TRABZON’DA MAHKEMELİK BELEDİYELER

Trabzon’da geçen haftanın belki de dikkat çekici olayı Büyükşehir Belediyesinin, Ortahisar Belediyesini ortak kullanılan katlara kira vermemesinden dolayı mahkemeye vermesi oldu. Aslında bu durum ilk değil. Daha önce 21 Kentsel Tasarım ve Proje Onayını Trabzon idare mahkemesine taşınmış bunlardan 17 tanesinde Büyükşehir Belediyesi haklı bulunmuştu.

Peki Ortahisar Belediyesi Büyükşehir’i mahkemeye verdi mi? Bu sorunun cevabı ‘Evet’

Ortahisar Belediyesi de 2014 yılından bu yana Büyükşehir Belediyesini mahkemeye vermiş...

İddialara göre her iki belediye arasındaki dava sayısı toplamda 10’u buluyor...

Ortahisar Belediyesinin mahkemeye başvurduğu konulardan bazıları Emlak Vergisi ve Çevre Temizlik Vergisiyle alakalı..

Büyükşehir Belediyesininkiler ise İmar ve kat kullanımından doğan kirayla alakalı...

Bu davaların bazılar görülmekte bazıları ise sonuçlandı. Ancak sonuçlanan davalarda da bir üst mahkemeye itiraz edildiği kaydediliyor.

Evet dediğimiz gibi toplam dava sayısı 10’a yakın.. Peki ilerde yeni mahkemeler olur mu? Sorusu sorulursa neden olmasında diyebiliriz...

TRABZONSPOR'U REZİL ETMEYE...

Sezon başından beri çalkantının bir türlü eksik olmadığı Trabzonspor basketbol kulübü gün geçmiyor ki skandal bir haberle daha gündem olmasın...

Futbolla yatıp kalkan Trabzon şehri mazisi çok eski olmayan basketbol kulübünün başarılarıyla sporu futbola odaklamaktan  çıkarmaya çalışıyorsa da Trabzonspor basketbol kulübü maalesef parkede ki başarısından çok saha dışı olaylarıyla gündeme geliyor. 

Sezona istediği başlangıcı yapamayan bordo mavililer İstanbul BBSK maçı için bu şehre hareket etmeden önce yabancı oyuncuların ödemeleri yapılmadığı için kafilede yer almak istememelerinden dolayı şok yaşadı. Daha sonra bu kriz karşısında harekete geçen Trabzonspor basketbol yönetim kurulu olaya müdahale ederek kafilenin 8 kişiden oluşan yerli oyuncularla İstanbul’a gitmesine engel oldu ve yönetim kurulu yabancı oyuncuların alacakları ödedi ve kafileyi dün akşam saatlerinde İstanbul’a gitti. 

Sorun çözüldü çözülmesine fakat son yıllarda bitmek bilmeyen sorunlarla boğuşan Trabzonspor isminin çatısı altına nedendir bilinmez bir türlü alınmayan basketbol kulübünün adeta yalnızlığa mahkum edilmesine sebep olan Trabzonspor kulübü yönetimi ve başkanı Muharrem Usta neden bu duruma müdahale etmiyor?

En hafifinden bir spor şehri olarak, ulusal medyada “Trabzonsporlu oyuncular paralarını alamadıkları için kafilede yer almadı” haberleri biz sporseverleri derinden yaralıyor...

TRABZON’A MÜFETTİŞ BASKINI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2017 yılı sonunda partisinin istişare toplantısında iktidar-muhalefet ayırmaksızın belediyelerin imar uygulamalarına dönük büyük bir teftiş operasyonu başlatacaklarını açıklamıştı. O günden itibaren çalışmalar başlatıldı.

Trabzon da bu operasyondan nasibini aldı. Aldığımız duyumlara göre Trabzon’a gelen müfettişler Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Yomra Belediyesi’nde teftiş gerçekleştiriyor. Belediyelerde inceleme yapan müfettişler bakanlığa rapor sunuyor.

Peki Trabzon’da sadece 2 belediyeye mi bu teftiş uygulanıyor? Hayır. Ankara’dan gelen bilgilere göre önümüzdeki günlerde Ortahisar Belediyesi ve Çaykara Belediyesi’ne de müfettiş gönderilecekmiş.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla gerçekleştirilen teftişlerde, “Yasalara uygunluk, kayırma, Belediyelere aktarılan payların kullanımı, imar izinleri” gibi konularına bakılıyor.

Ayrıca belediye operasyonlarında iktidar-muhalefet ayrımı da yapılmıyor.

