İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs "İktidar, kulüpleri ve tribünleri kontrol altına almak niyetindedir" dedi.

TBMM'de Sporda Şiddetin Önlenmesine dair Kanun teklifinin görüşmelerinde İYİ Parti adına Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, MHP Grubu adına eski futbolcu Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, AK Parti adına eski Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve CHP Grubu adına Spordan Sorumlu eski Devlet Bakanı Erdoğan Toprak kanunun geneli üzerinde konuşma yaparken gündeme İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr.Hüseyin Örs’ün açıklamaları damga vurdu.

Bu yasa teklifi ile siyasi iktidarın, tribünleri kontrol altına almak niyetinde olduğunu söyleyen Örs; “Siyasi iktidar, tribünleri, yani toplumsal algıyı kontrol altına almak niyetindedir. Ne yazık ki, bugün Türkiye'yi idare edenler sporu siyasi iktidarın mevzi kuvvetlendirme mecrası olarak görmektedirler. Bu çok büyük bir yanlıştır, bu, sporla gelişmeyi bekleyen gençlerimize yapılmış bir haksızlıktır.” dedi.

Spor kulüplerine ve tribünlere hakimiyet kurmak isteyen AK Parti iktidarının doğrudan ve dolaylı olarak kontrolü sağladığını belirten Dr. Hüseyin Örs; ”Bugün olduğu gibi, Futbol Federasyonunu, Başkanını, yöneticilerini, kurullarını atarsanız, hatta o kurulların yedek listelerindeki sıralarına bile müdahil olursanız kulüpler üzerinde doğrudan hâkimiyet kurarsınız. Anadolu'daki yüz binlerce taraftarı olan şehir takımları alt liglerde mücadele ederken, yakınlarınızı kamu kaynaklarıyla Süper Lig'de kulüp sahibi yaparak kulüp üzerinde de doğrudan hâkimiyet kurarsınız, her şeyiyle sizin olan kulüp ve atadığınız Federasyonunuz da sizin sözünüzden çıkmaz. Bir avuç insan keyif yapar, sefa sürer; cefasını ise ülke ve futbol çeker. Bunun yanında siyasi iktidar kulüpler üzerinde bir de dolaylı yollarla hâkimiyet kurar. Bu da şöyle olur: Borçlandırılarak gerçekleşir. Kulüpler borçlandırılır çünkü borç alan, emir alır; borç alan, biat eder; borç alan, dik duramaz, doğru konuşamaz; paranın geldiği yere, yöne yakın durur. Maalesef ülkemizde Türk futbolunda bugün de bunu çok sıkça görüyoruz ve yaşıyoruz. Birçok konuda olduğu gibi sporda da ve özellikle de futbolda gerçeklerle yüzleşmeliyiz artık.” dedi.

Dr. Hüseyin Örs; “Süper Lig'te şampiyon olmuş 5 kulübümüz vardır; bunlardan Bursaspor bu sene maddi sıkıntılar içinde küme düşmüştür, diğer 4 büyük kulübümüz ise ticari açıdan müflis durumdadır. Bu kulüpler sınırsız şekilde borçlandırılmış, kamu bankaları üzerinden gelecekleri ipotek altına alınmıştır. 5 kulüp dışındaki diğer kulüplerimizdeki durum farklı mıdır? Hayır. Aynı sıkıntılarla onlar da boğuşmaktadırlar. Oysaki kulüpleri borçlandıran yönetici ve menajerler ne yazık ki Ankara'nın gölgesinde huzurlu bir hayat sürmektedirler. Yönetici ve menajerler zenginleşmiş, kulüpler ise fakirleşmiş ve iflas etmiştir. Ne yazık ki kulüplerimiz amatör ya da profesyonel branşlarda sporcu yetiştirememektedirler. İki komşu Anadolu şehri maç yaparken Venezuela'dan Kongo'ya kadar onlarca ülkeden gelen futbolcular sahada mücadele etmektedir.” diyerek ülkemizdeki bir çok spor kulübünün iflasın eşiğinde olduğuna vurgu yaptı.

Taraftarların Passolig'le birlikte yandaş banka müşterisi hâline getirildiğini ifade eden Dr. Hüseyin Örs; “Artık para ödeyip biletini alıp, maça gitme devri kapanmıştır, neredeyse DNA testi istenir hâle gelmiştir. Kişisel özgürlük alanı bu tasarıyla yok edilmiştir. Siyasi iktidar, tribüne seyirci gelmesini istemiyorsa bunu doğrudan yasaklaması daha uygun olur. Ya da sadece "Bizim istediğimiz şekilde tezahürat yapabilirsiniz" kuralı getirilebilir. İlgili bakanlıklarca görevlendirilecek memurlara tezahüratlar önceden onaylatılır ve stat hoparlöründe de yayın yaptırılır, olur, biter. Bu hâliyle tasarı "Mektepler olmasa maarifi ne güzel idare ederdim." zihniyetinin bir yansımasıdır. Tasarı hazırlanırken spor, insan, hak ve hukuk unutulmuştur. 2. ve 3. Lig'de mücadele eden kulüplerimiz çok zor şartlar altında kulüplerini yaşatıyorlar. Yöneticilerimizin bu yasa sonrasında sıkıntıları var. Passolig uygulamasının 2. ve 3. Liglerde uygulanabilme ihtimalini de göz önüne alarak ,"Eğer bu Passolig uygulaması 2. ve 3. Liglerde de uygulanırsa maçlara gelecek taraftar bulamayacaklarını söylüyorlar. Ben de onların bu ifadesini, sıkıntılarını sizlerin takdirine bırakıyorum.” dedi.