İŞTE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI

Türkiye adım adım yerel seçime giderken partilerin de il ve ilçe yönetimlerinden çok sayıda isim gerek belediye başkanlığı gerekse de meclis üyeliği için aday adayı olmanın hesaplarını yapıyor. En fazla aday adayı enflasyonu yine AK Parti’de yaşanacak gibi. Ak Parti Trabzon il yönetiminden kimler aday olur, kimler hangi koltuğa oynar? İşte konuşulan isimler.

En önemli isimlerin başında İl başkanı Haydar Revi geliyor. Kendi de ifade ettiği gibi büyükşehir belediye başkanlığını istiyor. Ama bazı kesimler Revi’nin sağ gösterip sol vurabileceğini Ortahisar’ı da kabul edebileceğini ifade ediyor.

Başkan Yardımcılarından Ahmet Uğur Zihni’nin belediye başkan adaylığı gibi bir plan yok, Revi’den boşalabilecek koltuğa yakın temas yapacak olan bir isim olarak görülüyor.

İl Başkan yardımcısı Aydın Gündoğdu’nun ismi ise Beşikdüzü Belediye Başkanlığına geçiyor.

Aziz Murtezaoğlu ismi ise rekortmen ilçe olan Hayrat için kulislerde dönüyor.

Kadın il yöneticilerinden olan Canan Bülbül’ün eşi Makine Mühendisleri Odası Başkanı Şaban Bülbül’ün ismi de Arsin Belediye Başkanlığına geçiyor.

Haydar Revi’nin başkan yardımcısı olarak görev yapan Enes Aslan’ın ismi de şu sıralar sıkça

Akçaabat ilçesinde dillendiriliyor. İsmi İl Başkanlığı için de konuşulan Aslan vizyoner kişiliği ile Akçaabat’a düşünülebilecek bir isim olarak gündemde. Akçaabat’da değişime kesin gözüyle bakılırken güçlü isimlerin Trabzon’un en büyük ilçesi için kolları sıvayacağını şimdiden belirtelim.

Yine başarılı başkan yardımcılarından Halil İbrahim Demirtaş’ın ismi Arsin Belediye Başkanlığına aynı zamanda il başkanlığına konuşuluyor.

Revi’nin Başkan Vekili Hasan Dilekoğlu ismi ise Büyükşehir Belediye Başkanlığına aynı zamanda il başkanlığına konuşuluyor. Revi’nin koltuğu boşalırsa muhtemelen Dilekoğlu’nun il başkanı olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Dilekoğlu’da bunu biliyor. İki seçim SKM başkanlığı yapan Dilekoğlu’nun bu seçimde görevi kabul etmeyeceği de gelen bilgiler arasında.

Sessiz ama başarılı, bir yönetici olan Hüseyin Tüysüz’ün de ismi Sürmene Belediye Başkanlığına geçiyor. İlçede büyük sempati duyulan Tüysüz’e bu yönde baskı var.

Vakfıkebir’i bir kez deneyen Mehmet Alp’in aklının hala Vakfıkebir’de olduğu söyleniyor.

Mehmet Atmaca da Düzköy Belediye Başkanlığı için önemli bir aday olarak görülüyor. Alırsa Düzköy’ü Atmaca alır deniliyor.

Arsin’e ismi geçen diğer bir aday ise yine partinin önemli isimlerinden Mustafa Usta.

Orhan Uraloğlu da Mehmet Atmaca aday olmaz ise Düzköy’e niyetlenecek olan isimlerden biri olarak gündemde...

Uğur Aydın da Köprübaşı sevdalısı birisi, ismi ilçe belediye Başkanlığı için konuşuluyor onunda gönlü yok değil.

Tabi bunların yanı sıra en önemli şey genel merkezin koyduğu kontenjan. AK parti genel merkezi il yönetimlerine %10 kontenjanı geçmemelerini söylüyor. Bu da 50 kişilik yönetimden bakan dahil 5 kişiye denk geliyor. Bakalım öne çıkacak olan isimler kimler olacak? Yöneticilerin arasına da kontenjana girmek için bir yarış var. Revi herkesin fikrini alacak yol haritasını ona göre çizecek.

BAŞKAN DEĞİŞECEK PEKİ ADAYLAR KİMLER

Trabzonspor’da Aralık ayı yaklaşırken kulislerde Trabzonspor Başkanlığı için isimler konuşulmaya başlandı. Ağaoğlu yakın çevresine ‘Yakında bana güle güle diyebilirsiniz’ diyormuş.