TRABZON’DA GÖZLER O BAŞKANLARDA

Trabzon’da önümüzdeki günlerde gerçekleştirilmesi beklenilen iki önemli oda seçimi var.
Önceleri çok daha etkili ve ses getirici hamleleri ile şehrin gündemini tutan bu iki oda son dönemde siyasi dengeleri koruma gayretinden mi bilemeyiz, çok etliye sütlüye dokunmadan faaliyetlerini sürdürüyorlar.
Trabzon en önemli iki STK’sı. Birisi Trabzon İnşaat Mühendisleri Odası, diğeri ise Trabzon Mimarlar Odası… İnşaat Mühendislerinde mevcut başkan Mustafa Yaylalı yeniden aday, fakat şimdilik tek aday değil. Yaylalı’yı devirmek için bir grup çalışma içine girmiş durumda. Kimin başkan adayı olacağı konusunda ser verip sır verilmese de, Yaylalı’nın ılımlı yönetim tarzından şikayetçi oldukları için, şehirdeki olan bitene yeteri kadar etkili tepki gösteremediği için değişmesi gerektiğini düşünüyorlarmış. Trabzon Mimarlar Odası Başkanı Gürol Ustaömeroğlu, eski siyasetçi il başkanı. O’da Yaylalı gibi çok sesli düşünmeden, tartışmalara, polemiklere çok bulaşmadan başkanlık görevini devam ettiriyor. Ustaömeroğlu’na karşı kimlerin aday çıkacağı tartışılıyor. Alternatif isimler arasında Saim Adanur ismi yeniden gündeme gelirken, önceki seçimin başkan adaşlarından Emrah Ömer Çam’a da aday olması yönünden teklifler var. Trabzon’un kilitlendiği bu iki seçim ile ilgil yerel yönetimlerden de, Ankara’daki bürokrasiden de devrede olan isimler Trabzon’da toplantılara iştirak ediyorlarmış. Bakalım bu iki önemli odada bir değişim olacak mı? Yoksa mevcut iki başkan görevine devam mı edecek. Bekleyip göreceğiz.

PEKŞEN KİME MİNNETTARMIŞ

CHP’nin 36. Kurultayı’nda Genel Başkan’ın çıkardığı ‘anahtar’ listede yer almamasına karşın delegenin oyu ile Parti Meclisi’ne (PM) giren Trabzon Milletvekili, avukat Haluk Pekşen, "örgütün vicdanı olarak seçildiğini" söyledi.

Peki Pekşen’in seçilmesini sağlayan neydi? Herkes farklı yorum yaptı. Kimi gelecekteki genel başkan dedi kimi ise tepki olarak seçildi dedi.

Pekşen’e göre En çok oyu, Hakkari, Batman, Bitlis, Siirt, Diyarbakır, Urfa, Van verdi. Hatta Pekşen, “Kürt delegelere minnettarım. Buralarda CHP’nin hiçbir milletvekili yok. Şanlıurfa’dan sorumlu milletvekiliyim, ne zaman aradılarsa telefonlarını açtım, sorunlarıyla ilgilendim, sahipsiz bırakmadım” ifadelerini kullandı.

Hatta Pekşen kendine o kadar güveniyor ki, “Bugün kurultay olsa birinci çıkacağıma eminim” diyor. Pekşen’in kurultaydan beri telefonunun susmadığını oy vermeyenlerin arayıp özür dilediğini söylüyor..

Ne diyelim belki de CHP’nin gelecekteki genel başkanı Trabzonlu olabilir. Bal gibi de olur. Pekşen’de o güç ve potansiyel fazlasıyla var.

TTSO’DA HERKES TETİKTE

TOBB’un kararı ile Türkiye genelindeki Ticaret Odası seçimleri ileri bir tarihe ertelenmişti. Trabzon’da da 5 Ekim’de yapılması planlanan seçimlerin Nisan ayı veya sonrasına ertelendiği duyurulmuştu. Dün gelen flaş bir karar ile İstanbul Ticaret Odası seçimlerinin 9 Nisan’da gerçekleştirileceği açıklanınca, Trabzon’da gözler TOBB’a çevrildi. Kimilerine göre Trabzon’un da tarihi belli oldu, hatta Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu ile Meclis Başkanı Eren’in bu tarihten haberdar olduğu iddia edildi. Son olarak Meclis başkanı Eren Mısır ziyaretinde TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile birlikteydi. Acaba burada bir tüyo almış olabilir mi? Eğer gerçekten tarih belli de Trabzon’dan gizleniyorsa bu hiç etik değil. Eğer belli değil ve Nisan ayında olacağı kesin ise, en kısa sürede bu tarih açıklanmalı ki üyeler çalışmalarına yoğunlaşsın. Çalışmalar noktasında bire bir markajlar sürüyor. Çok sayıda isim gündemde, fakat bu süreç mevcut başkan Suat Hacısalihoğlu gücünü kimine göre azalttı kimine göre arttırdı. Diğer adaylardan bire bir markajı hiç bırakmayan isimler var, her yerde kulis faaliyetlerini sürdürüyorlar. Bir değişim olsun, yeter ki komite seçimlerinde istenilen karşı ekip çoğunlukla seçilsin, en iyi başkanı sonraki süreçte seçeriz fikri hakim. TTSO’da nefes kesen yarışın yarım kalan startı bakalım ne zaman verilecek.