GÜMRÜKÇÜOĞLU NELER SÖYLEDİ?

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun restore edilen eski belediye binasındaki  basın toplantısına ekip olarak katıldık. 

61saat.com olarak toplantıyı canlı yayınladık ve Türkiye’nin her yerinden ve yurt dışından çok sayıda gurbetçi Gümrükçüoğlu’nun açıklamalarını dinledi.

Dünkü toplantıda öne çıkan hususları hatırlamak gerekirse,

Kanuni Bulvarı’nda çalışmalar sürecek

Maraş Caddesi trafiğe kesinlikle kapanmayacak

Meydan Parkı 3. Etap başlayacak.

Şehir İçi hafif raylı sistemin ihalesi yapılacak.

Karagöz meydanı ile ilgili öğretmenevine yapılacak olan inşaatın bitmesi sonrası çalışmalar başlayacak.

Tanjant’da katlı otopark yakında ihaleye çıkacak.

Çömlekçi kentsel dönüşümün projesi hazır yıkımlar tamamlandığında kısa sürede bitecek.

Hüseyin Avni Aker Stadyumu’nun sahibi TOKİ’dir yıkımı o yapacak.

Sahildeki kaçak yapılara müsaade edenler ilçe belediye başkanlarıdır, yıkacak olan mülki idaredir.

Şehirdeki trafik sorununun sorumlusu şoförlere ceza yazmaktan çekinen, işini gerektiği gibi yapmayan Trabzon Emniyetidir. 

Çömlekçi kavşağı doğuya kaydırılabilir, veya İmperial Hastanesi önünden çıkacak bir tünel yapılabilir.

Kaşüstü Kavşağı’na büyükşehir karşı yalanlarını gündeme getirenler o süreci nasıl idare ettiğimizi nasıl organize ettiğimizi bile bile birilerine adına yalan bilgilerle ortalığı karıştırmaya çalışıyor.

Reşadiye Kavşağı’nın alt geçitli yapılmasını bizzat ben istedim ama karayolları kesinlikle deniz seviyesi altı ve su kaynağının geçtiği yer diye reddetti. Olması için 6 ay mücadele ettik.

Gülcemal ile şehrimiz bir o kadar daha değer kazanacak.

Belediyenin bir lirasını heba etmek isteyen veya yeltenen en ağır şekilde cezalandırılacak.

Çukurçayır’da yol kapatan müteahhit uyarılacak, ana yoldaki su hattı çalışması hızlandırılacak.

Kaymakamlık binası, eski valilik binası ve benzeri tescilli binalar müze haline getirilecek surlar onarılacak.

 Sümela’ya teleferik yakında ihale edilecek merkez için belli bir tarih yok.

Meydan’daki köprü altındaki depolama alanları Çömlekçi’ye kaydırılacak.

KİMLERE ÇAKTI, KİMLERİ ÖVDÜ?

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu toplantı öncesinde, Trabzon basınına meydan Parkı 3. Etapı gezdirdi.

Basın mensuplarının birçoğu yapılan projeyi özellikle de tarihi binanın iç dizaynını çok beğendi. 

Gazeteciler İskenderpaşa camisi önündeki imam kulübesinin bir an önce kaldırılması gerektiğini belirtti. Gümrükçüoğlu zaten kaldıracağız, inşaatımızın ufak tefek işleri kaldı dedi.

Gümrükçüoğlu oldukça pozitif ve ilgiliydi, tüm sorulara tek tek yanıt verdi, ama kendi alanından olmayan konularda da bu kez öyle mütevazi değildi. Bazı kurum ve isimleri överken bazılarını da eleştirmekten geri kalmadı.

Mesela Kaşüstü meselesi ile ilgili kendisine yöneltilen ‘Yapılmasını istemedi’ eleştirisini yapana adeta beddua etti. Ve ora ilme ilgil çalışmasını tüm detayları ile tek tek anlattı,

Başka bir konuda Trabzon trafiği idi. 

Yollara kendisinin karışamadığını belirten Gümrükçüoğlu açık açık Trabzon Emniyeti’ni hedef alarak ‘İşlerini yapmıyorlar, 2 araç çekilmesi gereken durakta 5 araç oluyor bir polis gelip ceza yazmıyor, çekilmesi gereken araçlar çekilmiyor. 

400 metrelik Maraş Caddesi’nde ilgili kurum bir trafik düzenini sağlayamaz mı?