Muharrem Usta’nın görevi bırakmasıyla yapılan kongrede göreve Ahmet Ağaoğlu ve Metin Kaya talip olmuş başkan olarak Ağaoğlu seçilmişti.

6 ay sonra seçim olması nedeniyle göreve yanaşmayan başkan adaylarının Aralık’taki seçimde boy göstermesi bekleniyor.

Kulisler de bu isimler üzerinde şimdiden yoğunlaştı.

Ahmet Ağaoğlu: Trabzonspor Başkan olarak büyük bir sorumluluğun altına girdi. Adeta nefes almıyor. Sürekli para bulmak için mücadele ediyor. Kimsede para yok ama dedikodu çok diyor. Bankalar ve sponsorlar ile sıkı görüşmeler halinde. Yorulduğunu söylüyor ama bize göre destek görürse devam edecek.

Çünkü böylesine müthiş paraları bulan Ağaoğlu’nun görevi bırakmak istese bu ödemeleri erteleyebilirdi. Geçmişte bunun örneklerini çok kez gördük.

Nuri Albayrak: Nisan ayında kapısı aşındırılan isimlerden bir tanesiydi. Başkan olması için kendisine ardı ardına sortiler yapıldı. Hem ailevi baskılar ve Nisan ayında seçim olması nedeniyle görevi kabul etmediğini ilgililere iletmişti. Aralık ayına güçlü bir kadro ile karşımıza çıkabilir.

İbrahim Hacıosmanoğlu: Sanmasınlar yıkıldık, sanmasınlar diz çöktük, sadece bahar için yaprak döktük” sözleri hala aklımızda. Aradan geçen yılların ardından Hacıosmanoğlu’nun da Aralık ayı için hazırlandığı söyleniyor. Hacıosmanoğlu ikili sohbetlerde seçime girmesi halinde kesin kazanacağını söylüyor. Tabi ortada söyle bir durum daha var. Hacıosmanoğlu bilindiği üzere inşaatçı ve ülkede yapımı süren şehir hastanelerinin yapımını üstlenmiş durumda. Yoğun olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Bakalım süreç ne gösterecek.

Muharrem Usta: Trabzonspor’da bir önceki dönem başkanlık yapan isim. Ağaoğlu göreve geldiğinden beri sürekli Muharrem Usta dönemini yerden yere vuruyor. Olay mahkemeye taşındı taşınacak. Hatta üyelikten atılma konusu bile gündemde. İnanılmaz hırslandı diyebiliriz. Ekibi dünden hazır. Şunu dile getirmeliyiz, Muharrem Usta bu hamleler karşısında adaylığı düşünmeye başladı. Takım içerisinde bulunan oyuncu grubunun büyük bir bölümü ile çalıştı, yeniden adaylığı düşünen isimler arasında.

Mehmet Yiğit Alp: Nisan ayında herkes onun başkan adayı olarak çıkmasını bekliyordu. Tecrübesizlik mi yeterli desteği görememek mi ya da Muharrem Usta’nın yönetiminde olması mı dersiniz bilemeyiz ama yeterli desteği bulamadı. Ağaoğlu’nun olası bırakması halinde aday çıkacak isimlerin başında geliyor. Ağaoğlu’nun hep arkasında, tüm açıkları kapatmak için mücadele veriyor tabi bunları göz önünde olmadan yapıyor. Aktif görünmese de derin çalışıyor diyebiliriz.

Ertuğrul Doğan: Ağaoğlu yönetiminin çıkarabileceği iki başkan adayından bir tanesi. Finans konusu onda, her kirizin çözümünde elini cebine atan tek isim. Ağaoğlu’nun prensi konumunda. Trabzonspor’un çektiği kredilerinde, acil para girdilerinde hep onun ismi geçiyor ve bu durum onu direkt başkan adayı olarak konuşulmasına sebep oluyor. O da Ağaoğlu’nun olası bırakması halinde elini taşın altına koyabilecek isimlerden… Celil Hekimoğlu: Hakimoğlu’nun Trabzonspor başkanı olması gerektiğini savunan büyük bir kitle var. Ona haksızlık yapıldığı düşünülüyor. Hekimoğlu ise bu çağrılara

duyarsız. Ağaoğlu’nun devam etmesi gerektiğini ve aday olmayacağını ısrarla söylüyor. Başkan adaylığı için en uzak olan kişi diyebiliriz.

