GÜMRÜKÇÜOĞLU’NU KIZDIRAN GELİŞME 

Bir önceki dönemin Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, yerel seçimlerden sonra parti disiplini çerçevesinde derin bir sessizliğe büründü.. 

Gümrükçüoğlu, gazeteciler tarafından çok arandı.. 

Ne düşündüğü.. Ne önerdiği, iş başındaki belediye yönetiminin yaptığı görev değişiklikleri ile ilgili neler diyeceği merak ediliyordu.. 

Hatta yerel seçimlerden sonra birkaç kez Trabzon’a gelen Gümrükçüoğlu’ne reytingi yüksek gazeteciler, söyleşi için randevu talep etmiş, hiç birini da kabul etmemişti.. 

Yani Gümrükçüoğlu sessiz ve suskun..

Ancak… 

Bir önceki  dönemin Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu bir konuda kırgın.. 

gümrükçüoğlu ile ilgili görsel sonucuKüskün.. Ve de üzgün.. Üzgünlüğünün yanı sıra  bir o kadar haksızlığa uğradığına inanıyor.. 

O da şu…

Şu anki büyükşehir belediye koridorlarında Gümrükçüoğlu’nun çok borç bırakarak gittiği yolundaki söylentiler.. Serzenişler.. Söylemler.. Kapalı kapılar ardında  dillendirilen mazeretler..

Önceki gün Gümrükçüoglu ile istanbul’da bir önceki dönemin büyükşehir belediye meclis üyesi buluştu.. 

Ve o sohbette, Gümrükçüoğlu borç konusunda şunu söylemiş:

” Bakın bu zamana kadar hiç konuşmadım.. Ama bu borç konusunda söylenenlere cevap vermemek için kendimi zor tutuyorum.. Rakamlar ortada.. Şimdilik bu konuda yine sessizim ama bu sessizliğim uzun sürmeyebilir..”

ZORLUOĞLU, ANKARA’YA GİDİYOR

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile toplantı için Ankara’ya gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aslında Türkiye’de ki 30 Büyükşehir Belediye Başkanını bugün yani Çarşamba günü Ankara’da ki Cumhurbaşkanlığı külliyesinde ağırlayacak.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’da bu davet çerçevesinde Ankara’ya gidiyor. Tabi Başkan Zorluoğlu, Ankara’da ki temaslarında sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeyeceğini tahmin ediyoruz. 

Trabzon’da bir çok projesi olan ilgili bakanlıklarla da görüşecektir.

Ardından yarın akşam yeniden Trabzon’a gelecek.

Bu arada şunu da belirtelim, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı davet sadece kendi partisinden isimlere değil bütün Büyükşehir Belediye Başkanlarına yapıldı.

Yani bildiğiniz gibi İstanbul, Ankara, İzmir gibi CHP’nin kazandığı Büyükşehir Belediye Başkanlarına da davet yapıldı.

Dün CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’da yaptığı açıklamada CHP’li Başkanların davete katılacağını ifade etmişti. 

Bu açıdan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davette yapacağı görüşme ayrıca önemli.

ARTIK BÜYÜKŞEHİRDE AKTİF BİR KOLTUK VAR

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde dün, Büyükşehir Belediyesinin hem kendi projeleri, hem de kamu kurumları ile birlikte yaptığı projelerde ki son durum meclis üyelerine aktarıldı.

Sunumu Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Adanur yaptı. Aslında bu pek de alışık olmadığımız bir durum. 

Belli ki Zorluoğlu döneminde, Genel Sekreterlik makamı aktif olarak kullanılacak. Hatırlanacağı üzere bir önceki belediye başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu döneminde Genel Sekreterlik Makamı neredeyse görüntü icabı vardı. 

O dönemin Genel Sekreteri Davut Çakır, ya işlere karışmıyordu, ya da karıştırılmıyordu. Yani bu makam, aktif olarak kullanılmıyordu. 

Bu durumun değiştiği zaten Adanur’un atanmasının ardından kendini gösterdi.

Öyle Adanur, birçok projeyi yakından takip ediyor, projelerin işleyişini dikkatle izliyor, ilk elden müdahil oluyor. 

Zaten dün de sunumu Adanur’un yapması bu nedenle önemliydi.

Sunumu Adanur yaparken, Başkan Murat Zorluoğlu’da hem meclis üyelerinin sorularını yanıtladı hem de önemli projelerle ilgili bilgileri paylaştı. 