İşte Emniyete böyle yüklenen Gümrükçüoğlu, imar konusunda Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin yeni büyükşehir olan iller arasında en ileri planlamayı yapan şehir olduğunu ve bu manada da Cengiz Çolak’ın emeğinin büyük olduğunu ifade etti.

Yıkımlar konusunda da Trabzon Valiliğinin gereken çalışmayı başlattığını belirtken Gümrükçüoğlu ‘Bakıyorsunuz devletin kaçak yıkacağım dediği yeri , mahkeme dur yıkamazsınız’ diyor. Yahu sayın hakim bu devletin arazisine çökmüş, kaçak, ruhsatsız, ruhsatı olanın hakkını gasp eden yapıları ilgili bakanlık yıkın diyor. 

Siz nasıl buna dur dersiniz. Şaşırıp kalıyorsunuz. 

Ama bu konuda Trabzon Valiliğinin emrindeyiz, ne isterlerse dozer, kamyon. 

Kaçak yapıları ihbar edin, ben kaçak olduğunu bileyim emin olun gereğini yaparım. 

Cengiz Çolak’da burada o da yapar’ ifadelerini kullandı,

Gümrükçüoğlu aslında daha önce yapması gerekeni dün yaptı, herşeyi bir merkezde toplamak yerine sorumlularına topu attı.

Kavşak yatırımlarının tamamı Ulaştırma Bakanlığı’nındır diyerek kendisinin gerekli imar düzenlemeleri ve yatırımın çıkarılmasından sorumlu olduğunu belirtti.

Yerinde, zamanında, fakat zamanı kısıtlı bir toplantı oldu. Grup toplantısı nedeniyle 12,30’da toplantı son buldu.

Gümrükçüoğlu özellikle trafik konusunda işin uzmanlarının katılacağı yeni bir toplantının yakında düzenleneceğini, Maraş Caddesi ve Gazipaşa caddeleri ile Meydan Parkı’nın altının neden kullanılamadığının anlatılacağını belirtirken, gazetecilerle birlikte düzenleyeceği yat turu ile de Gülcemal’ı kendilerine anlatacağını ifade etti. 

BAKAN SOYLU, KONGRELERİN HEPSİNE KATILACAK MI?

AK Parti’nin 2019 seçimleri için ön hazırlık niteliğinde olan İlçe Kongreleri bu hafta başladı. Hayrat, Araklı, Beşikdüzü ve Vakfıkebir İlçe Kongreleri ile başlayan maraton, önümüzde ki haftalarda da devam edecek. 

Bu kongrelere İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’da katıldı.  18 ilçenin 4’nünü kongresi yapılırken geriye de 14 ilçe kaldı. 

Peki Bakan Soylu, geri kalan 14 ilçe kongresine katılacak mı?
İçişleri Bakanlığı döneminde yoğun mesai harcayan ve Türkiye’yi neredeyse baştan başa dolaşan, adım atmadık yer bırakmayan Bakan Soylu’nun bütün ilçe kongrelerine katılacağı ifade edildi. 
Bu durumu ise İl Başkanı Haydar Revi, Beşikdüzü’nde açıkladı. Başkan Revi, Bakan Soylu’nun bundan sonra bütün ilçe kongrelerine katılacağının bilgisini verdi.

Ancak burada eklememiz gereken bir nokta var. 

Çok acil bir durum olmadığı takdirde Bakan Soylu’yu aynı Referandum sürecinde olduğu gibi İlçe Kongreleri için mesaisini Trabzon’da geçirecek...

CUMHURBAŞKANI, SOYLU’YU…

Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz aylarda Bölgeye gelmişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak Rize’de temaslarda bulunmuş ardından Trabzon ve Giresun’a geçmişti. 
Ancak bu ziyaret öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında ilginç bir diyalog geçmiş. 

Bakan Soylu’da bu diyaloğu paylaştı. Meğer Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgeye yapacağı ziyaretten önce Bakan Soylu’ya, “Memlekete gidip 4-5 gün tatil yaparız” demiş. 

Bakan Soylu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bölgeye geldiklerinde gitmedikleri yer, temasta bulunmadıkları nokta kalmadı. 
Anlayacağınız bölgenin sorunları üzerinde çalışmalar yapıp, çeşitli programlarda bulunduktan sonra bölgeden ayrıldılar. 
Burada Bakan Soylu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tatilde de çalıştığına vurgu yaptığı bu anısı anlatması sabahlara kadar nasıl tempoyla çalıştıklarını göstermesi açısından önemli bir nokta...