ADAYLIK ÇALIŞMALARINA BAŞLADI BİLE

Trabzon’da yerel seçimler için her ne kadar çoğunluk Büyükşehir ve Ortahisar’ı merak etse de, ilçelerde de kıran kırana bir yarış olacağı kesin. Bu ülkelerden 4’ü ile ilgili geçtiğimiz günlerde mevcutlarının yerini koruyacağını belirtmiştik. Yerini koruyacak isimlerden bir tanesi de eğer 3 dönem kuralı uygulanmazsa Arsin olacaktır. Başarılı çalışmaları ile sadece Arsin’de değil Trabzon’da da gönüllerde taht kuran ve ismi Ortahisar Belediye Başkan adaylığı için geçen Erdem Şen’in devam etmesi yönünde baskı var. Sahil’deki dev park, yatırım adası Molibya Kent gibi büyük projelerin yanında sayısız hizmetleri bulunan Şen’a güven devam ediyor. Eğer olmazsa eski ilçe başkanı Farabi Hacıhasanoğlu’nu destekleyeceği konuşuluyor. Belediye Meclis Üyesi Sayit Gürsoy ismi de yine gündemde ve aday adayı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. AK Parti’den aday adayı olması muhtemel olan Trabzon Makine Mühendisleri Odası Başkanı Şaban Bülbül’da şimdiden nabız yokluyor. AK Parti İl Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Demirtaş’ta Arsin’de konuşuluyor ve baskı gelirse adayım diyebilecek isimlerden. Dr. Seyit Hisoğlu, Halil İbrahim Kurnaz, Sedat Özbakır, Kamuran Akçay, isimleri de AK Parti kulislerinde aday adayı olabilir diye konuşuluyor. İYİ Parti’de Tuna Taşkın, SP’de Osman Mollahüseyinoğlu, CHP’de Hasan Sunguroğlu, MHP’de ise Orhan Sarı isimleri Arsin için şimdilik kulislerin baş aktörleri. Ramis Sunguroğlu’nu da unutmamak gerekir. Arsin’in eski belediye Başkanı Sunguroğlu ilçede halen daha saygınlığını koruyor. Trabzon’un Sürmene ilçesinde ise Rahmi Üstün gayretli çalışmalarını devam ettiriyor, yapılan anketlerde en az eleştiri alan ilçe belediye başkanları arasında. Yeniden aday olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Rakibi olarak şimdilik iki isim var. Bunlardan en güçlüsü Hakan Usta. Trabzon İl Sağlık Müdür Yardımcısı Usta’ya aday olması yönünde yoğun baskı var, ama kendisi henüz renk vermiş değil. Sürmene için şimdiden sahaya inen isim ise Vakıflar Bölge Müdürü Orhan Kahveci. Kahveci şimdiden ziyaretlerine başlamış. Bazı işadamları ile AK Parti’nin önemli kademelerindeki isimleri ziyaret ederek destek istiyor. Fakat ziyaretleri esnasında mevcut başkana eleştiri yöneltmesi bazı partilileri rahatsız etmiş. Bu konuya dikkat etmesi gerekiyor. AK partili olarak AK Parti’nin görevde olan belediye başkanını eleştirerek çalışma yapmak kendisine kar değil zarar getirir.

TRABZON’DAKİ İKİ ÖNEMLİ PROJE İÇİN MÜJDE

Trabzonlu olarak gururumuzu kabartan isimlerden biri si şu anda Karayolları Genel müdürlüğü görevini yürüten Abdulkadir Uraloğlu. 61saat.com İmtiyaz Sahibi Erhan Esaspehlivan Uraloğlu’nu makamında ziyaret ederek hem hayırlı olsun dedi hem de yatırımlar ile ilgili bilgi alışverişinde bulundu. Uraloğlu oldukça yoğun, imzalar, ziyaretçiler, takibi gereken projeler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın talimatları ile tüm Türkiye’yi kalem kalem planlarken aklının bir kenarı hep Trabzon’daki projelerde. Bakan Cahit Turhan’ın tecrübeli bir icraat adamı olduğunu belirten Uraloğlu Trabzon ile ilgili de Bakan’ın çok hassas olduğunu tüm projeleri bizzat takip ettiğini ifade ediyor. Trabzon ile ilgili de iki önemli proje hakkında müjdeli haberler Uraloğlu Kaşüstü Kavşağı’nın 2019 yılının ilk ayında tamamen bitilerek hizmete açılacağını müjdeledi. Uraloğlu yine Trabzon için hayati önem taşıyan Kanuni Bulvarı inşaatının durduğu iddialarını doğrulamadı ve ekledi, ‘Çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Sayın Bakanımız bu projeye özel ilgi gösteriyor. Allah nasip ederse Çukurçayır’a kadar olan kısmını 2020 yılına kadar tamamlayacağız ve devamını da hızla bitirmeye gayret edeceğiz’ dedi.

