YEREL SEÇİM TARİHİNİ AÇIKLIYORUZ

Ankara kaynakları sürekli olarak Kasım’da bir yerel seçim olacağını pompalasa da, Trabzon heyetinin Ankara çıkarmasında, 5 bakanın 5’ide, özellikle Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’da kasım ayında seçim olmadığını dile getirdi. Yerel seçimlerin zamanında yapılacağını, Mart ayına kadar herkesin çok iyi bir şekilde çalışması gerektiğini üzerine basa basa söylediler. Zaten yerel seçimler genel seçimler gibi öyle ha deyince değişmiyor. Yasa değişikliği gerekiyor. Yasa değişikliği yapılsa bile en az 6 ay sonrasında seçimin yapılabileceği ifade ediliyor. Hal böyle olunca da ertelemenin bir manası olmuyor. O nedenle seçimlerin Mart 2019’da yapılacağını ilan edebiliriz.

TRABZONLU BAKAN O İŞİ KİME VERDİ

Trabzon’un Ankara çıkarmasında Ulaştırma Bakanı Cahit Turan ile buluşmada sürpriz bir isim gözümüze çarptı. İl Yöneticisi Canan Bülbül’ün eşi Trazon makine Mühendisleri Odası Başkanı Şaban Bülbül. Bakan ile Bülbül’ü Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu tanıştırdı ve tanıştırırken ‘Demiryolu Platformu başkanımız Şaban Bülbül’ dedi. Demiryolu denince Trabzonlu bakan Cahit Turan’ında dikkatini çekti. Turan Bülbül’e yönelerek, ‘Demek platform başkanısın, o zaman yaptın mı hesapları, demiryolu nasıl olmalı, rantabl mı değil mi, maliyeti ne olur, öncelik nereler olmalı diye araştırdın mı? Bülbül konuyla ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirtti ve sonrasında Bakan Turan’ın talimatı ile Devlet Demiryolları Genel Müdürü ve diğer yetkililerle mini bir toplantı gerçekleştirdi. Artık top Bülbül’de, bakanın ilgisi ve hassasiyetini de gördü, Trabzon’u ayağa kaldırarak, rayların Trabzon’a en kısa sürede döşenmesi için hamleler gerçekleştirmeli.

TÜRKMEN YENİDEN DÜŞÜNÜYOR

Trabzon’un Ortahisar’dan sonraki en büyük ilçesi Akçaabat. Yerel seçimler yaklaştıkça Türkiye’nin en uzun dönem belediye başkanlık görevini yapan Şefik Türkmen’inde yeniden aday olmayacağı kanaati herkeste oluşmuş gibi. Fakat Türkmen hiçte öyle düşünmüyor, yapacak işlerimiz var, devam edeceğiz diyor. Oysaki AK Parti’nin Ankara çıkarmasında tüm bakanlar yerel seçimlerde değişimden, yenilikten bahsetti. Peki böyle bir durumda ne olur, AK Parti’nin aday göstermediği Türkmen’in parti değiştirebileceği gündemde. Hangi partiler olur derseniz, akla ilk gelen MHP oluyor. Fakat MHP Türkmen’in kabul eder mi? Zor gibi görünüyor. Türkmen CHP’ye de geçebilir. Çünkü onun önceliği Akçaabat’a hizmet. Peki Akçaabat ondan memnun mu? Yapılan sosyal medya anketlerinde yoğun eleştiri aldı. Sosyal Medya anketindeki yorumlar şöyle: OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Türkmen de bu anketi sıkı takip ediyor ve eleştirilere karşılık ‘Önemli olan şu an konuşulanlar değil. Seçim zamanı gelince her şey değişir’ diyor. Görünen o ki AK Parti veya başka parti belki de bağımsız, Türkmen seçimlerde yine sahada olacak. AK Parti’de en güçlü aday olarak ilçe başkanı Emre Akgün ismi ön plana çıkıyor. Fakat MHP’nin ilçedeki ağırlığını ve ittifakla gelen birlikteliği unutmamak lazım. Akçaabat’da yaşanacak bir bölünmede, MHP’nin şansı çok.

