BUGÜN NİYE KADINLAR GÜNÜ!

Her yıl 8 Mart'ta tüm dünya kadınları tarafından kutlanan, kadınların toplumdaki yeri, eşitlik ve emek mücadelesini kutsayan bu özel günün tarihi, nasıl ortaya çıktığı ve arkasındaki büyük acılar ve mücadelelerin hikayesini merak edenler için... 8 Mart Dünya Emekçi kadınlar Günün'nün tarihi ve bilinmeyenleri.

8 Mart 1857’de New York’ta tekstil işçisi kadınlar, 16 saatlik çalışma saatleri, düşük ücret ve insanlık dışı çalışma koşulları sebebiyle greve çıktı. Bu grev, ABD’deki işçi mücadelesinin önemli eylemlerinden biri oldu. Kadınların ayaklanmasıyla büyük bir işçi dayanışması doğdu.

8 Mart tarihçelerinde, karşımıza çıkan pek çok kaynakta 1857 yılında meydana gelen bir yangında, greve çıkan kadınların fabrikaya kilitlenmesi nedeniyle hayatını kaybetmesinden söz edilir.

5 Nisan’da 80.000 bin kişilik bir cenaze yürüyüşü düzenlendi. Kadın Sendikalar Birliği ve Local 25 Sendikası matem yürüyüşünü protestoyla birleştirdi. Yüzbinlerce işçi o gün iş bırakarak protesto yürüyüşüne katıldı.

1910 yılında II. Enternasyonal, Danimarka’nın Kopenhag kentinde toplandı. Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oy birliğiyle kabul edildi.

Dünya Kadınlar Günü ilk kez 19 Mart 1911’de Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de anıldı.

Gösterilere yüz binlerce kadın katıldı, oy verme, seçme seçilme, meslek edinme ve mesleki eğitim görme hakkı istedi.

BM 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Yani mücadelenin başlangıcından tam 66 yıl sonra!

Türkiye’de ise 1975’te Ankara ve İstanbul’da İlerici Kadınlar Derneğinin girişimiyle 8 Mart ilk kez kamuya açık olarak 400-500 kadının katılımıyla kutlandı.

Günümüzde kadınlar günü, her görüşün kutladığı bir gün oldu..

ZORLUOĞLU KUCAKLADI, GÜMRÜKÇÜOĞLU NEDEN KATILMADI?

Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Murat Zorluoğlu, projelerini tanıttığı toplantısı, kusursuz bir organizasyondu..

Ve burada asıl dikkat çeken ise, Ak Parti Trabzon’da kurulduğu günden bu yana kademelerinde teşkilatında vekil olarak TBMM’de görev yapan bütün mensuplarını bir araya getirdi..

Bu Zorluoğlu ve ekibinin başarısıydı..

Herkes oradaydı ve uzun zamandan bu yana birbirinden haber alamayan eski partililer kanaat önderleri Zorluoğlu’nun davetine katılmıştı…

Ve desteklerini verdi…

MHP de üst düzeyde katılım gösterdi..

Eski Bakanlardan Eyüp Aşık da Zorluoğlu’na desteğini verdi ancak proje tanıtımında özellikle Trabzonspor üzerine özel bir söylemin özel bir projenin olmamasını eksiklik olarak Zorluoğlu’nun kulağına söyledi.

Bu arada herkes Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nu aradı... Gümrükçüoğlu, oğlunun rahatsızlığı nedeniyle İstanbul'da bulunduğu öğrenildi. Bunun yanısıra belediyeden, bir çok üst düzey görevlinin de toplantıya davet edilmediği öne sürüldü. Toplantıda Trabzon Büyükşehir Belediyesini Başkan Vekili Seyfullah Kınalı temsil etti.

ACABA EKİBİNDE KİM VAR?

Zorluoğlu, belediye başkanı seçilirse, görevlendireceği kişiler ile ilgili olarak kriterlerini açıkladı.

Bu kriterlere uygun Büyükşehir Belediyesinde bürokrat var mı…?

Bunu Ak Parti'nin etkili bir ismine sorduk, dedi ki salona bak..

Salonda görünsün…

Salona baktık… Belediyede üst yönetimde görev alan çok kimseyi görmedik..

Salonda TİSKİ’nin başına getirileceği söylenen İbrahim Kul’u gördük..

Seçimden sonra Zorluoğlu’nun danışman kadrosunda görev yapacağı ifade edilen Halim Kaya da vardı..

Ve tabi, bir de MHP’den belediyeciliği bilen bu işin bilimini yapan hatta Manisa Büyükşehir Belediyesinde genel sekreterlik yapan Halil Memiş’in de MHP kontenjanından büyükşehir kadrosunda olabileceği salonda konuşuluyordu..

YİNE EŞİNİ ÖVDÜ

Murat Zorluoğlu, hakikatten kendine özgü bir yöntemi ve çalışması ve prensibi var…

Proje tanıtımının sonunda, bu projeleri hayata geçirirken özellikle belediyede kuracağı ekibinin çok özverili olacağını onların başarısının başarıyı getireceğine belirttikten sonra eşi Sevcan Zorluoğlu’na da adını vererek teşekkür etti.

Kendine platformda verilen çiçeği de platformdan inerek eşine takdim etti..

ERDOĞAN GÜL’Ü SEVDİĞİ KADAR!

Ak Parti’nin kurucuları arasında yer alan ve partinin ilk Trabzon milletvekillerinden biri olan Aydın Dumanoğlu da Murat Zorluoğlu’nun proje tanıtım toplantısındaydı..

Ve büyük bir ilgi de gördü..

Dumanoğlu ile ayak üstü Ak Parti’den kopmalar ile kurulacak yeni partiyi konuştuk..

Böyle bir parti kurulmaz dedi..

Ve kulağımıza şu ilginç sözü söyledi…” Sayın Erdoğan’ın Gül’ü sevdiği kadar Gül Erdoğan’ı sevmez…”

VE PROJELER MASAYA YATTI

Zorluoğlu’nun büyükşehir’de ve ilçelerde rakibi olan muhalefet partisi belediye başkan adayları ve ekibi, dün açıklanan projeleri aynı gün gece masaya yatırdı…

İyi Parti büyükşehir Belediye Başkanı Atakan Aksoy, projeler üzerinde bir çalışma yapacak sonra da kamuoyuna Zorluoğlu’nun projeleri ile ilgili bir değerlendirmede bulunacak..

Aynı şekilde Salih Akyüz ve CHP il yönetimi de Zorluoğlu’nun projeleri üzerinde kafa yorarak, kamuoyuna bir değerlendirmede bulunacaklar.

Öyle görünüyor ki, Trabzon’un gündemini Zorluoğlu’nun projeleri bir müddet belirleyecek gibi…