ÖYLESİNE ÇALIŞIYOR Kİ ŞAŞIRSINIZ!

Trabzon’da milletvekilliği sıralamasına giremeyerek, vekillik görevine veda eden Trabzon’un Ayşesi, eski milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu, öylesine çalışıyor ki, ne mevcut milletvekilleri ne belediye başkanları onun hızına yetişemiyor. Bakıyorsunuz bir Ankara’da bir Trabzon’da. Köseoğlu hafta sonunda da çalışıyor, dün sel felaketi ile sarsılan Araklı İlçesi’ne gitti, çizmeleri çekti, çamurlara battı. Kendisine hasar tespit çalışmaları için bir görev verildi mi bilemiyoruz, fakat mutlaka önemli tespitlerini ilgili makamlarla paylaşacaktır. Çünkü gerek Ankara ile gerek Trabzon’daki teşkilatlar, parti yönetimi ve kurumlarla arayı oldukça sıkı tutuyor. Araklı’daki ziyaretlerinin ardından Sürmene ilçesinde AK Parti Trabzon İl Yöneticisi olan Hüseyin Tüysüz’e geçmiş olsun ziyaretinde bulunan Köseoğlu sonrasında bir takım özel ziyaretlerde bulundu. Köseoğlu dur durak demeden çalışırken, ‘Vekil değil, partide görevi yok bu gayret neden’ diye eleştirenler olmuyor değil. Köseoğlu bir kere bu işe kendini adadı, sorumluluk hissediyor ayrıca bir beklentisi var. İsminin Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için geçmesi onu da heyecanlandırdı.

Genel Merkez’de Köseoğlu’na etkin bir görev verilebileceği de konuşulmuyor değil. Bakalım Köseoğlu’nun siyasi kariyerinden bundan sonraki dönemde kendisine nasıl bir rol biçilecek. Veya biçilecek mi?

TRABZON’DA HALKI ALDATANA CEZA KESİLİYOR MU?

Bilindiği üzere dolar krizinin ardından bazı fırsatçılar, ham maddesine veya yan ürünlerine zam gelmemesine rağmen marketteki, tezgahtaki, reyondaki, vitrindeki bazı ürünlere zam yapmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bununla ilgili sert uyarılarda bulunmuş tüm illere denetleme yapın talimatı vermişti. Bu manada Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı zabıta ekipleri çok sayıda denetim yapıp, uygunsuz gördükleri işletmelerle ilgili Trabzon Ticaret İl Müdürlüğü’ne tutanakları göndermiş. Ayrıca 81 ilde olduğu gibi Trabzon’da da ticaret il müdürlüğü sektör sektör denetimler yapmıştı. Fakat edindiğimiz bilgilere göre işletmelere bu manada zabıtanın ceza yazma hakkı yokmuş. Zabıta tutanağı tutup ceza yazması için Ticaret İl Müdürlüğü’ne gönderiyormuş. Ticaret İl Müdürlüğü’nün de kendi başına ceza yazma yetkisi yokmuş. Evet ilginç ama böyleymiş. O da ilgili tutanakları bakanlığa gönderiyormuş.

Eğer doğru ise böyle saçma sapan bir uygulama olur mu? Zammı yapanın yanına kar mı kalıyor demeden geçemiyor vatandaş. Şimdi buradan Trabzon Ticaret İl Müdürlüğü yetkililerine soruyoruz. Trabzon’da uygunsuz kaç işletmeye tutanak tutuldu ve bakanlık kaçına ceza yazılması için onay verdi. Eğer vermediyse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan boşuna mı talimat verdi.