Milletvekili aday adayı olan ve aday olacağına kesin gözüyle bakılan belediye başkan yardımcısı Cevat Birinci’nin de ismi geçiyor, seçimden sonra görevine geri dönmeyen Birinci’de alttan alttan Akgün’e karşı çalıştığı öne sürülüyor. Birinci AK Parti’di Akgün engellini aşamaz ise rotayı başka bir partiye çevirebilecek güçte. Bu parti SP olabilir.

TRABZON LİMANI İLE İLGİLİ FLAŞ AÇIKLAMALAR.. TAŞINACAK MI?

Trabzon’da son günlerde en çok tartışılan meselelerden bir tanesi de Trabzon limanının şehir dışına taşınması konusu. Birçok STK temsilcisi konuyla ilgili açıklama yaparak Trabzon limanının şehir dışına taşınmasını, liman bölgesinin şehir ile bütünleşmesi gerektiğini ifade etti. Peki konuyla ilgili işletmenin görüşleri neler. Bugüne kadar konuyla ilgili hiç açıklama yapyan Trazon Liman İşletmesi’nin müdürü Muzaffer Ermiş ile bu konuşu konuştuk. Ermiş Trabzon’un önceliğinin bu olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı. Noktasına virgülüne dokunmadan yayınlıyoruz:

Evet bende o açıklamaları takip ettim ve kendilerini bizzat aradım. O STK’lara şunu demek lazım, o zaman bütün şehir içindeki limanları taşımak lazım. Söyledikleri çok itopik, gerçekçi değil. Mantıklı değil. Türkiye o kadar zengin mi soruyorum. Bugün bu limanın Trabzon’dan başka yere taşınması 350-400 milyon doların kapısıdır. Trabzon liman şehridir bunu sakın unutmayalım. Bakınız Odesa’ya, Nowroski’ye, Poti’ye, Giresun’a, Samsun’a.. Hepsinde liman şehir içindedir. O zaman demezler mi bizim limanları da taşıyın şehir dışına. Trabzon’un bir numaralı en büyük sorunu Güney Çevre yoludur. Biz şehir olarak buna eğilmeliyiz tek ses bunu gündeme getirmeliyiz. Haaa, şunu da söyleyelim, Trabzon’a senede gelir 700-800 kruvazuer gemi, gelir onbinlerce turist, o zaman bu düşünülebilir. Ama geçen sene gelen turist gemisi sayısı 1. Maalesef. Biz bunu 40’a kadar yükseltmiştik ama ülkede yaşanan bazı olumsuzluklar sonucu sayı 1’e düştü. Artık gelmiyorlar. Yine söyleyeyim. Bu işin maliyeti 350-400 milyon dolar. Türkiye o kadar zengin bir ülke mi? Yazık değil mi biz burada o kadar yatırım yaptık, her yıl vergi rekortmenleri listesinde yer alıyoruz, Türkiye’deki 187 liman ve kıyı tesisinden borsaya açılan tek işletmeyiz. Kalkmış adamın biri, limanın arazisi yok o nedenle yüksek bina yapıyorlar diyor. Yahu kardeşim siz bir tırın dorsesinin kalktığında 12-13 metre olduğunu bilmiyorsanız konuşmayınız lütfen. Boş laflar, boş konuşmalar bunlar. Trabzon’un ihtiyacı Güney Çevre yoludur, demir yoludur. Mustafa Kemal Atatürk’ün nuktunda bahsettiği demiryolu Maçka üzerinden Trabzon’a gelen demiryoludur. Çünkü Trabzon ticaret kentidir, liman şehridir. Bu unutulmamalıdır. Biz bu şehre yatırım yapıyoruz, bakın iki tane vinç aldık tanesi 3.6 milyon avro. Bununla fabrika kurulur ama biz limanımızı geliştiriyoruz. 45 milyon dolar yatırım yaptığımız bir işletme hakkında inanların özellikle şehrin önde gelen kişilerinin açıklama yaparken daha gerçekçi olmalarını tavsiye ediyorum. Türkiye zenginleşsin, Türkiye petrolü bulsun, rahatlasın, o zaman eyvallah. Bizde tamam diyelim. Ama şu anda bunun yeri ve zamanı değil. Enerjimizi daha doğru kanallara aktarmalıyız’ ifadelerini kullandı.

