SOSA ÖYLE BİR ŞEY YAPTI Kİ….

Trabzonspor bilindiği üzere tüm Türk takımlarının kamp yaptığı Serik İlçesi’ne bağlı Belek beldesinde kamp yapıyor.
Bordo Mavililerin oteli 5 yıldızlı ne ararsan var.
4. kat tamamen Trabzonspor’a ayrılmış durumda. Herkes bir disiplin içerisinde.. Oyuncuların özel misafirleri olmadığı sürece dışarıya çıkışlarına izin verilmiyor. Toplu hareket ediliyor.
Oteli bizim de görme fırsatımız oldu. Tüm oyuncuların yat saati gelmişti. Bir de ne görelim Jose Sosa!
Yanında Trabzonspor fizyoterapisti ile bir yere gidiyor.
Gazetecilik refleksi ya!
Takip ettik.
Tabi Sosa’yı yolda boş bırakmıyorlar.
Fotoğraf çekilen çekilene.
Sosa yaklaşık 15 dakika sonra tam donanımlı bir spor salonuna vardı.
Fitness salonuna özel bir program dahilinde akşam üstü çalışmaya gitmişti Kaptan!

Ne diyelim görünce takdir ettik!

Helal olsun dedik!

Gün boyu antrenman yapan Arjantinli eksiklerini gidermek için böyle bir hamle yapmış.

Çıkışta da “Başakşehir maçında oynamak için elimden geleni yapıyorum” dedi…

TRABZON’DA KONKORDATO VEREN FİRMALAR

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, yürüyen insanlar, kalabalık ve açık hava

Her ne kadar son günlerde asgari ücrete yapılan zam, doğalgaza, elektriğe, akaryakıta yapılan indirimler konuşulsa da 3 ay önce yaşanan dolar ve sonrasında gelen faiz krizi sonrası tepe taklak olan piyasalar bir türlü düzelmiyor.  
Evlere gelen 300 TL’yi aşan doğalgaz, 100 TL’yi aşan elektrik bunların yanında, su, telefon, internet, kablolu TV ve benzeri masrafların yanında normal gider faturaları vatandaşın belini bükmeye devam ederken, bir yandan da özel sektörün sıkıntılı süreci devam ediyor.
Edindiğimiz son bilgilere göre Trabzon’da bu güne kadar 9’u Trabzon’a kayıtlı 12 firma konkordato ilan etmiş, fakat bu buz dağının görünen yüzü, görünmeyen yüzünde ise daha korkunç bir tablo Trabzon’u bekliyormuş. 30 firma daha konkordato için sırada imiş.
Ve bu firmaların birçoğu en az 50 kişiden fazla işçi çalıştıran büyük firmalarmış. Rakamlarda 3 aşağı 5 yukarı oynama olabilir fakat genel tablo bu.
Çünkü sektör dolar darbesinden sonra toparlayamadı.
Hepsinin yanında asgari ücretin 2020 TL olarak açıklanması birçok firmanın kişi başı eleman giderini neredeyse 700 TL yukarı çekti.
Şehirde 500-1000 kişi çalıştıran firmalar olduğundan yola çıkarsak, milyonu bulan artı giderler firmaları da zora sokacak gibi.
Şimdiden Trabzon’da birçok sektörde 50’şer 50’şer işten çıkarmalar başladı bile. Asgari ücretteki ani artışın tazminatlarda yaratacağı ani yükselmeyi önlemek adına işverenler bu aydan işçilerini çıkarmanın yolunu seçiyormuş.
Tek temennimiz piyasaların bir an önce rayına girmesi, herkesin işinde gücünde çalışması, kimsenin bu karda kışta sokakta kalmaması fakat gidişat iyi değil. Dileriz iş veren adına, vergi SGK ve benzeri yüklerle telafi edilecek daha yüksek teşvikler devreye sokar aksi halde sıkıntı büyük.   

ZORLUOĞLU NEDEN RAHATSIZ

Murat Zorluoğlu

Trabzon AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Zorluoğlu belli ki rakiplerine tur bindirecek. Daha seçim startı verilmeden ilçeleri tek tek gezen ve büyük bir ivme yakalayan Zorluoğlu gittiği her yerde büyük destek görüyor.
İYİ Parti ile CHP arasında son dönemdeki ittifak restleşmeleri nedeniyle de rahat olan Zorluoğlu’nun rahatsız olduğu konuların başında Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin şu anda yaptığı yoğun eleman alımları. Memur alımlarının yanı sıra kurulan yeni şirketlere yapılan 200’ün üzerindeki alımlarla Zorluoğlu’nu seçildiğinde zor bir tablo bekliyor.
Çünkü tüm kadrolar neredeyse doldurulmuş oluyor. Son günlerde Trabel, Turkuaz ve Trabsu firmasına yüzü aşkın alım yapıldığı belirtiliyor.  
Ayrıca Büyükşehir Belediyesi piyasa olan borçlarının büyük bir kısmını da duyumlarımıza göre seçimden sonrasına erteliyormuş.  Eğer bu iddia da doğru ise Zorluoğlu seçimi kazanırsa gerçekten zor bir tablo ile karşı karşıya gelecek.
Yıl sonuna kadar hiçbir eleman alımı yapamayacağı gibi ödemeler konusunda da bayağı sıkışacağı konuşuluyor.
Bu arada Zorluoğlu için İstanbul’dan bir ajans Trabzon’da konumlandı. Profesyonel manada sosyal medya ve reklam yönetimini bu ekip sağlayacakmış. Bu ekip tarafından dün yayınlanan bir klipte sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.
Ayrıca kendisine AK Parti İl başkanlığı ve Ortahisar İlçe Başkanlığının yönlendirdiği basın görevlileri konusunda da memnuniyetsizliğini dile getirip ekibine Van’dan onun tarzını bilen bir Basın Danışmanı dahil etmiş.
‘Zorluoğlu kimin adamı, onun adamı mı, bunun adamı mı’ söylemlerinden de oldukça rahatsız olan AK Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı önümüzdeki günlerde Ankara’ya bir çıkarma yaparak tüm bakanları ve milletvekillerini de ziyaret edeceği bilgisi kulağımıza geldi.

