ŞİMDİ SOSA’NIN MI ARAMASINI BEKLİYORSUN MUSLERA!

Bilindiği üzere ülkemiz koronavirüs belasıyla aylardır mücadele ediyor. 

Çok şükür ki pik noktasını aşan ülkemiz de sokağa çıkma yasakları devam ederken TFF alel acele ligi başlatma gayretine girerken Galatasaray camiasının bu noktada oynadığı rol tüm spor camiasından tepki çekti.

Biraz geriye gidecek olursak daha 1 vakanın yaşandığı günlerde Fatih Terim TV ekranlarından isyan ederken ardından Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz de bu görüşleri desteklemişti. 

Daha sonra ise Galatasaray’ın kalecisi Muslera TV ekranlarından çok sert ifadeler kullanmış ve ligin oynanmasına isyan etmiş ve Trabzonspor kaptanı Sosa’yı arayıp destek istemişti.

Gel zaman git zaman şimdi roller tamamen değişti.

O gün yangın çıkaran Galatasaray Kulübü kalecisi Muslera derin bir sessizlik içerisine girmiş durumda. 

Yıllarca ülkemizde forma giyen Muslera’nın aktardığı “futbolcuların canı yok mu? neden kimse onların sağlığını düşünmüyor” sözleri yeninden söylemesinin tam sırası değil mi?

Yoksa yaptığı gibi Sosa’nın mı kendisini aramasını bekliyor.

TRABZONSPOR’DA BAŞKANLIK TARTIŞMASI 

Trabzonspor Kulübü Divan Başkanlığı kulisleri şehirde iyiden iyiye alevlenirken dikkat çeken gelişmeler de yaşanmıyor değil.

Başkan Sürmen geçtiğimiz haftalarda yönetim içerisinde bulunan üyelerden Bülent Akyazıcı’nın istifasını istemişti.

Yaşanan bu gelişme de kulislere bomba gibi düşerken biz de 61saat.com olarak Trabzonspor yönetimine gelişmeleri ve Sürmen’i sorduk.

Trabzonspor’un en yetkili isiminden aldığımız bilgilere göre Bordo Mavili kulüp Sürmen’in aday olması halinde tam destek verecek.

Görüştüğümüz Bordo Mavili yönetici Trabzonspor’da divan başkanlık makamının tartışmaya kapalı olduğunu Sürmen’in kulübü iyi temsil ettiğini ve seçimlere 1 yıla yakın bir süre varken bu tür tartışmaların doğru olmadığını ifade etti.

Yukarıda bahsettiğimiz üzere Trabzonspor’un Sürmen’e desteği çok net ancak başkanlık için çok farklı isimlerin de çalışamlar yaptığını da söylemek gerekiyor.

ACİLDEN GİRİP KORONA SERVİSİNDEN ÇIKABİLİRSİNİZ

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Trabzon’da koronavirüs tespit, takip ve sonuçlandırma dönemleri merak konusu oldu…

61saat olarak bu süreci deneyimleme şansı bulduk…

Trabzon’da bir kamu hastanesinde Göğüs Polikliği’ne giden bir hastanın uzman hekimin talebi doğrultusunda çekilen tomografisinde koronavirüse benzer semptomların tespit edilmesiyle süreç başladı.

Özellikle Zatürreli bir akciğerdeki gibi buzlanma görüntüsü görülünce hasta şüpheli olarak Covid 19 Servisi’nde tedavi altına alındı Poliklinikten servise gidenlerin sayısı az olsada acilden öksürük, ateş ve nefes darlığı gibi şikayetlerle başvuranlar ve bu bulguları doğrulayan hekimler sonrasında test süreci başlıyor.

Hastanede koronavirüs için ayrılan bir bölüme yönlendirilen hastadan numuneler alınıyor. Numuneler burun çubukları kullanılarak boğazdan ve burundan alınıyor ve virüs o anda inaktive ediliyor. Sonra laboratuvara gönderilerek test ediliyor.

