BÜYÜKŞEHİR'DE BEKLENEN DEĞİŞİM

Trabzon Büyükşehir Belediye başkanı Murat Zorluoğlu benim en önemli projem yeni yönetim anlayışım demişti. Göreve başladı, bir önceki belediye yönetiminin üst düzeydeki hemen hemen hiçbir bürokratı ile yol arkadaşlığı yapmadı.. Neredeyse hepsini değişti. Trabzon bu kökten değişimi zor kabullenirken Zorluoğlu’nun kendi ekibi ile çalışmak gibi bir hakkı olduğu birçok kesim tarafından da kabul gördü..

Bu arada Zorluoğlu, eğer göreve atadıklarım benim hızıma ayak uyduramazsa, hiç tereddütsüz görevden alırım da dedi… 

Kolları böyle diyerek sıvamıştı… Ve, önceki gün üç genel sekreter yardımcısını görevden almakla kalmadı, bu kadroları lav etti.. Edince de üç genel sekreter yardımcısı görevinden alınmış oldu…

Tabi şimdi bu görevden almalar ya da değişiklikler hemen Trabzon’un gündemine oturdu..

Kulislerde, daha ilk yılda yeni yönetim anlayışı sınıfta kaldı diyenlenler de oldu, madem bürokratlar ayak bağı oldu, görevden alması da normal bir uygulama diyenlerde…

Ama Trabzon inanın birkaç hafta bu konulara dikkatini verecek ve büyükşehir belediyesi bu tasarufu ile tartışılacak.

ZORLUOĞLU NE KADAR HAKLI?

Şimdi belediye koridorları ve Trabzon kulislerinde bu görevden alınmalar ile ilgili yapılan değerlendirmelere gelelim..

Zorluoğlu’nun genel sekreter dahil atadığı üç genel sekreter yardımcısı ne yazık ki, Trabzonlu ama Trabzon’a yabancıydılar… Ve siyasetten gelmedikler için belediyede özellikle halka esnek yaklaşım tarzını hiç gösteremediler…

Ve işlemler sıkıştı…

Bürokratik engellemeler yaşanmaya işler takılmaya başladı.. Üç genel sekreter yardımcısı tam bir bürokrat havasında çalıştı..

Başkan Zorluoğlu ile halk arasında büyük bir set oluşturdu.

Genel Sekreter de kendi yoğunluğundan bunu fark edemedi.

Siyasi talepler, muhtarların ufak tefek görünen ama önemli istekleri, STK’ların belediyeden beklentileri... Üç genel sekreter yardımcısı da risk alarak çözüm odaklı olamadı..

Bu durum Zorluoğlu’nu da zora sokunca böyle bir hamle geldi… Üç genel sekreter yardımcısının en büyük eksikliği ise şehir hafızasından yoksun olmalarıydı..

Birçok vatandaş, hatta Ak Parti kurucuları, eski vekil bile, genel sekreter yardımcılarının sekreter odalarında bekletti…

Bu eksikleri nedeni ile görevlerinden alındılar.

Kadroları lav edilen genel sekreter yardımcıları şunlar..

Süleyman Gün; Görevinden alınan Gökhan Bali’nin daire başkanlığına atandı.

Gürcan Başer; Korona virüs nedeniyle vefat eden merhum Hüseyin Türker’in yerine dair başkanlığına atandı

Mehmet Yanık; TİSKİ Teftiş kurulu başkanlığına atandı.

ZORLUOĞLU NE KADAR HAKSIZ?

Murat Zorluoğlu, göreve başladığında dışarından telkinlerle Gümrükçüoğlu’nun A kadrodaki ekibini komple tasfiye etti..

Önyargılı bir şekilde bunu icra ettiği görüntüsü oluştu.. Oysa, eski yönetimden en az bir kaç kişiyi yakın çalışma ekibinde tutabilirdi, şehir hafızasını kaybetmemek için… Bu konuda özellikle AK Parti il başkanı dahil birçok parti yöneticisinin önerileri de pek ciddiye alınmadı.

Göreve atadığı genel sekreter yardımcılıkları kadrosu, büyükşehir belediye yasasında var.. Ama bunu hayata geçirmeyen veya geçirip sonradan vazgeçenlerde var. 

Yani lav edilmesi hukuki bir sorun yaratabilir mi bu tartışılacak konulardan biri.. 

