İYİ PARTİ’DE 15 ADAY ADAYI İÇİN KARAR BEKLENİYOR...

24 Haziran genel seçimleri için İYİ Parti Trabzon’da kimlerin milletvekili adayı olacağı merak konusu olmuşken, aday olacak isimler kulislerde şekillenmeye başladı.
Adaylarını 21 mayısta açıklayacak olan İYİ Parti’de Trabzon’dan aday adaylığı için 15 kişi başvurdu.

Adaylar Ankara’dan gelecek haberi beklerken, Trabzon’da bazı isimlerin aday adaylık başvurusu yapmamış olması kafalarda soru işareti bıraktı.
Özellikle Yavuz Aydın, Hayriye Nurcan Yazıcı, Davut Çakıroğlu gibi isimlerin aday adaylık başvurusu yapmaması parti için sorunların mı oluştuğu sorularını peşinden getirdi.

Yerelde iktidar partisi belediyelerinin sorunlara gösterdiği korkusuz eleştirileri ile en çok dert yandığı isimlerden biri olan Davut Çakıroğlu’nun aday adayı olmasını herkes bekliyordu. Fakat neden olmadığına kimse bir anlam veremedi.
Mevcut aday adaylarından da birinci sıra yarışı devam ederken kulislerde birinci sırayı Hüseyin Örs’ün alacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Kadın adaylara önem veren İYİ Parti’de ikinci sıranın ise Dr. Tuğba Bayraktar Aydın’a verileceği tahmin ediliyor.  Bakalım 21 Mayıs’ta İYİ Parti’nin milletvekili adayları kimler olacak?

MHP’NİN TRABZON’DAKİ ADAYLARI...

AK Parti’de milletvekili aday adayları boy gösterileri yaparken Cumhur ittifakının diğer yanı MHP’de aday adayları bile henüz açıklanmadı.
Bunun sebebini de Devlet Bahçeli açıkladı.
Aday listesinde FETÖ üyeleri, yasa dışı eylemlerde bulunanlar, yüz kızartıcı bir suçu veya sabıkası olanların yer almaması için adaylar inceleme altına alındı.


Foto: Nihat Birinci

Gelelim MHP’nin Trabzon sıralamasına…

MHP’nin Trabzon için aday adayları arasından çıkaracağı muhtemel milletvekili adayları üç aşağı beş yukarı belli.
Partiye yakın isimlerden öğrenilenlere göre birinci sırayı eski İl Başkanı Nihat Birinci alacak… İkinci sırayı ise eski Milletvekili Süleyman Lâtif Yunusoğlu alacak. Birinci sıra için iki isimin çekişeceği konuşulsa da, parti içerisinde ilk iki için bu sıralama konuşuluyor.
3,4,5 ve 6’ncı sıra adayları için ise, Gülen Demir, Şeref Kabaoğlu, Embiya Cevahir, Alper Bekar’ın isimleri parti içerisinde konuşulmaya devam ediyor. Karar henüz açıklanmadı. MHP’nin milletvekili adayları bakalım kim olacak...

AK PARTİ’DE KİM OLMAZSA KİM OLUR?

24 Haziran seçimlerinde vekillik yarışı sürüyor. Ak Parti Sözcüsü Mahir Ünal 25 Mayıs günü vekil listelerinin açıklanacağını bildirdi.

Şimdi tüm Türkiye’de olduğu gibi Trabzon’da da en çok merak edilen ve konuşulan şey vekil listesi.

Mevcut liste değişir mi? Değişirse 54 milletvekili aday adayından Trabzon listesine kim girer?

Süleyman Soylu’nun tekrar liste başını çekeceği konuşuluyor ve ısrarla isteniyor. Olmazsa olmaz deniyor ki bu doğru bir talep.
 Peki Soylu Trabzon’dan olmaz ise şehrin abisi kim olacak? Genel merkez tüm Türkiye’de liste başı isimlere yoğunlaşmış durumda.