Hasta ardından COVID-19 servisine yatırılarak koronavirüs tedavisine uygun ilaç tedavisi uygulanıyor. 

Serviste tedavi altına alınan hastalara genellikle 24-48 saat arasında test sonuçlarının geleceği söylense de Trabzon’da hastanın test sonucun negatif çıkması durumunda akşam saatlerinde taburcu ediliyor. Taburcu edilen hastaya koronavirüs tedavisi için başlanan ilacın 12 saat arayla 3 gün boyunca kullanılması isteniyor. Arından taburcu olan hastayı takip etmek için aile hekimi görevlendiriliyor ve 14 gün boyunca takip ediliyor.

Ancak deneyimlerimizde serviste karantinaya alınan hastalarının sabırsızlığı dikkatlerden kaçmadı. Sağlık çalışanları da zor durumda bırakan bazı isyanlara bu serviste tedavi altına girebilecek hastalara tavsiyemiz sabırlı olunması. O serviste sizi en kısa sürede taburcu etmek isteyen sağlık çalışanlarının olduğunu bilmenizi istiyoruz.

TRABZON’DA KORONAVİRÜS TESTLERİ GÜNÜBİRLİK

Koronavirüs testleriyle konu açılmışken bir bilgiyi daha sizinle paylaşalım. Geçtiğimiz hafta KTÜ Tıp Fakültesi’nde 2 doktor ve 2 hemşire koronavirüse yakalandı. 

Koronavirüse yakalanan sağlık çalışanlarının ise Tıp Fakültesi’nde koronavirüs testlerinin yapıldığı birimde çalışanların olduğu bilgisine ulaştık.

COVİD-19 testlerinin Trabzon’da günde içince 2 kez yapıldığı ve bu sayede gün içince sonuç alınabildiğini öğrendik.

Ancak kendi canlarını ortaya koyarak koronavirüsle mücadele eden 4 sağlık çalışanın koronavirüse yakalanması Trabzon’da 2 kez yapılan test analizlerinin 1 ‘e düşürüldü.

Bu yüzden test sonuçların açıklanması uzun sürebileceği ifade edildi.

Trabzon’da koronavirüs test sonucu analizleri şehirdeki tüm hastanelerden alınan numuneler KTÜ Tıp Fakültesi ve Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gönderilerek yapılıyor.

Bu arada Trabzon’da koronavirüs ile mücadelede hastane kapasitelerinin %50' lerine gelmeyen hasta yükü ile devam edildiğini söyleyelim.

AYASOFYA’NİN TARİHİNİ SİLDİLER

Trabzon ve Türkiye gündeminden düşmeyen Ayasofya Camii’deki restorasyon çalışmaları sokağa çıkma yasağı günleri olan hafta sonunda da tam gaz devam ediyor.

Dün çatı tamiratı devam ediyordu. Trabzon Ayasofya Camisi'nde 2018 yılından beri yürütülen restorasyon süreci normal şartlarda Haziran ayının sonunda bitirilmesi ön görülüyordu.

Ama şimdi yeni bir peyzaj çalışması yapılacak mı süreç nasıl devam edecek bilemiyoruz.

Ama şunu belirtelim müze girişindeki iş bitirilme tarihi üzeri sprey boyayla kapatılmış durumda.

Bakalım Ayasofya’nın süreci ne olacak, nasıl bir düzenleme olacak ve ne zaman açılacak?

Ayasofya tadilatının yanı sıra yan taraftaki çay bahçesi de tadilata alındı.

Trabzonlular, şehrin en güzel ve özel çay bahçesinin daha modern ve nezih bir hale geldikten sonra daha profesyonel şekilde işletilmesini talep ediyor bunu da yetkililere iletelim.

ZORLUOĞLU’NU İHBAR ETTİ AMA…

Koronavirüsü salgını sonrasında alınan tedbirler kapsamında sokağa çıkma yasağı ile birlikte herkes evinde kalıyor. 