TRABEL ZORLUOĞLU’NA MI KALACAK

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 Aralık 2017 tarihinde yaptığı açıklamayla beraber devlet kurumlarımdaki taşeron personeller kadroya geçirildi. 900 bin işçi için aradaki kurumlar çıkarılarak personeller kadroya geçirildi. Ama taşeron firmadan kadroya geçen işçiler bugünlerde biraz düşünceli.

Çünkü kadrolaşma öncesi her yıl sözleşme imzalayan personellerin de sözleşmelerinde zam için asgari ücretin yüzde 40’ı, 50’si, 60’sı, 80’i gibi ifadeleri yer alıyordu. Kadrolaşmayla beraber sözleşmeler ortadan kalkınca bu zamlanma dilimleri de ortadan kalkmış oldu. Personellerin bundan sonraki zamları kurum yetkilileri ve  sendika temsilcilerinin oturdukları masada belli olacak.

Peki Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve sendika ne zaman masaya oturacak?
Yıl sonu itibariyle toplu iş sözleşmesi sona erdi.
Yeni sözleşme için müracaat edildi. Genel merkezde yetkinin verilmesi ve sözleşmenin imzalanması yaklaşık 45 gün ve 90 gün arasında olacağı konuşuluyor. Sözleşme geç imzalansa da yılbaşı itibariyle geçerli olacak.
Yani imzalanacak olan toplu iş sözleşmesi seçilmesi durumunda yeni başkan Murat Zorluoğlu’na da kalabilir.
Bakalım Başkan Gümrükçüoğlu bu süre zarfı içerisinde personeli için masaya oturacak mı yoksa zam olayını yeni başkan mı bırakacak? Bunu önümüzdeki süreçte yaşayıp göreceğiz.
Ama şunu belirtelim asgari ücretin 400 TL artarak 2020 TL olması sonrası Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nde kadroya geçen personellere yüzde 4+4 gibi zamların konuşulması işçilerin bugünlerde moralini bozmuş durumda.
Ortahisar Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesinde yüzde 7+7 zam oranı belirlendiği fakat enflasyon rakamlarının altında kalması durumunda enflasyon rakamlarının baz alınacağı ve zam oranı enflasyon rakamına çekileceği şekilde bir zam oranı belirlenmişti.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nde de bu tür maddeli bir zam oranı beklenilmekte.
Hatta Başkan Genç üniversite mezunu işçilerini sözleşmeli memur olarak da kadroya almıştı. Personel anlamında Başkan Genç tam not aldı diyebiliriz.

ORTAHİSAR’DA KİMİN İSMİ ÖNDE

salih akyüz ile ilgili görsel sonucu

Trabzon’un en önemli ilçesi olan Ortahisar için CHP’nin adayı Salih Akyüz artık kesinleşti ve önümüzdeki günlerde sahaya inecek.
Bilgi birikimi  şehirle olan bağı nedeniyle oldukça isabetli bir isim olan Salih Akyüz’ün Ak Parti’deki rakibinin ise mevcut belediye başkanı Ahmet Metin Genç olacağı kesinleşti gibi.
Genç ile ilgili şehirde büyük oranda memnuniyet var, bu manada Salih Aküz’ün işi oldukça zor.
Fakat Akyüz, bugüne kadar yaptığı açıklamalarda hep üstü kapalı konuştu, Genç’i ve AK Parti’yi yoğun bir şekilde eleştirmedi.
Ama boş durmadı gerek Ahmet Metin Genç ile ilgili gerek AK Parti’nin Ortahisar’a kazandırması gerekip kazandıramadıkları ile ilgili çok sayıda bilgi belge ve doküman depoladı.
Proje ağırlık bir seçim kampanyası yürütecek olan Akyüz’ün muhalif aday olarak sert eleştirilerine de AK Parti hazırlıklı olsun. Çünkü akla gelmeyen bir çok konuyu Akyüz seçim hattında dile getirerek seçimi kazanmak adına bilgili belgeli çok sayıda olumsuzluğu gündeme taşıyacak.
Trabzon’un ilçeleri arasında tehlikede görülen tek ilçe olan Ortahisar’da son dakikada bir değişikliğe gidilmesi yönünde ihtiyaç duyulursa Haydar Revi isminin ikinci sırada olduğunu belirtelim. İl Başkanı Haydar Revi her ne kadar Büyükşehir için adaylığa niyetlenmişse de Ortahisar görevi verildiğinde hayır demeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Ortahisar’in diğer adayları Murat Zeki Solak ve Hasan Kamil Velioğlu’da şehrin tartışılmayacak isimleri olarak gündemde. Çalışmalarına hız kesmeden devam  ediyorlar. Bakalım İktidar Partisi Trabzon’un kalbini kime teslim edecek.
 