Ama görevden alınan genel sekreter yardımcıları bu yolu denemeyebilirler… Zorluoğlu, benim en önemli projem yeni yönetim anlayışı dedi ama kısa sürede ekibini yani yeni yönetiminden önemli isimleri değiştirdi.. Bu pencereden bakınca  Zorluoğlu’nu yıpratacak bir durum…. Fakat baştan ‘Bize ayak uyduramayanı affetmem’ mesajını verdiğini de unutmayalım. 

Üç genel sekreter yardımcılarına bağlı olan birimlerin daire başkanlarının müdürlüklerin Zorluoğlu’na ulaşmalarında işleri hayata geçirme çabalarında set oluşmasını, başkan belli ki geç fark etti.. Bu konuda bir çok samimi uyarı gelmesine rağmen malesef kulak ardı edildi bu uyarılar başkana iletilmedi..

Sonunda bizce de Zorluoğlu doğruyu buldu…

BİR DİKKAT ÇEKEN ATAMA

Bu arada görevden alınan genel sekreter yardımcılarından ikisinin tenzili rütbe ile bir tık aşağıda olan daire başkanlığına atanmaları dikkat çekerken, aynı eş değerde bir kadroya atanan Mehmet Yanık’ın görevlendirmesinde ince bir ayrıntı var.. O da şu….

Belediye yönetiminin Yanık’ın idari mahkemeye gidebileceği yönünde kuşkusu var…

Belediye yönetimi, Yanık’ı direk halk ile hiç ilişkisi olmayan bir makama ataması da dikkat çekici…

Zira Yanık, iddialara ve söylentilere göre görevi boyunca halk ile hiç bütünleşmedi halkı hiç ciddiye almadı, çalışanlar ile zıtlaştı azarladı kavga etti bağırdı..

Agresif tavırları ile pek değil hiç sevilmemişti..

BELEDİYE ÇALIŞANLARI NE DİYOR?

Büyükşehir’de yapılan bu görev değişiklikleri ile ilgili olarak tanıdık birkaç kritik alanda görev yapan belediye çalışanları ile konuştuk…

Görüşleri o ki, genel sekreter yardımcılığı makamları hiç esnek davranılarak kullanılmadı…

Genel sekreter yardımcıları güçlerini icraat için değil şehir için değil çalışanın üzerinde hakimiyet kurmak için kullandı.

Çalışan işçi hep işi yavaşlatan kesim olarak görüldü, kendilerinden kaynaklanan hataların faturası alt kademedeki çalışanlara kesildi..

Bir kesim ise, en iyi ve doğruyu başkan bilir deyip yorum yapmadı..

BAŞKANIN NEŞTER ATACAĞI YER

CHP il başkanı Ömer Hacısalihoğlu, il teşkilatında  kesinlikle ve hemen bir medya birimi oluşturmalı… Turgay Güngör zamanında bu vardı.. Güzide Uzun mali sebeplerden dolayı bu birimi kuramadı..

Hacisalihoğlu ise partinin emektar sekreterini bu alanda kullanıyor.. 

Sekreter arkadaşımız çok iyi niyetli ve gayretle mücadele ediyor ama görünen o ku bu işin ehli değil.. Partinin bütün yükünü çekiyor.. Bir de medya ilişkileri verilmiş, ağır geliyor..  

Oysa, CHP il yönetimi rahatlıkta gazeteci kökenli birini bulup onla çalışabilir.. 

Bir sürü işsiz arkadaşımız var.. Bir ana muhalefet partisinin Trabzon gibi medyası güçlü ilde böyle bir birimde profesyonel gazeteci çalıştırmaması çok büyük bir eksiklik…

Hiçbir şey yapamıyorlarsa, milletvekili Ahmet Kaya’nın gazeteci danışmanından yararlansınlar…Saadet Parti’si de bu alanda profesyonel bir ekip kurdu… İyi Parti’de aynı şekilde. 

CHP sekreteriyle işi yürütmeye çalışıyor ki, arkadaşın asıl işi de bu değil.. Öyleki basın bültenleri eksik geçiliyor. Haber metine dönüştürülmüyor… CHP’nin vereceği mesajlar öne çıkartılmıyor.. Yaz bir düz basın açıklaması at medyaya…Artık devir bu devir değil…. 

Hacısalihoğlu’da eminiz bunu görüyor ve anlıyordur. Tek gayemiz verdiği en güzel etkili ses getirecek beyanların habercilik dili ve bakışı olmadığından yalın kalması. Ömer Başkanın ne demek istediğimizi çok iyi anladığına inanıyoruz.