BAKAN HERKESİ NASIL ATLATTI  

Dün akşamki Trabzonspor Gençlerbirliği karşılaşmasının en sürpriz ismi Enerji ve tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak oldu. 

Trabzon’da olduğundan kimsenin haberi yoktu. Ve maça geleceğine dair de kimseye bilgi verilmemişti.  

Fakat 61saat.com ekibi olarak yaptığımız sıkı takip sonucu Albayrak’ın maça geldiğini öğrendik. Sorduk ne Valiliğin, ne gençlik spor il müdürlüğünün, ne bakanın kendi danışmanlarının ne de Trabzonspor yönetiminin olaydan haberi yoktu.  

Albayrak sivil bir araç ile direk otoparka gelip yine sessiz sedasız Gençlik Spor Bakanlığı'na ait locaya çıktı.  

Öyle ki Babası Sadık Albayrak’ın bile haberi yoktu oğlunun maça geldiğinden.  

Gelelim locada yaşananlara. Bakan Albayrak Locada oğlu Ahmet Akif Albayrak ile birlikteliydi. Hatırlayın oğlunun dedesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile oynarken bordo mavi formasıyla basına yansıyan fotoğraflarını.  

Baba oğul locada hop oturup hop kalktılar. Geldiğinde golü yemiştik ve bayağı üzgündü. Taa ki goller ard arda gelene kadar.  

Bakan Berat Albayrak ve oğlu Mehmet Akif Albayrak gol sevinciyle çak yapıp sarıldılar. Bakan Albayrak öylesine rahattı ki korumalarını bile yanına almadan maçı seyretti sonuna kadar.   

İkinci yarı babası Sadık Albayrak’ta o locaya geldi. Herkes büyük bir şaşkınlık yaşadı. Maç esnasında Albayrak Trabzonspor ile ilgili de öngörüde bulunarak ‘İyi olacak, takım oturduğunda Trabzonspor çok iyi bir takım olacak’ ifadelerini kullandı.  

TTSO’DA TAKTİK DEĞİŞTİ   

Trabzon Ticaret sanayi Odası seçimleri ile ilgili henüz bir tarih belirtilmiş olmasa da Kasım ayında seçim yapılacakmış gibi, her yerde ayrı bir kulis çalışması, bir faaliyet.  

Ve bu seçimde, artık gruplar değil bireyler kendi güçlerini sınama peşinde, bindirme listelere karşı olan çok sayıda isim kendi çevresiyle kendi grubunu oluşturma yarışına girince, Mevcut Başkan ve yönetimi bölünmenin bu kadarı fazla diyerek böl parçala kazan taktiği yerine toparla kazan taktiğini deneyeceği gelen bilgiler arasında.  

Son gelişme ise herkes ‘Acaba meclis başkanı kim olur, kimseyi bulamıyoruz’ derken Nusret Onur isminin gündeme gelmesi. 

Meclis Başkanı Şadan Eren, Suat Hacisalihoğlu ile birlikte çalıştığı için, Hacısalihoğlu’nun kırdığı, küstürdüğü veya yanına almadığı isimlerin çoğu Nusret Onur isminde mutabık kaldı.  

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na da ismi çok konuşulmuştu Onur’un.  

Fakat TTSO Meclis başkanlığı ile ilgili gelen taleplere duyarsız kalması mümkün değil.  

Çünkü muhaliflerin hemen hemen hepsi, meclise girersek adayımız Nusret Onur’dur söylemini yüksek sesle dillendirmeye başladı. 

İBRAHİM USTA ‘YAPARIM’ DEDİ  

Trabzon’da 2007 yılında şehrin en kıymetli yerlerinden olan Akyazı’da 261 dönüm arsanın bedelsiz olarak İpekyolu Vakfı Üniversitesi’ne 25 yıl içinde bitirilmesi şartıyla bağışlanmasının üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen henüz fiziki olarak bir hareket olmaması gerçekten hayret verici.  

