ZORLUOĞLU İSTEDİĞİNİ ALABİLDİ Mİ
Tüm Türkiye’de olduğu gibi dün Trabzon’da da yerel seçim heyecanı vardı ve herkes tetikteydi. Muhtarlık seçimlerinin de çok çekişmeli ve adaylı geçmesi nedeniye sandığa gitme oranı oldukça yüksekti. 
Trabzon’un Büyükşehir ve Ortahisar belediyelerinde, bir önceki seçimlerle endekslendiğinde oy yüzdesi oranlarından ciddi manada artış oldu fakat oy sayılarında beklenen artış yaşanmadı.
Trabzon Büyükşehir’de bir önceki seçimlerle kıyaslandığında Murat Zorluoğlu 64.12’lik oy oranı ile Türkiye orlamasının 13 puan üzerinde oy aldı. 
Fakat bir önceki seçimde yani 2014 seçimlerinde AK Parti ile tek başına yüzde 59 oy alan Büyükşehir Belediyesi, 2014 seçimlerinde MHP’nin yüzde 11’lik oyunu hanesine yazdıramadı. Yazdırsa idi seçim sonucunun 75’ler de olması gerekiyordu.
Tabi ki bir önceki seçimde İYİ Parti yoktu, bu seçimde de büyükşehirde CHP yoktu. 
Bu çerçeveden bakıldığında Büyükşehirde Cumhur ittifakında iki partinin 2014’teki oy oranını yakalayamadığını görmüş oluyoruz. 
Bunun en büyük nedeni ise ekonomik sıkıntı diyebiliriz. Çünkü tüm ilçelerde ve merkezde son yaşanan kriz nedeniyle gelen zam bombardımanı halkın mutfağına kadar inince tepki oyları da kaçınılmaz oldu. 
Her şeye rağmen yeni bir isim olan Zorluoğlu Türkiye ortalamasını 13 puanla geçerek başarılı seçim kampanyasının meyvesini almış oldu. 
Fakat seçim sonuçları belli ki Ak Parti’de bir memnuniyetsizlik yaratmış olacak ki, her seçim zaferinde meydanda yapılan balkon konuşması tüm hazırlıklar yapılmasına rağmen bu kez yapılmadı. 

ORTAHİSAR BAŞARILI MI?
Trabzon’un en önemli ve en büyük ilçesi olan Ortahisar Belediyesi’nde Cumhur ittifakının adayı olan Ahmet Metin Genç 2014 seçimlerindeki yüzde 51’lik. oy oranını 9 puan yükseltti, seçimin kazanını oldu ve seçim sonrası yaptığı açıklamada rakibi Mehmet Salih Akyüzü’de tebrik ederek örnek bir davranış sergiledi. 
Ortahisar’da oy oranını bir önceki seçime oranla yüksek olması, Ahmet Metin Genc ismine duyulan güvenin bir göstergesi idi. 
Peki oy oranı artarken oy sayısı neden düştü derseniz. 
Gelin bunun nedenlerini Ortahisar İlçe Bakanı Temel Altunbaş’ın açıklaması ile ortaya koyalım. 
Ortahisar’da %65 hedefliyorduk, fakat merkezden ilçelere oy taşıma olayı bizi çok etkiledi.

Ayrıca kırgınları da yeterince sandığa taşıyamadığımızı düşünüyorum. Ama yine de Ortahisar’da ciddi bir başarı yakaladığımızı düşünüyorum. Allah hayırlı eylesin. Bu, teşkilatımızın ve Ahmet Başkanın başarısıdır.
Yine Ahmet Metin Genç’in ekibinde yer alan seçim boyunca gecesini gündüze katan ekibin koordinasyonunu sağlayan Selahattin Çebi’de tüm seçmenlere teşekkür ederek halkın verdiği karara saygılı olduklarını ifade etti. 
Çebi, ‘Güzel bir seçim yarışı oldu, gerçekten Trabzon’un tüm adayları büyük bir olgunluk içinde seçim sınavını geçti. Yoğun ve son derece verimli bir kampanya oldu. Demokrasinin tüm güzelliklerini hep birlikte yaşadık .Güçlü dinamik yerel basın medya her zaman ki gibi bu seçim ortamının tüm heyacanını kamuoyuna yaşattı tebrik ediyorum. 
Daha yüksek bir oy oranı bekliyorduk, saha çalışmaları bunu açıkça gösteriyordu fakat diğer ilçelere giden 20 bin civarındaki oy büyük bir oranda bizim oyumuzdu ve maalesef bu bize eksi olarak yansıdı. Her şeye rağmen Türkiye ortalamasının üzerinde oy aldık. Tüm Trabzon halkına teşekkür ediyorum, seçimlerin ilçemize, şehrimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum’ şeklinde konuştu.
Yani AK Parti’yi yüzde 65’lik oy hedefinden uzaklaştıran en önemli neden ilçelere taşınan oylar oldu diyebiliriz.

