61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’un Ortahisar İlçesinin sınırları dahilindeki Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan Tespiti yapıldı. 

Yapılan tespitle birlikte kırsal kalan mahallerde iş yeri haricinde emlak vergisi alınmamaya devam edeceği kaydedilirken çevre temizlik vergisi ise yüzde 50 indirimli alınacak. 

Ortahisar Belediye Meclisinde bugün görüşülen maddeye göre; 

KIRSAL YERLEŞİM ALANI: 
Akoluk, Bulak, Çağlayan, Düzyurt, Dolaylı, Geçit, Gözalan, İncesu, Kavala, Kutlugün, Subaşı ve Yeşilbük Mahalleleri, 

KIRSAL MAHALLE: 
Ağıllı, Ayvalı, Akkaya, Doğançay, Esenyurt, Fatih Sultan, Gölçayır, Gündoğdu, Karakaya, Karlık, Kozluca, Okçular, Özbirlik, Pınaraltı, Sayvan, Sevimli, Tosköy, Yeniköy Yeşilhisar, Yeşilvadi ve Yeşilyurt Mahalleleri olarak belirlendi. 

Konuyu özetleyen Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “2012 yılında çıkarılan yasayla birlikte 2014 tarihi itibariyle büyükşehir kapsamına dahil olmamızla birlikte 7 beldemiz ve 36 köyümüz mahalle statüsüne kavuştu. 

2022 YILI SONUNA KADAR UZATILMIŞTI, TEKRAR UZATILMIYOR
2019 yılı sonuna kadar mevcut yerleşim yerlerinde yürürlükte olan emlak vergisi, konut inşaat harçlarından muafiyet koyulmuştu. 
2019 yılındaki muafiyet, ek maddeyle 2022 yılına kadar uzatılmıştı. 
Bundan sonra uzatılma yapılmayıp, koyulan yönetmelikle mahallelerimizin uygulamalardaki muafiyet kapsamına alınması yönü itibariyle kırsal mahalle tanımı getirilmesi ortaya çıktı. 
Çalışmalar yaptık. Geneli itibariyle buralardaki kırsal yaşamı hem desteklemek, hem oradaki vatandaşlarımızın sosyo ekonomik durumunu düşenen anlayışla birlikte belediye hizmetlerini en ufak kesintiye muafiyet bırakılmayacak. 

3 MİLYON TL’LİK RAKAMDAN SARFI NAZAR EDİYORUZ
2 kez büyükşehir belediyemizde toplantı yaptık. İlçe Belediye Başkanlarımız bu toplantılara katıldı.  Bazı başkanlarımız ciddi gelir kaybı olacağı çekincelerini ortaya koydu. Başından beri biz aynı anlayışımızı büyükşehir belediyesi ile paylaştık. 
Trabzon’da bu düzenleme ile en çok kaybı olan belediyeyiz. Ancak şunu belirtmekte fayda var,  ben bunu bir kayıp olarak görmüyorum. Emlak vergisi olarak yıllık 3 milyon TL gibi bir rakamdan sarfı nazar ediyoruz. İnşaat ruhsat harcı olarak yıllık 200 bin TL gibi rakamdan sarfı nazar ediyoruz. 
Vatandaşımıza kolaylık sağlayalım. Önemli ve zor pandemi sürecini geride bırakırken, bu rakamları biz bir şekilde bulur temin ederiz, tedarik ederiz, vatandaşımızı bu manada ilave yük altına sokmayalım. 

CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin ise “Arkadalar iyi bir çalışma yapmışlar. Hakkaniyetli bir çalışma. Kırsal alanları daha dar tutabilirlerdi. Biraz daha gelirleri arttırmak için ama doğrusu bu… “ diye konuştu. 

Buna göre hem Kentsel Alan alan hem de Kırsal Alan olarak kalan yerlere yeni yılla birlikte bazı vergi yükümlülükleri de gelecek. 

Harç Farkları ile ilgili durum özeti: 

Kırsal’dan, Kırsal olarak devam edecekler için: 
Konut - Arazi Emlak Vergisi, Konut, Bina İnşaat Harcı yine alınmayacak. 
İş yeri için Emlak Vergisi yine % 100 olarak devam ediyor
Çevre Temizlik vergisi, İlan Reklam Vergisi, İşyeri Açma Harcı ve Yol Katılım Payı 0’ken, yüzde 50 indirimli alınacak. 

Kırsal’tan Kentsel Alan olarak devam edecek yerler için: 
Konut Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, İlan Reklam Vergisi, İşyeri Açma Harcı, Bina İnşaat Harcı ve Yol Katılım payı daha önce 0’ken şimdi % 100’ü ile birlikte alınacak. 
İşyeri Emlak Vergisi ise yine yüzde 100 olarak devam edecek. 

TİSKi Su ücreti Farkları Durum Özeti: 

(Köyden Mahalleye dönen yerler) 

Kırsaldan, kırsal olarak devam edecek yerler için: 
Konut yine yüzde 25 olarak devam edecek, 
İş yeri ise yüzde 25’ken, yüzde 50 olarak devam edecek… 

Kırsaldan, kentsel olarak devam edecek yerler için: 
Konut ve iş yerleri daha önce yüzde 25’ken, şimdi yüzde 100 olarak devam edecek… 

(Beldelerden mahalleye dönen yerler) 

Kentsel’den kırksala dönen yerler için: 
Konut yüzde 50 iken yüzde 25 ile devam edecek, 
İş yeri ise yüzde 50’den devam edecek… 

Kentsel’den, Kentsele devam edecek yerlerde
Konut ve iş yeri yüzde 50’den yüzde 100 olarak devam edecek..