Konuyla ilgili kime danıştıysak özellikle mütevelli heyetindeki isimlere bize İpekyolu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Gür ismini verdi ve konuya gösterdiğimiz duyarlılıktan ötürü tebrik etti. Konuyu şehrin gündemine de daha fazla getirmemiz noktasında rica da bulundu.  

Mütevelli Heyeti Başkanı ise şimdilik sessizliğini koruyor.  

Aslından Trabzon için önemli isimlerinden biri olan Türkiye’de inşaat sektörünün öncü ismi TFF Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Usta bu üniversite ile ilgili girişimde bulunmuş.  

Eğer yapamayacaksanız, ben yapayım, şehrimize bir üniversite kazandırayım demiş. Pazarlıklar yapılmış fakat bir sonuç alınamamış.  

Üniversite yapımını hayata geçiremeyenler, Usta’nın önüne bazı şartlar ve olması imkansız talepler koydukları yönünde bilgi var.  

Ayrıca 100’ü aşkın mütevelli heyeti ile bu iş nasıl yapılacak. Hepsinden mutlak ayrı ses çıkacaktır Hal böyle olunca da üniversiteyi yapmak isteyen girişimciler ‘Nasıl bu kadar kişiyle kontak kalabiliriz ki’ diyerek çekingen davranıyor.  

Mütevelli heyetinden birkaç isim ‘Artık bir şeyler yapılmalı. Biz para verdik helali hoş olsun, istemeyiz, kimse istemez, ölü rahmet bulsun da nasıl bulursa bulsun, yapacak kim ise biz hakkımızdan feragat edip ona devredelim. Yapsın’ diyor.  

Fakat dedik ya her yol Başkan Gür’e çıkıyor. Pazarlıkları yapan o, işi bitirecek olan da? Bizce İbrahim Usta’nın teklifi yeniden değerlendirilmeli ve bu iş kısa sürede başlamalı, Trabzon vakıf üniversitesine kavuşturulmalı.  

REVİ’YE GENEL MERKEZ İŞARET VERDİ  

Ak Parti’de İlçe kongreleri devam ederken herkesin en merak ettiği konuların başında Ak Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi’nin görevine devam edip etmeyeceği konusu.  

Revi adayım demiyor, görevimin başındayım diyor, bizi buraya getirenler nasıl uygun görürse öyle olacak diyor.   

Peki genel merkez ne diyor.  

Genel merkez aslında işareti başından verdi.  

İstemediği birçok ilde istifa istedi, il başkanını istifa ettirdi, bazı illerde de il başkanlarına kongrede aday olmayacağını beyan etmesini söyledi.  

Yani Trabzon ile ilgili bir işaret bugüne kadar vermedi ve bu kulislerde Trabzon’da sorun yok.  

Şu anda zaten Trabzon kanadında da yönetiminden milletvekillerine ve bakanımıza kadar bir değişim sinyali görülmedi, bakana yakın kaynaklarda Revi’nin devamından yana olduklarını açık açık beyan ederek Revi’nin devamından yana oldukların hissettirdi.  

Revi’yi zora sokacak tek konu hazırlayacağı yönetim kurulu listesi ve bu listeye gelecek bindirme isimler. 

Bakalım bu noktada Revi’nin bir rahatsızlığı olacak mı? 

TRABZON’DA TOPLU İSTİFA SESLERİ  

Meral Akşener hareketinin ayak sesleri Trabzon’da hissedilmeye başlandı.  

Başkanlık koltuğu için yarış ve bölünme olduğu iddialarına hareketin temsil isimleri birlikte poz vererek ‘Birlik var, bölünme yok’ mesajı verdi.  

Partinin isminin Merkez Demokrat Parti olarak açıklanması Trabzon’da özellikle MHP tabanında büyük rahatsızlık yarattı. Fakat gelen bilgilere göre partinin isminin bu olmayacağı kamuoyunun tepkisini ölçmek nedeniyle Koray Aydın’ın böyle bir açıklama yaptığı ifade ediliyor.  