ORTAHİSAR İSYANI

osman beşel ile ilgili görsel sonucuBüyükşehir’den devam edelim. Adanur’un sunumu sırasında, projelerin çoğunlukla Ortahisar İlçesinden olması, ilçe belediye başkanlarının eleştirilerine neden oldu.

İlk eleştiriyi yapan isim ise Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel…

Beşel, taşra ile merkezde ki nüfusları kıyaslayarak, sunumu yapılan projelerin Ortahisar’da olduğunu ifade etti. 

Beşel, "İyi de bizim 18 ilçemiz var. Büyükşehir olduk. Büyükşehir olmakla ilçe sınırlarını mı içine mi aldık yoksa merkezi daire olarak büyütmek mi istiyoruz?

Bunu ilkesel olarak anlamak istiyorum. Yatırımların yüzde kaçı ilçelere intikal ediyor. 

Ortahisar’da yapılan katlı otopark projesine değinen Beşel, “150 aracın ihtiyacını giderecek 50 milyonluk bir proje gerçekten büyük proje. Ama 50 milyon 18 ilçeye 3’er milyon dağıtılsa çok büyük ihtiyaçlarımızı karşılar. Bu da bir ihtiyaç ama ilçelerin bu süreçte göz ardı edilmesin” dedi. 

Beşel’e Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıaloğlu da destek verdi. 

Başkan Murat Zorluoğlu ise bu eleştiriye, “Bizde seçim kampanyamız döneminde sadece Ortahisar’a değil, bütün Trabzon’a hizmet edeceğimizi adeta sloganlaştırarak söyledik. Elbette adalet ve hakkaniyet anlayışı içinde dedik. Mutlaka nüfus ve benzeri kriterleri dikkate alarak bunu söyledik. Ortahisar nüfusun 300 küsür binini oluşturuyor Akçaabat ve Yomra ile yüzde 65 ve 70’ini oluşturuyor. Ama bu diğer kalan 15 tane ilçenin hizmet alamayacağı anlamına gelmiyor. Biz puana kadar yaptığımız bazı önemli çalışmaları gündeme getirdik. Araklı’da, Akçaabat’ta, Of Belediye Başkanımızla konuştuk. Mutlaka ve mutlaka inşallah bizim belediye başkanlığımız döneminde, bütün ilçelerimizde mutlaka ve mutlaka büyükşehir belediyesinin ilçe merkezinde o ilçeye önemli ölçüde hizmet edecek bir kaç projesi yer alacak. Bu bazı ilçelerde belli. Tonya’da da ilk etapta Pazar Yeri ile ilgili çalışmamız olacak. Cadde düzenlemeleri, otopark düzenlemeleri vs.. gibi merkezde yaptığımız bazı projelerin o ilçede ki ölçeğine uygun şekilde bazı çalışmaları ilçelerimizde yürüteceğiz. Çaykara’dan, Tonya’ya, Şapazarı’na kadar 18 ilçemizin tamamına hizmetleri götüreceğiz. Bu konuda hiçbir belediye başkanımızın tereddüdü olmasın. Biraz bize zaman verin. Ve o ilçelerimizin ihtiyaçlarını projelendirelim. Hiç merak etmeyin hiç bir belediyemizi unutmayacağız” dedi.

O DOKTOR ABDÜLKADİR İÇİN UYARDI

abdülkadir ömür ile ilgili görsel sonucuAbdülkadir Ömür’ün hafta sonuna doğru Almanya’da ameliyat olması ile ilgili gelişmelerde sona gelinirken, ilginç bir durum ortaya  çıktı.. Abdülkadir Ömür’ün sakatlığının tespitinde hata yaptığı iddiası ile görevinden alınan doktor Hakan Bozdoğan’ın ilginç bir iddiası var… O iddiası şu..

Abdülkadir Ömür ameliyat olmamalı..

Bu arada 61saat’ın edindiği bilgilere göre Doktor Bozdoğan, Trabzonspor’a savunma verdi..

Savunmasında Abdülkadir Ömür’ün sakatlığını tespit ettiğin ama ameliyat edilmemesi görüşünde olduğunu belirttiğini ifade etti..

Bu raporu ile durum tam bir içinden çıkılmaz duruma geldi.. Bir doktor ameliyat diyor.. Kulübün doktoru hayır diyor..