Hal böyle olunca herkes sosyal medyada daha fazla zaman geçirmeye başladı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu dün köpeğiyle beraber fotoğraf çekilerek, “Sizleri Aslan’la tanıştırayım. Evimizde aslan besliyoruz” yazarak sosyal medya hesabından paylaştı. 

Bu paylaşıma çok sayıda esprili cevap geldi. Başkan Zorluoğlu da gelen bu yorumlara tek tek cevap verdi. 

Bir takipçisi ise Zorluoğlu’na cevabında, “Sokağa maskesiz çıkmanın cezası bin TL. Size ceza yazdılar mı? Yazmadılarsa bu fotoğrafları delil kabul edip yazmaları gerekiyor” yazarak Trabzon Emniyet Müdürlüğünü de tweet’e etiketledi ve ihbar etti. 

Başkan Zorluoğlu ise son günlerde sosyal medyada meşhur olan, “Sakin ol champ… Evdeyim” kelimelerini yazarak kendisine cevap verdi. Bu diyaloglar takipçileri gülümsetti.

MEYDAN’DA CEPHE SAĞLIĞI MI RENKLER Mİ?

Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından meydan bölgesinde gerçekleştirilen 

Cephe sağlıklaştırma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Başkan Zorluoğlu’nun zaman zaman bizzat denetlediği ve bazı eksik gördüğü noktalara ve çalışma düzenine anında müdahale ettiği biliniyor.

Özellikle müteahhit firmanın çalışmalar esnasında meydanın ahengini bozmaya teşebbüs edilebilecek hiçbir girişimine veya gevşemeye müsaade edilmiyor.

Çalışmalar yüksek disiplinle ve denetimle tüm hızıyla devam ediyor, henüz çalışma sona ermesede bazı binaların tabela pisliğinden kurtulup sade meydana yakışır bir görüntüye kavuşması şimdiden taktir ediliyor.

Geçtiğimiz günlerde AK Parti’ye hiç oy vermeyen bir vatandaş ‘Meydandaki çalışmaları gördüm o rezil pis görüntü ortadan kalkıyor, ben AK Parti’ye hiç oy vermedim, vermemde ama burada hak edene hakkını teslim etmek gerekiyor.

Emeği geçen herkesten Allah razı olsun’ ifadelerini kullandı.

Gerçekten meydan özellikle tabela kirliliği yönünde yamalı bohçaya dönmüştü.

Bu cephe güzelleştirme çalışması meydanı gerçek manada temizlemiş olacak.

Fakat özellikle renkler konusunda yoğun bir eleştiri söz konusu. Başkan’a bu konuda çok sayıda eleştiri gitti, Başkan Zorluoğlu ‘Bitince fikriniz değişecek’ cevabını veriyor. 

Henüz tarihi binalarda işlem tamamlanmış değil, proje tamamlandığında çıkacak görüntüyü bizlerde merak ediyoruz. 

Ama şunu belirtelim dün dolmuşladın hurdalığından şikayet ediyorken modernizasyon gündeme geldiğinde rengini rengi ile ilgili anket yapıldığında boyutu, boyutuna karar verildiğinde markasına kadar her konu tartışılmıştı. 

Ama asıl meselenin hurdaya dönen çağdışı dolmuşların yenilecek klimalı modern bir hale kavuşacak olacağı unutulmuştu. 

Şimdi meydandaki çalışmaya yapılan eleştiriler de buna benzedi, dün tabela kirliliği yıkık dökük sıvaları ve badanasız boyasız duvarları tartışılırken bugün sil baştan revize edilen meydanda bu düzeni sağlayacak çalışmanın renkleri tartışılıyor. 

Evet eleştirilerimizi hep birlikte yapalım, yanlışın neresinden dönersek kardır. Buna hem fikiriz ama yapılanlara da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ve Büyükşehir Belediyesi’nin emeğini de görmezden gelmek haksızlık olur.