MİLLET İTTİFAKI NEDEN ŞOK YAŞADI 
Trabzon’da Millet İttifakı’nın en iddialı olduğu iller arasında Trabzon yer alıyordu. Çok başarılı bir miting gerçekleştirildi, saha çalışmaları da oldukça verimli idi. 
Fakat sandıklar açıldıkça gelen sonuçlar moralleri yerle bir etti. 
Büyükşehir Millet İttifakı Belediye Başkan Adayı İYİ Partili Atakan Aksoy, çok üzgün ve moralsizdi, açıklama yapmadı, sadece oy veren ve vermeyen Trabzon halkına teşekkür etti. 
Yine Ortahisar’da Mehmet Salih Akyüz, hiç beklemediği bir sonuçla karşı karşıya kaldığını, fakat halkın kararına her zaman saygı duyduklarını belirterek ’Demek Trabzon haltı Ortahisar halkı halinden ve yapılanlardan memnun. Bize çok fazla söz düşmez. Biz yine bu şehir için çalışmaya devam edeceğiz dedi ve ‘Ahmet Metin Genç’e de teşekkür ederim, birlikte sahada güzel demokratik bir yarış geçirdik’ ifadelerini kullandı. 

Millet ittifakının saha çalışmalarında en büyük eksiklik Ana Muhalefet Partisi olan CHP’nin gerek Büyükşehir’de gerek Ortahisar’da kampanyalara gereken maddi ve manevi desteği vermediği yönünde oldu. 
Bunu aslında bizde zaman zaman kulislerimizde dile getirdik fakat CHP genel merkezi maalesef bu eleştirilere kulak tıkadı. 

YOMRA’DA PROVAKASYON HAYRAT’DA MALUMUN İLANI 
Trabzon’da 61saat.com’un saha anketlerinde 4 ilçede sorun olduğu açık ve net bir şekilde görülüyordu. Bu ilçeler Hayrat, Beşikdüzü, Yomra ve Çarşıbaşı ilçeleri idi. 
Fakat Çarşıbaşı’nda yaptığımız anketlerde yüzde 40’lık oyunu açıklamak istemeyen bir kesim vardı. Ve bu kesim gördük ki Cumhur ittifakının yanında oldu, ‘Seçimi kazandım, şimdiden yapacağımız işleri planlıyorum’ diyen Mehmet Turan’a büyük bir şok yaşattı. Müimin Nuhoğlu Çarşıbaşı’nda ipi göğüsleyen taraf oldu.
Diğer sıkıntılı ilçeler deki vatandaşın yorumları ise sandığa aynen yandı. 
Beşikdüzü’nde Ak Parti’nin mevcut belediye başkanı Orhan Bıçakçıoğlu’nun gider ayak, aykırı uygulamalar ve yaptırımları büyük tepki oluşturdu ve Büyükliman bölgesinde Çarşıbaşı ilçesini Millet ittifakı aldı. 
Eski Belediye Başkanı Ramis Uzun ‘Beşikdüzü’nde millet kararı verdi ve millet ittifakı kazandı, artık bu ilçeye huzur gelecek açıklamasında bulundu. Rakibini ise hiç ama hiç eleştirmedi. 
Cumhur ittifakı Beşikdüzü’nde Ak Parti’nin belediye başkanı yüzünden seçimi kaybedebilir halk ondan çok şikayetçi eleştirileri böylece sandığa yansımış oldu. 