KINALI AZ KALSIN POT KIRIYORDU... 

Trabzon’da Ortahisar İlçe Belediye Meclisinin son toplantısı dün yapıldı. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kınalı, başkanlık etti. 

Toplantıda Ağrı’nın Eleşkirt ilçesi kardeş şehir ilan edilirken daha önce Kardeş şehir ilan edilen Gölcük’ün isminin de Trabzon’da bir caddeye verilmesi tartışıldı. 

Bu sırada CHP’li üye Turgay Şahin, sadece kardeş şehir ilan edilmesi ve isim verilmesi ile kalınmaması gerektiği iki ilçe arasında dostluğun arttırılması için çeşitli çalışmalar yapılması gerektiğine vurgu yaptı. 

Şahin, “Daha önce de çok kardeş şehir yapmıştık. Kardeşlik çok önemli mesele.

Bunları böyle bir yola vermek, park bahçeye ismini vererek geçiştirmemek lazım. Eleşkirt’te görev yaptım. Ortahisar nüfusu ile büyük bir ilçe. 

Biz oraya kültür katabilir miyiz? Bunları ele almamız gerek. 

Belediye böyle bir fon kurup, ödenek olur mu meclisten oradan fakir fukara gençleri alıp buralarda okutsa buranın Karadeniz’in kültürünü alsa....

Böyle kaynaşma olsa güzel olur” dedi.  
Bunun üzerine Seyfullah Kınalı’da, “İçini doğrultmak lazım. Eleşkirt’ten insanları buraya getirip kaynaştırmak çok anlamlı olur. Denizi görmelerini sağlamak, diğer illerle de bu kararların içini doldurmak lazım. Bununla ilgili Kültür dairemizin çok aktif hale gelmesi lazım” dedi. 
Kınalı bu şekilde konuşurken, meclis katip üyelerinden Gölcük Belediyesinden Başkan Vekili Nazım Usta’nın salonda olduğu bilgisi verildi. 
Bunun üzerine Kınalı, “Öyle mi... Nazım bey hoş geldiniz. İnşallah yanlış bir şey konuşmadık?” sözleri salonda kahkahalara neden oldu...

ORTAHİSAR’DA KINALI’YA, JEST... 

Trabzon Ortahisar Belediye Meclisinde dün bir jeste de sahne oldu. Başkan Ahmet Metin Genç’in katılmadığı toplantıda normalde meclisi 1. Başkan Vekili Nusret Onur yönetecekti. 

Ancak meclis başladığında 2. Başkan Vekili Seyfullah Kınalı’nın başkanlık makamında yer aldığını gördük. 
Bu jestin sebebi ise Kınalı’nın konuşmasından sonra ortaya çıktı. 
Meclisin gündeminde Ağrı’nın Eleşkirt ilçesinin, Ortahisar’a kardeş ilçe olması maddesi yer alıyordu. 

Bu nedenle de Onur, jest olarak Başkanlık makamını Seyfullah Kınalı’ya bıraktı. Çünkü Kınalı’nın çocukluğunun 4 yılı Eleşkirt’te geçmişti. 

Kınalı, “Babamın ticareti ve nedeniyle Ağrı Eleşkirt’e gittim. Orada 4 yıl kaldım. Bebekliğimin geçtiği ilçe. Bundan dolayı çok anlamlı benim için. Aradan 50 yıl geçiyor. 50 yıl sonra Ortahisar ve Eleştiri ilçemiz kardeşlik anlaşması yapıyor. Bende bu karara el kaldıracağım. Bu mutluluğu paylaşmak istedim. Normalde Nusret Onur oturması lazım. Ben normalde 2. Başkan vekiliyim” dedi.

ERSUN YANAL SONUNDA… 

Ersun Yanal sonunda, idmanları basına açacakmış..

Değil değil…

İdmanların ilk 20 dakikasından sonrası ile ilgili yasaklar devam edecek. Oysa, taraftar idmanları tam gün tam mesai izlemek istiyor olmuyor.

Ancak Yanal, demek ki, Gençlerbirliği galibiyetini bekliyordu.

Sonunda karar verdi.

Bu hafta içinde Yanal, idmanlar değil ama tesisleri basına açacak.

Tesislerde basın mensupları ile sohbet edecek. Dertleşecek. Bunun için zaman belirliyor muş.