabilir?

Uygun dozların uygulanması ve uzman bir kişi tarafından gerçekleştirilmesi durumunda en az 3 ay arayla işleminizi tekrar ettirebilirsiniz. Ancak ortalama 5 ayda işlemi tekrar ettirmek sizin için sağlıklı olacaktır. İstenilen düzenli botox’un etkisinin oluşması için işlemin tekrar edilmesi önemlidir.

Botox Öncesinde ve Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

Her estetik operasyon gibi botox’un da öncesinde doktor ile bütün tıbbi geçmiş konuşulmalıdır. Kronik hastalıklar, kullanılan düzenli ilaçlar ve daha önce geçirilmiş ameliyatlar ya da botoxlar hakkında doktor bilgilendirilmelidir. 24 saat öncesine kadar da aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır. İşlem öncesinde kısmi aralıklarla cildin Emla krem ile uyuşturulması sağlanmalıdır.

İşlemin tamamlanmasının ardından en önemli nokta ilk 2 saattir. İlk 2 saatte yüz aşağı sarkacak pozisyonda bekletilmemelidir. Baş aşağı doğru eğilmeden 2 saat boyunca sırt üstü yatmak sizin için ideal bir çözüm olabilir. İşlemin ardından ilk 3 gün ise sauna ya da hamam gibi aşırı sıcak ve nemli ortamlara girilmemesi gerekir. İşlemin gerçekleştiği gün kişi normal hayatına dönebilir. 

Botox Uygulaması Sonrası Karşılaşılabilecek Durumlar Nelerdir?

Botoxun uygulanmasının ardından beklenen olası yan etkiler bulunmaktadır.

Uygulamanın yapıldığı alanda morluk oluşabilir. Ancak bu morluklar birkaç gün içerisinde geçecektir. Özellikle soğuk kompres yapmak iyileşmeyi hızlandıracaktır. Ayrıca morluklara neden olacak ana neden kan sulandırıcı ilaçlar olacağı için bu duruma dikkat edilmelidir.

Uygulamanın tamamlanmasının ardından birkaç gün baş ya da yüz ağrısı olabilir. Bu ağrı için sıradan ağızdan alınan ağrı kesiciler yeterli olacaktır.

Botoxun gerçekleştirilmesi sırasında seçilen doktor uzman olmalıdır. Yanlış gerçekleştirilen uygulama sonucunda kaslar etkilenebilir ve göz kapağı düşüklüğü gibi durumlarla karşılaşılır.

Kötü uygulamaların yapılması, uygun teknik ve doz kullanılmaması durumunda yüzde doğal olmayan bir görünüm yakalanabilir. Yüzün mimiklerini kaybetmesi, anlamsız bakışların oluşması, kaş kenarlarının fazla kalkması gibi durumlarla karşılaşılabilir.

Bu risklerle karşılaşmamak için mutlaka alanında tecrübeli bir sağlık kuruluşunda işleminizi gerçekleştirmelisiniz.

https://www.drozkancicek.com/