İPTALLERİ OKUYALIM
Ak Parti Trabzon’da toz duman. İptal edilen iki büyük ilçenin kongresi nasıl okunmalı? Herkes kendine göre bir yorum yapıyor ama  gerçeğin ta kendisi ya da özeti şu.."O.Fevzi Gümrükçüoğlu ile Bakan Bayraktar’ın gücü Trabzon’u formatlayacak” Niye..? Çünkü sıkıntının başında onlar var da onun için. Çünkü ikisi de ağır sorumluluk yüklendi de onun için. Ve çünkü, parti aleyhine gelişebilecek negatif durum onlara fatura edilecek de onun  için. O nedenle, OFG ile Bakan Bayraktar sorumluluk yükleniyor, kamuoyuna verilen “Biz tarafsızız” mesajı ile ortamın kaygan zeminini tespit edip kimilerine göre “Neşteri” kimilerine göre ise “Gereksiz” hamleleri atıyorlar. Ancak ortada bir gerçek var ki, OFG ile Bakan Bayraktar her anlamda Trabzon için taşın altına elini sokmuş durumdalar. Onların bilgisi dâhilinde bir gelişme olmayacak. Olursa müdahale olacak.

O.F.G NİYE GÜÇLÜ
Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon özeli ile ülke genelinde etkin bir partili. Bürokratlıktan gelen Gümrükçüoğlu, siyasette de tecrübeli. O nedenle hamlelerini günlük değil uzun vadeli hesaplıyor ve ona göre kendine yol haritası çiziyor. Gümrükçüoğlu’nun doğal olarak iktidar partisi belediye başkanı olarak hükümetin ve partinin en üst düzeydeki isimleri ile görevi gereği çok sıkı bir diyalogu var. Hele bir de üst düzey bürokratlığı da buna eklenince bu diyalog daha bir sağlam zemine ve üstelik karşılıklı güvene oturuyor. O zamanda tespitleri önerileri ve de ricaları(!) yerine geliyor.

AK PARTİ'DE İKİ GÜÇ ODAĞI
Dikkat ederseniz, Trabzon Ak Parti 2002’de kurulduğunda kurucular ile Belediye Başkanlığı arasında müthiş bir çekişme vardı. Asım Aykan belediye başkanı olarak partinin teşkilatlarını kontrol altına almak kendi iradesi içinde oluşturmak istiyordu. Belediye Başkanlık makamını bu amacı için önemli bir güçtü. Diğer kurucular ise bundan rahatsız oluyordu. Bereket ki Trabzon özelinde Ak Parti parti için güç odaklarının çekişmesi anlamında 2004’deki yerel seçimleri kaybetti. Partinin Trabzon özelindeki bütün gücü il başkanlığı ile milletvekillerinin eline geçti. Belediye diye bir güç partide söz sahibi değildi. Ne zaman Belediye Ak Parti’nin oldu, o belediye başkanı Ankara’da etkin bir konumda Trabzon’a geldi o zaman Ak Parti’de güçler dengesi değişti. Ak Parti’nin Trabzon özelinde yaşadığı sıkıntı bu. Hem hükümette hem de yerel yönetimde iktidar olunca bu güç sahibi olma mücadelesi teşkilata da teşkilatın diğer dinamiklerine de belirleyici oluyor. Zaten Trabzon’da iktidar partisi ile belediye aynı olunca, o partide hep kavga olmuştur. ANAP’da Orhan Karakullukçu ile ANAP il yönetimi. Atay Aktuğ CHP il yönetimi,  Volkan Canalioğlu CHP il yönetimi gibi…

OKTAY SARAL DEMİŞTİ
Ak Parti’nin Artvin koordinatörü Of eski belediye başkanı İstanbul Milletvekili Oktay Saral, Artvin’de bazı genel kurulları yaptıktan sonra Trabzon’da bazı yerel gazeteleri gezdi. Orada sohbet etti. Trabzon ile ilgili satır aralarında ilginç bazı açıklamaları oldu. O açıklamalarından biri de Merkez ilçe seçimlerinde sıkıntı olduğunu belirten ifadeleriydi. O ifadeler pek fazla dikkat çekmedi. Saral sohbetlerinde Trabzon’da bazı ilçelerde yaşanan sıkıntının iptalleri beraberinde getirebileceğini ifade etti. Özellikle de Merkez ilçede pek kamuoyuna yansımayan sıkıntının da Trabzon’dan sorumlu milletvekillerinin işini zorlaştırdığını da söyledi. Oktay Saral, İstanbul Milletvekiliyim ama Trabzon her zaman ilgi alanımdadır. Hiçbir zaman sırtımı dönemem diyerek de dolaylı yoldan Of ilçe seçimleri ile ilgili yakın alakasının hakkı olduğunu da vurgulamış oldu.

BAYRAKTAR-KORAY AYDIN
Erdoğan Bayraktar ile Koray Aydın, siyasi hayatlarında aynı bakanlık koltuğuna oturmuş iki Trabzonlu siyasetçi. Bayraktar ile Aydın’ın dostlukları hemşerilikten öte Ankara’da birlikte olduğu ortamlardan da geliyor. Önceki gün Bayraktar ile Aydın bir araya geldiler, bir dost sohbeti yaptılar. Bakanlık katındaki bu buluşma eski bir bakanın yeni bir bakana hayırlı olsun ziyareti çerçevesindeydi. Ne konuştular bilmiyoruz. Bakanlık katından da bu konuda bir açıklama gelmedi. Tahmin ettiğimize göre Aydın, Sakarya depreminde bakandı belki bu izlenimlerini Van depremi ile ilgili yapmış olabilir. Koray Aydın, tecrübelerini ve önerilerini bir dostu olarak Bayraktar’a yapmış olabilir. Biri eski biri yeni bakanın bakanlık katında makam odasında uzun süren birlikte baş başa görüşmeleri bu açıdan önemli..

AÇIK OY KULLANILSIN
TFF’nin küme düşürülmesini kaldırmaya dönük 26 Ocak’taki olağanüstü genel kurul kararından sonra, şimdi bütün gözler, orada yapılacak oylamada. Galatasaray yönetimi bir basın açıklaması yaptı ve genel kuruldaki bütün oylamaların açık oy ile yapılmasını istedi. Bu talep önemli. Trabzonspor’un da bu talebe destek vermesi gerekiyor. Başkan Sadri Şener, oturup konuşacağız dedi. Bizce Galatasaray sanki daha bir kararlı gidiyor olayın üzerine…