Türkiye siyasetinin önemli isimlerinden eski bakan ve Trabzon Milletvekili Koray Aydın’ın Trabzon’daki yapılanmaya karışmayacak olduğunu da bir artı parantez olarak buraya not düşelim.  

Gelelim toplu istifa söylemine.  MHP Genel Merkezi ile MHP Trabzon İl Başkanlığı’nın gidene kapımız açıktır söylemleri tabanda büyük rahatsızlık yarattı.  

Edindiğimiz bilgilere göre MHP’den kopan önemli isimlerle hareket eden 100’lerce MHP’li Trabzon’da bir toplu istifa hareketi için çalışma içinde.  

Toplu istifanın tarihi olarak da Meral Akşener hareketinin 29 Ekim’de Samsun’da yapacağı yürüyüşten bir gün önce gerçekleşeceği öne sürüldü. Kimilerine göre ise o kadar ileri bir tarihte olmayacak.  
SOYLU NEREDEN BİLİYOR?  

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yoğun programına rağmen Trabzon’daki ilçe kongrelerini ihmal etmiyor. Ve gittiği her ilçede, sanki o ilçe adına özel çalışma yapmışçasına tüm sorunlara hakim olduğunu hissettiriyor, ve o ilçe ile ilgili yapılmış, yapımın devam eden ve yapımı planlanan tüm projeler hakkında bilgi sahibi olması herkesi şaşırtıyor. Koca bakan her ilçenin her şeyinden haberdar diyerek, bunları nereden biliyor şeklinde şaşkınlığını ifade eden çok sayıda kişiye rastladık programları takip ederken. 

Bakanın rahatsız olduğu şeyler olmuyor mu derseniz.  

Soylu’yu en çok üst üste gelen aynı talepler kızdırıyor. Kızgınlığını halka karşı çok belli etmese de mimiklerinden bunu anlıyoruz. Soylu ‘300 kişi var, her programımızda mutlaka karşımıza çıkıyorlar, hepsini ezberledim’ diyor.  

Danışmanlarına zaman zaman ‘Bu abimizin işi ne oldu kaçtır bize geliyor diye sormuyor değil’  

Fakat işin aslı ise farklı, aslında bu 300 kişinin talepleri ile ilgili bakanın çalışma ekibi gereken çalışmayı yapıyorlar fakat çoğunluğu iş talebi olan bu kişiler ya iş beğenmiyor, ya da işe yerleştirilmelerine rağmen ye yerleştirildikleri yeri beğenmiyor ya da başka bir talep için geliyormuş.  
Birde atama ile ilgili talepler çoğunlukla.  

Bunlarla ilgili de Bakan Soylu talimatlarını veriyor, çalışma ekibi gereken çalışmayı yapıyor. Fakat öyle atama talepleri geliyor ki, olması imkansız. 

Mesela  Bakan Soylu’nun talimatıyla zaruri sebeplerden ötürü  1 hafta önce Erzurum’dan Of’a tayini gerçekleşen biri bir hafta sonra Of’tan Trabzon Merkeze tayin için yeniden Soylu’nun karşısına çıkıyor.  

Hal böyle olunca da Bakan Soylu aynı kişilerle defalarca karşı karşıya gelmiş oluyor, yakın çalışma ekibi de, olmayacak işler yüzünden zor durumda kalıyor.  

Soylu’nun performansına diyecek yok, fakat bu 300 kişi yüzünden belki de daha önemli 300 iş aksıyor. Bu konuda vatandaşlarımızın daha duyarlı, hassas ve mütevazi olması gerekiyor. Biraz insaf. Belki olmayacak işleriniz yüzünden daha önemli işlere sıra gelmiyor. Bu şehrin evladı en önemli bakanlıklardan birinde, canı pahasına görevini yerine getirirken, olmayacak işlerle onu meşgul etmek çok insaflı bir davranış olmasa gerek.