İLÇELERDE SON DURUM NE

trabzon ilçeleri ile ilgili görsel sonucu

Trabzon’un İlçelerinde ise aday adayları çalışmalarını rölantiye almış durumda. Edinilen bilgilere göre en geç bu hafta sonu Cumartesi gününe kadar ilçe belediye başkan adayları açıklanacak. Bunun için Trabzon’da bir tanıtım töreni düzenlenecek. Bu törene genel başkan yardımcılarından bir tanesi katılacak.
İlçelerde son viraja girilirken sürpriz gelişmeler de yok değil.
Arsin’de çok güçlü 4 isim var, genel merkez Arsin ile ilgili rakibin güçlü olduğu bilgisine de ulaştı.
Bu manada Arsin ilçesi üzerinde birkaç isim konuşuldu tartışıldı. İl Başkanlığı ve Milletvekillerini tam destek verdiği Sayit Gürsoy ismi ilk komisyonunun en güçlü adayı oldu. Fakat yukarıda adaylar arasında çapraz bir karşılaştırma yapıldı. Seyit Hisoğlu, Şaban Bülbül ve TÜGVA’nın adayı olan Sedat Özbakır isimlerinin de şansı çok yüksek. Tabi ki eski ilçe başkanı Farabi Hacıhasanoğlu ismini de kimse yabana atmasın. Bugüne kadar açıklanan adaylar arasında çok sayıda ilçe başkanı var. Bu manada Hacıhasanoğlu’nunda şansı yüksek.  
Yomra’da İbrahim Sağıroğlu yine şansı en yüksek isimler arasında, kadın aday olarak Tülay Adanur ismi genel merkezin parantez içine aldığı teşkilatçılığı ve CV’si ile öne çıkan bir isim.
Sahanın tozunu attıran Cevdet Binay ve Volkan Yıldırım’da kendilerine kesin gözüyle bakıyor.
Akçaabat’da çok tartışılan Trabzon’un en büyük ikinci ilçesi. Bu ilçede mevcut başkan Şefik Türkmen’in oluru olacak kişinin başkan adayı gösterilmesi yönünde bir eğilim var.
Türkmen’in küstürülmesi halinde başka partiden aday gösterilmesine kesin gözüyle bakıldığının farkında olan genel merkez aday adayları arasında vekillerinde yoğun baskı yaptığı isimleri ince eleyip sıkı dokuyor.
Bu ilçede çalışmalarıyla en fazla öne çıkan isimler Mustafa Uzun ile Murat Üçüncü oldu.
Sürprizin yaşanacağı ilçeler arasına Akçaabat ilk sırada yer alıyor.
Vakfıkebir’de Muhammet Balta tek geçilirken, Çarşıbaşı’nda muhalefetinde olur verdiği Kamuran Çalış ismi kesin gibi fakat Hüsnü Akkan ismini  yabana atmamak lazım.
Beşikdüzü ilçesinde istifa ettirilen İlçe Başkanı Harun Demirci'de karar kılındı fakat ittifakla verilecek ilçeler arasında Beşikdüzü var.  
Tonya İlçesi’nde mevcut başkanın devam etmesi yönünde fikir birliğine varılmış, genel merkez bir sürpriz yapmaz ise Osman Beşel ile devam edilecek.
Şalpazarı’da MHP’ye bırakılacak ilçelerin başında geliyor.   Refik Kurukız en rahat isimlerin başında geliyor.
Düzköy’de Yılmaz Ankara ismi kazanılabilecek aday olarak öne çıkıyor. Oy potansiyeli yüksek  olan Çayırbağı’nın adayı Azmi Köroğlu’nun da yabana atılmaması gerekir.
Çaykara, Araklı, Sürmene, Of, Maçka ve Hayrat’da bir değişime gidilmeyeceği kaydedilirken Dernekpazarı’nda  mevcut Başkan Mehmet Aşık’ın devam edeceği değişime gidilirse de eski ilçe başkanı Zeki Avni Usta’nın ismi ön plana çıkıyor.
Köprübaşı’nda mevcut başkan Ahmet Tekke’nin niyeti var fakat il başkanlığının bu ilçe ile ilgili verdiği rapor önemli. Köprübaşı ile ilgili Ali Aydın ve Sebahattin İmamoğlu isimleri de çok konuşuluyor.