Yine Trabzon’un Yomra ilçesi anketlerinde kararsız seçmen sayısı çoğunlukta idi. Bu ilçede de seçimden sürpriz bir sonuç çıkabileceğini ifade etmiştik. Ve Yomra’da 3 dönemdir belediye başkanlığı görevini yürüten İbrahim Sağıroğlu 2014’te tek başına Ak Parti ile girip yüzde 63.76 oy aldığı ilçede bu seçimde yüzde 45’te kalarak MHP’nin de desteğini yanına almasına rağmen seçimi kaybetti. 
Sağıroğlu seçimi kaybetmesindeki en büyük etkenin Büyükşehir belediyesinin aleyhinde yaptığı çalışmalar olduğunu ifade etti. 
Seçimin galibi olan Millet İttifakının adayı İYİ Partili Mustafa Bıyık tüm seçmene teşekkür ederek ‘Yomra halkı sandıkta gereken şeyleri söylemiştir. Biz bize oy verende vermeyende herkese teşekkür ederim. Çok sağolsunlar. Yomra huzura oy vermiştir. Bundan sonra Yomra’da hersey İYİ olacak ifadelerini kullandı ve sosyal medya hesabında da şu açıklamayı yaptı. 

Değerli hemşehrilerim...
Seçim sonuçları Yomra'mıza hayırlı olsun.Halkımız özgürce tercihini yapmıştır.Kesinlikle kutlama vs yapılmayacaktır.
Herkesi sükunete davet ediyorum.Bizlere yakışır bir biçimde sakin ve sükunetle süreci devam ettireceğiz...
Lütfen provokasyonlara karşı sakin ve dikkatli olalım...
Hayrat’da ise tabiri yerinde ise malumun ilanı oldu. Yaptığımız saha anketlerinde açık ara önde olan ilçenin sevilen ismi Mehmet Nuhoğlu seçimlere bağımsız girerek AK Parti’nin önceki seçimlerde üst üste rekortmen ünvanını aldığı ilçede Cumhur ittifakına karşı ezici bir üstünlükle seçimin galibi oldu. Trabzon’da bağımsız aday olarak seçimi kazanan tek isim oldu.

İSTANBUL’A TRABZON DAMGASI
31 Mart seçimleri geride kaldı. Tüm Türkiye’ye demokrasi şöleni yaşandı. Kıran kırana geçen seçimin en heyecanlı şehri şüphesiz İstanbul oldu. İstanbul için iki taraf da kazandığını söyledi. Bunu YSK’nın kesin sonuçları belirleyecek. Ama buradaki tartışma bir kaç gün daha sürer çünkü 350 bine yakın geçersiz oy var İstanbul’da. Bir çok şehrin nüfusundan fazla olan bu oy sayısı sonuçlara damgasını vuracaktır. 
Peki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde heyecan böyleyken İstanbul ilçelerinde sandığa giren Trabzonlu adaylar nasıl sonuçlar aldı. İstanbul’da 7 Trabzonlu aday Ak Parti adayı olarak yarışa girdi. Bunlardan 2’si kaybederken 5’i ilçesinde kazanan isim oldu.
Avcılar Belediyesi’nde İbrahim Ulusoy ve Sarıyer Belediyesi’nde Salih Bayraktar seçimde kaybeden Trabzonlular oldu.

Gaziosmanpaşa Belediyesi’nde Hasan Tahsin Usta, Fatih Belediyesi’nde Ergün Turan, Üsküdar Belediyesi’nde Hilmi Türkmen, Arnavut Belediyesi’nde Ahmet Haşim Baştacı, Güngören Belediyesi’nde Bünyamin Demir kazanan Ak Parti’nin Trabzonlu belediye başkanları oldu. Bu isimlerle birlikte Trabzonlular yine İstanbul’a damga vurdu diyebiliriz.

SUÇLULAR BU SEÇİMDE AKILLANDI 
Öncelikle şunu belirtelim, seçimin en huzurlu geçtiği illerden biri olan Trabzon’da görevlerini başarılı bir şekilde yerine getiren Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı güvenlik güçlerimize ve ilçelerde görev yapan Jandarma kolluk kuvvetledine teşekkür ediyoruz. 
Türkiye genelinde her seçimde mutlaka, hakkında bir suçtan ötürü yakalama kararı bulanan bazı vatandaşlar sandık başına gittiğinde emniyet güçleri tarafından gözaltına alınırdı. Dün Trabzon merkezde böyle bir vaka olmadığı bilgisi bizlere ulaştı. 
Görünen o ki, önceki seçimlerde suçlu olduğunu bile bile sandık başına giderek gözaltına alınanlarla ilgili yayılan haberler neticesinde suçlular da akıllanmış ve bu seçimde sandık başına gitmemişler. 
İlçelerde böyle bir durum var mı yok mu bilemiyoruz ama Trabzon merkezde böyle bir vaka ile karşılaşılmamış, 
Önceki her seçimde mutlaka birden fazla gözaltı olurdu.