CUMHURBAŞKANLIĞI GENELGESİ VE TRABZON VEKİLLERİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "2019-2021 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları" ile ilgili genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki bu genelge Trabzon için neyi ifade ediyor. Genelgeye göre 2019-2021 yatırım programı için öncelikler belirlen. Belirlenen öncelikli projeler bazı şartları karşılaması gerekiyor. Yoksa yatırım programına alınmayacak doğal olarak da ödenek çıkarılamayacak. Bu durum Trabzon’da da bir çok projenin askıda kalacağını gösteriyor.
Ancak Trabzon’un DOKAP illeri arasında olması nedeniyle ihtiyaçlı durumlar karşılanacak. Genelgeye göre DOKAP tarafından yapılacak projeler yatırım programında öncelikli olacak.

Trabzon’a bir artı durumda turizm sektöründe oluşacak. Turizm sektöründe yapılacak projelerde yatırım programı planlanırken öncelikli olarak yerini alabilecek. Fakat planlan mega projeler için biraz bekleneceği açıklanan genelgede yer alıyor.
Bu konuyla ilgili geçtiğimiz gün yaptığımız haberde ayrıntılara yer verdik. Peki mega projelerin hızlanması ise hazırlanacak raporlarla mümkün olabilir. Yapılacak projelerin turizm sektörüyle doğrudan ilişkili olduğunu kanıtlayan raporlarla bazı mega projeleri yatırım programlarına sokulabilir. Artık gözler yavaş yavaş 2019 yatırım programına çevrildi. Bu manada Trabzon milletvekillerine çok büyük görevler düşüyor.
Burada bastıran projeyi ve yatırımı kapacak. Trabzon’un Milletvekillerinin 4 tane kapısını rahatlıkla çalabileceği bakanları var.
Turizm bölgeli olan Trabzon, raylı sistemden, teleferiğe, Güney Çevre Yolundan Çakırgöl’e. Benzeri bir çok projeyi turizm için büyük bir gereklilik olarak göstermeli. Biraz daha seslerini gür çıkarmalı.
Biz TMO konusunda Trabzon Milletvekillerinin Tarım Bakanına yaptığı baskıyı biliyoruz, fakat nasıl oldu da Trabzon’un, Giresun’un, Ordu’nun milletvekillerine ve bakanlarına rağmen Tarım Bakanı fındık üreticisini yüzüsütü bıraktı bir anlam veremedik.
Bu manada vekiller kadar bakanlarında elini taşın altına koyup memleketlerine gereken ilgi alakayı göstermeleri gerekiyor.

BU İKİ İLÇEDE ADAYLAR, MKYK’YI BEKLİYOR...

Yerel seçimler yaklaşırken, bütün partilerde aday adaylığı süreci hızla ilerliyor. Aslında burada en çok merak edilen konu iktidar partisi olan AK Parti’de kimin aday adaylığını açıklayacağı..

Bilirsiniz, yerel seçimlerde mevcut Belediye Başkanları her zaman potansiyel aday. Ancak Trabzon’da AK Parti’nin 3 dönem kuralını dolduran 2 isim var: Arsin Belediye Başkanı Erdem Şen ve Hayrat Belediye Başkanı Mehmet Nuhoğlu...

Aslında her iki isimde 3 dönem kuralını doldurdular ancak ilçelerinde ciddi manada sevilen isimler...

2014 yerel seçimlerinde Erdem Şen, yüzde 63, Mehmet Nuhoüğlu ise yüzde 82 oy oranı ile seçildi.

Bu iki ilçede AK Parti’den çıkacak aday adayları aslında Şen ve Nuhoüğlu’nun durumunu bekliyor. Çünkü Şen ve Nuhoğlu’nun aday olduklarının sinyalini daha önce vermişlerdi.

Şimdi AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) karar verecek. Bu noktada AK Parti’de 3 dönem kuralını esnetme konusunda MKYK’ya yetki verilirken aday adaylık kriterleri de burada belirlenecek.

Eğer Nuhoğlu ve Şen için bu karar esnetilirse zaten bu iki ilçede büyük ihtimalle aday adayı çıkmayacak. Çünkü 3 dönem kuralının esnetilmesi demek Şen ve Nuhoğlu’nun yeniden aday olması kesin demek.

Zaten Arsin İlçe Başkanı Tolga Şengül ve Hayrat İlçe Başkanı Salih Öztel’de aday adaylığı düşünmediklerini söylediler...

AKYAZI’DA KÖFTE KAOSU!

Trabzonspor bilindiği üzere 2 yıldır maçlarını Akyazı Stadyumu’nda oynuyor.

Yeni stadında başarılı bir grafik sergileyen Bordo Mavililer de bu ara yönetime ardı ardına şikayetler gidiyor.

Şikayetin konusu ile oldukça ilginç.

Maç önceleri stadyumun önünde kurulan köfte satış noktaları, çıkan dumanları ve oluşan kargaşa…

Maç öncesi yaşanan bu durum ve stadın içine giren dumandan oyuncuların ve taraftarların etkilendiği iddia ediliyor.

Günümüz modern şartlarında bu durum stadyumlarda yaşanmazken konu ile ilgili köftecilere stadyumun biraz daha uzağında yer ayarlanması gerektiğinin altı çizildi.

Hatırlanacağı üzere Trabzon’da oynanan milli maç öncesi köftecilerin stadyuma girişi yasaklanmıştı.