Bir başka ayrıntıya gelince. İş akdi fesih edilen Dr Bozdoğan’ın, kulüpten tazminat talebi olduğu da öğrenildi

Şimdi kafaları karıştıran konu şu.

Bozdağan hakikatten mesleki sorumlulukla mı Abdülkadir ameliyat olmaz olmamalı diyor.. Yoksa görevden alınmış olmanın psikolojisi ile yönetimin kafasını mı karıştırıyor.

Gerçek ne..?

Gerçekten işin içinden çekilemez durumda Abdülkadir Ömür olayı...

MEMNUNİYET ANKETİ VE TRABZON

mazhar yıldırımhan ile ilgili görsel sonucuŞehri olan;

İlgisi, alakası, sevgisi, sempatisi, sorumluluğu, hassasiyeti her dönem şehirde olsa da olmasa da şehrin dışında görev yapsa da yapmasa da her zaman devam eden bir bürokrat olmaktan önce kanaat önderi olan Mazhar Yıldırımhan zaman zaman şehirlerin memnuniyet anketi ile ilgili olarak Trabzon ile ilgili sonuçların kendini çok üzdüğünü belirterek bakın ne dedi;

“Bugün ilginç bir araştırmaya rastladım. 

İnsanların yaşadıkları kentlerde ki mutsuzluk oranları. 

Dikkatimi çekti, İnceledim.
Trabzon’un mutluluk oranında önlerde olabileceğini düşündüm. Bu kadim kentte yaşayanlar daha mutlu olmalılar diye düşündüm.
Hayretler içindeyim doğrusu. 

Trabzon’da mutsuzların il nüfusuna oranı 11,19. Sıralamada ise 50. Sırada. 

Bu dehşet verici bir sonuç.

Ordu, Muğla, Kırklareli, K.Maraş  ekonomisi Trabzon’dan çok gerilerde olan onlarca küçük şehrin gerisinde bir mutluluk oranı.

Sadece Doğu ve Güneydoğu ve Orta Anadoluda 32 ilin önünde.

Trabzon iddiası büyük insanların şehri. Ama gittikçe mutsuzların arttığı bir şehir. 

Bu gerçeği görmeden sloganlarla bir yere varamayacağımızı görmeliyiz. 

Trabzon mutlu insanların şehri olmalıydı. 

Ama daima sloganlarla avunmayı seçti. Bize her yer Trabzon. Eyvallah ta önce kendi şehrimiz bize Trabzon olsun. Yani önce evimizde mutlu olalım. Bunun yolunu, çaresini bulalım.

Siyasetçilerimiz, yönetici bürokrasimiz, seçilmiş belediye başkanlarımız, meclis üyelerimiz, sorumlu ve gönüllü STK larımız, bu tablo hepimizi ürkütmeli ve titretmelidir. 

Bu konuda ciddi araştırmalar ve çözüm odaklı projeler geliştirmeliyiz. 50. Sırada olmanın kentsel, çevresel,sosyal, ekonomik, psikolojik nedenlerini bulmalıyız. Hamaset ve slogan hakikati değiştirmiyor. Trabzon mutlu insanların şehri olmalıdır. Bunun çarelerini hep birlikte bulmalıyız. Üniversitelerimizin ilgili bölümleri ciddi araştırmalar yapmalılar ve uygulama mercileri bu araştırmalar üzerinden çözüm üretmelidirler.

Şehrim adına üzüldüm doğrusu. 20 yıl 10 yıl öncesine göre mutsuzlar artış gösterdiyse işimiz çok zorlaşıyor demektir.
Sen ben çekişmelerinden sıyrılabilir ve hep birlikte kente, kentin imarına, ekonomisine, kalkınmasına, gençlerin istihdamına, sosyal hayatının düzenine odaklanabilirsek mesafe alabiliriz diye düşünüyorum. Yoksa bu tabloda işimiz çok zor.

Trabzon 50. Sırayı hak eden bir şehir değildir. Her alanda iddialı olan bir şehrin insanları şehirdeki mutluluk oranlarında hiç olmazsa ilk 20 nin içinde olmalıdır. Şehrin yöneticileri bu araştırmayı dikkate alsın bence. Şehirdeki mutsuzluk oranının artışı idarecilerin de işini zorlaştırır.