SİNOP’TA KTÜ RÜZGARI

Karadeniz Teknik Üniversitesi mezunları Türkiye’nin dört bir yanında rastlayabilirsiniz. Bir çok önemli görevlerde KTÜ Mezunları vardır. Hatta mezunlar yıllar geçse de birbirinden kopmazlar. Böylelikle Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış olurlar. KTÜ 89 Mezunları bu yıl ki geleneksel buluşmasını Sinop’ta gerçekleştirdi. Geçmiş dönemlerde Trabzon Belediye Başkan Yardımcılığı yapan Ak Parti Trabzon Milletvekili adayı Emek İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ergin Aydın ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi Yatırım İnşaat Daire Başkanı olan eşi Mimar Nalan Aydın’a da Sinop’ta rastladık. Çocuklarıyla birlikte Sinop’a gitmişler. Aydın ailesi her yıl geleneksel olarak yapılan bu yıl Sinop’ta gerçekleştirilen KTÜ Mimarlık Fakültesi 89 Yılı Mezunları buluşması için Sinop’a gittiği ve tatil yaptığını söyledi. Ergin Aydın hem genel seçim yorgunluğunu atıyor hem de yerel seçim öncesi tatilini gerçekleştiriyor. Bakalım önümüzdeki süreçte neler yaşanacak? Ergin Aydın yerel seçimlerde nasıl bir yol haritası izleyecek.

BAŞKANLIK KOLTUĞUNA HÜCUM

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti seçimleri 1-7 Nisan 2019 tarihleri arasında yapılacak. 8 ay kaldı. 2 yılda ekibiyle güzel işler yapan mevcut Başkan Yusuf Turgut yeni dönemde aday olmayı düşünmüyor. Turgut 4.5 aylık ilk dönem başkanlık yaptı. Ardından da talep üzerine ikinci kez seçime gitti ve yeniden seçildi. Cemiyet her anlamda güçlü bir yapıya kavuşturdu. Yönetim olarak kucaklayıcı tavrıyla iz bıraktı. Yeni arkadaşlar gelsin sorumluluk alsın diyor. Yakın çevresine, ‘Başkanlık görevimi tamamladığımda okurlarım benden çok daha etkili haber, yorum ve kulisler okuyacak.’ diyor. Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nin seçimleri için kulislerde çok sayıda ismin adı geçiyor. Mevcut yönetimden Başkan yardımcıları Haluk Ayyıldız ve Nevzat Yılmaz birlikte ya da ayrı ayrı liste oluşturabilirler. Beşiktaş kulübündeki pozisyonuna göre Başkan Yardımcısı Altuğ Atalay da düşünülen Başkan adaylarından birisi. Osman Şişko gelecek dönemin yönetici anlamında olmazsa olmazı. Cemiyetin Başkan Yardımcılığı ve Danışmanlığını yapmış Ersen Küçük yeni ve genç bir ekiple ciddi olarak Başkan adaylığına hazır. Küçük, hem STK’lar nezlinde hem de basın ve siyaset camiasında çok seviliyor. Karadeniz Gazetesinden ayrılan ve Son noktanın Yayın yönetmeni olan TGC Disiplin Kurulu Başkanı Miraç Özağcı da ekibi ile Başkan adaylığı için çalışma yapıyormuş... Yeni Şafak Gazetesi’nin Trabzon Temsilcisi Ali Kemal Yazıcı 3. ve son kez Başkan adayı olacak. TAKA Gazetesi’nin Genel Müdürü ve TGC Disiplin Kurulu Başkanı Zihni Ağırman ise ‘Üzerimde uzlaşma olursa Cemiyete bir dönem Başkanlık yapmak isterim’ dediği bilgisine ulaştık. Bülent Deveci, Salih Özkan ve Metin Eroğlu Faruk Ata’nın Başkanlığı için nabız yoklamaya başladılar bile. Bakalım bu kulisler üzerine başka ‘Ben de varım’ diyen olacak mı?