AK PARTİ’NİN EN ZAYFI İLÇESİ HIZLI…
Yerel seçimler yaklaşırken aday adaylığı konusunda Trabzon’da en erken davranan partililer CHP’liler oldu. AK Parti’nin en zayıf olduğu ilçeler arasında yerini alan Beşikdüzü için, muhalefet adeta teyakkuza geçti.
Beşikdüzü için ilk aday adaylığı açıklayan isim milletvekili adayı olan Ziraat Mühendisi Cemil Bozbaş oldu.
Bozbaş ilçe halkının yakından tanıdığı ve sempati duyduğu bir isim. Sadece CHP’lilerin değil her kesimin sevdiği bir isim. Trabzon’da da ağırlığı olan Bozbaş ‘Aday adayıyım diyerek CHP’nin ilk aday adayı oldu.
Bir diğer isim ise ASKF Başkanı Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Cahit Erdem. Erdem’de Beşikdüzü için kolları sıvadı. İlçeden ziyade Trabzon’da ağırlığı daha da fazla hissedilen Erdem, meclisteki sert çıkışları ile, muhalefetin güçlü sesi oldu.
AK Parti’nin değişmesi muhtemel ilçe belediye başkan adayları arasında dillendirilen mevcut Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu’nun avantajları yok mu? Hiçbir ilçenin cesaret edemediği teleferik projesi, çok katlı otel projesi, sosyal tesisleri gibi önemli yatırımları var.
İlçede kilit partiler İYİ Parti ve MHP. İyi Parti’nin aday çıkaramama olasılığının yüksek olduğu konuşuluyor. İyİ Parti başka bir ilçe için CHP ile pazarlığa oturursa Beşikdüzü’nde CHP’yi destekleyebilirmiş. MHP’nin de aklında bir isim var fakat şimdilik sır gibi saklanıyor.

TRABZON’DA AK PARTİ’Yİ O İSİMLE ZORLAYACAKLAR

Trabzon’da yapılan genel seçimlerde 6-0’ı hedefleyen AK Parti 4 milletvekilini zor çıkardı. 5. Sıra adayı Salih Cora’nın bile milletvekilliği son dakikalarda tehlikeye girmişti.
Genel seçimlerde istediğini alamayan AK Parti’nin yerel seçimlere güçlü tartışılmayan isimlerle girmesi şart.
AK Parti’nin güç kaybının muhalefet de farkında. Genel seçimlerdeki ittifak yerele yansır ise İYİ Parti CHP ve SP’nin ortak bir adayda buluyabileceği konuşuluyor.
Kim bu isim derseniz, konuşulan ismin, 2004 seçimlerinde AK Parti’yi en güçlü döneminde tahtından eden CHP eski milletvekili Volkan Canalioğlu.
MHP haricindeki muhalif partililer aralarında böyle bir olasılığı konuşuyor ve özellikle AK Parti’nin açıklayacağı Büyükşehir Belediye Başkan adayını 4 gözle kolluyorlar.
Eğer güçsüz, tartışılan, seçimi riske atacak bir gelirse muhalefet böyle bir ittifak harekatına girebilirmiş.
Volkan abi kabul eder mi derseniz, böyle bir güçlü birlikteliğe hayır demez. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın ile de diyaloglarının iyi olduğunu bildiğimiz Canalioğlu bu teklife sıcak bakarsa, AK Parti’yi zorlayacak en büyük organizasyon bu olur.
Canalioğlu’nun AK Parti’ye transferi de konuşulmuyor değil. Fakat bu manada Canalioğlu yüzde 100 garanti almadan kolunu bile kıpırdatmaz. Garanti alırsa tabi ki kimden alacağı da önemli, belki bir kez düşünür.
SOL STK'LAR CHP İL BAŞKANINA KİMİ DEDİ?

CHP il yönetimi toplu olarak sol ve sosyal demokrat sTK’ların kapısını çalıyor. Aslında böyle bir ayrışım yapılmıyor ama kendine yakın STK’lardan il yönetimi isim istiyor.. KSEK ve diğer derneklerden.. Özellikle öğrenci derneklerinden de.. Bu dernekler ve STK’ların CHP il yönetimine, Sibel Suiçmez adını verdiklerini duyduk… İl yönetiminin görüştağe STK’ları yakın isimlere de bunu sorduk.. Doğru dediler.. Sibel Suiçmez ise adaylık işine sıcak bakmıyor.. CHP genel merkezi de Metin Feyzioğlu’nun devreye sokarak, ikna etmeye çalışacakmış diye de bilgi aldı… Sibel Suiçmez’in elbette hemen evet demek gibi bir lüksü yok.. Çok etraflıca düşünecek. Partinin dinamikleri, mali durumu, kendisinin baroyu yeni seçilmişken bırakmak elbette Suiçmez’in düşündüğü konular… Sol STK’ların Sibel Suiçmez’i tercih etmeleri özellikle bu STK’ların davalarına Suiçmez’in hiçbir ücret almadan bakmaları da bir neden.. Suiçmez, DSP’nin iktidar olduğu dönem Trabzon belediye başkanlığına aday olmuştu… O dönem seçim kaybetmesinin bazı yakın dostlarına faturasını kesmiş uzun süre de bu arkadaşları ile ilişkilerine düzenlemede epey zorluk çekmişti…