Bu hafta Rusya ile Suudi Arabistan petrol üretiminin kısılması konusunda nihayet anlaşmaya vardılar. Böyle aralarındaki petrol fiyatlama savaşını sonlandırmış oldular. 

Bu savaş nasıl başladı?

OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler) 13 ülkeden oluşuyor. Cezayir, Angola, Ekvator Ginesi, Gabon, İran, Irak, Kuveyt, Libya, Nijerya, Kongo Cumhuriyeti, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Venezuela OPEC’i oluşturuyorlar. Bu 13 ülke dünya petrol üretiminin %40’ını sağlıyorlar. Bu baskın piyasa pozisyonu OPEC’in bir kartel gibi davranmasına ve küresel anlamda petrolün fiyatının belirleme gücü veriyor. 

Coronavirüsün pandemik hale gelmesinde sonra petrol talebi ciddi anlamda tüm dünyada geriledi. Bunun üzerine, Mart’ın ilk günlerinde Suudi Arabistan, OPEC üyelerini ve koalisyonu üretimi kısmaları konusunda zorladı. 

Rusya bu durumu iki sebepten ötürü ret etti. Rusya üretimi kıstığında elindeki pazar payının kaybetme ihtimalinden tedirgin oldu. Diğer sebep ise ABD, Rusya’nın büyük petrol işletmelerinden birisi olan Rosneft’e uygulamış olduğu yaptırımlar.

Suudi Arabistan, talebi gerçekleşmeyince karşılık verdi. Günlük petrol üretimini 2,5 milyon varilden daha fazla artırdı ayrıca Avrupalı müşterileri için daha düşük fiyat teklif etti ve fiyatların çakılmasını sağlayarak fiyatlandırma savaşını ilan etmiş oldu. Böylece Rusya’yı tekrar masaya oturtabileceğini düşündü. Daha önceden bu strateji başarılı olmuştu.

Bu adım petrol fiyatlarının ciddi anlamda düşmesini beraberinde getirdi. Son yıllarda önemli bir petrol üreticisi haline gelmiş olan Birleşik Devletler’i de negatif etkiledi. Hatta Başkan Trump hem Rusya hem de Suudi Arabistan’ı anlaşma sağlamaları konusunda uyardı. Zira ABD en büyük petrol üreticisi ve fiyatların düşmesi ABD ekonomisini de olumsuz olarak etkiliyor. 

Doğal olarak fiyatların bu denli düşmesinden tek etkilenen ülke ABD değil. Tüm petrol üreten ülkeler bu durumdan etkileniyor. Geçen yıl Rusya Merkez Bankası petrol fiyatlarının 25$ görmesi durumunda Rusya ekonomisinin resesyon (ekonomik duraklama ve gerileme) ile yüzleşmek zorunda kalacağını raporlamıştı. Suudi Arabistan ekonomisi ise neredeyse tamamen petrol gelirlerine bağımlı durumda. 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Önceki hafta sonundan sonra bu hafta sonu da büyükşehirlerde sokağı çıkma yasağı ilan edildi. Hatta benim gibi bazıları da hafta içinde de gönüllü olarak kendilerine ve ailelerine sokağa çıkma yasağı uyguluyorlar. Evde bulunma hali kişilerin kendilerine yatırım yapmaları için büyük bir fırsat. Yabancı dil eğitimlerinden tutun, kişisel gelişime kadar, sosyolojiden psikolojiye kadar neredeyse aklınıza gelen her konuda ücretsiz eğitim sunan web siteleri mevcut.  Ayrıca kitap okumak için zaman sıkıntısı çekenler çok mutlular. Ailemizle de kaliteli zaman geçirebiliriz.

Kriz gibi duruyor ancak fırsata çevirmek elimizde.

Evde kal Trabzon, evde kal Türkiye.