Trabzon Milletvekili Muhammet Balta’nın listede olmaması durumunda Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı  veya bakan olacağı konuşuluyor. Balta listede olmayıp Salih Cora’nın listede olması durumunda Büyükliman bölgesinden vekil olduğu için o bölgeden yeni bir isim olmaz yorumları da yapılıyor.

Ayşe Sula Köseoğlu çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Ankara onu yakından tanıyor ve seviyor. Yeri en sağlam isimlerden biri olarak görülüyor görülmesine de, peki Köseoğlu’nun listede olmaması durumunda ne olur? 7 kadın milletvekili aday adaylarından biri olmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Çünkü genel merkez kadın kontenjanına çok önem veriyor. Genel merkez İl yönetiminde dahi 10 kadını listede görmek istedi. Vekillik sırasında da kadın kontenjanına dikkat edilecektir.

Adnan Günnar da listenin güçlü isimlerinden. Liste dışı kalması durumunda Akçaabat’ın başka bir adayının listede olması düşünülüyor. Bu aday Ortahisar’a da çekilebilir.

Peki Salih Cora listede olmazsa kim olur? Cora genç kontenjanından listeye girmişti. Liste dışı kalması durumunda gençliği harekete geçirebilecek temayülün en güçlü genç ismi tercih edilecektir.

Cumhurbaşkanı, başkan ile vekillerin ayrı ayrı oylanacağı için şehirlerde güç kaybetmemek için listelere özel önem veriyor. Yani Trabzon’a yeni bir isim gelecekse bunu muhakkak Erdoğan belirleyecektir.

GENEL MERKEZ ADAYLARA NE SORDU

Dün AK Parti Trabzon Milletvekili aday adayları için kader günü idi. Tüm aday adayları genel merkeze çağrıldı. Sabahtan akşama kadar kimi aday adayı  ile 15 dakika kimi aday adayı ile 3 dakika süren görüşmeler yaptı komisyon üyeleri.
54 aday adayından mülakata ilk giren isim Nihat Tosun oldu. Herkes ‘Acaba bir ayrıcalığı mı var’ dedi fakat işin aslı başkaydı, Tosun ameliyatı olduğundan öncelik rica etmişti.
Sonrasında görüşmeler seri bir şekilde devam etti.
Peki aday adaylarına neler soruldu.


En ilginç sorulardan bir tanesi ‘Neden aday oldunuz’ oldu. Aday adayları bu soru karşısında ne diyeceğini şaşırdı.
Kimisine mevcut vekillerden memnun değil misiniz, kimilerine Trabzon’da yerel yöneticiler ile siyasiler ve Ankara arasında yaşanan gerilimin sebebini, kimilerine ‘Siz yapsaydınız Trabzon için nasıl bir liste yapardınız’, kimilerine ‘Diyelim siz olmayacaksınız yerinize kimi önerirdiniz’, kimilerine ‘Trabzon’da 6-0 yapmak için listede kim olmalı’, bürokratlara ‘Neden bürokrasiyi bıraktınız’  şeklinde sorular yöneltilmiş.  
Aday adaylarının bazıları odadan kıpkırmızı çıkmış, bazıları ise gülümseyerek.
Şimdi herkesin merak ettiği ilk 18’de kimler var.
Yarından itibaren Trabzon’un gündeminde bu olacak, konuyla ilgili genel merkezin bir açıklama yapması beklenecek fakat bu olmayacak.
18 kişinin kimler olduğu son mülakat yapılacağı zaman Ankara’ya çağrılan kişilerden anlaşılacak.

CHP TRABZON’DA VEKİLSİZ KALABİLİR
24 Haziran seçimleri yaklaşırken sadece vekillik için kulisler hareketli değil. Yeni sistemde başkan yardımcılığı için de kulisler hareketli. Trabzon AK Parti’de bu önemli görev için Süleyman Soylu ve Muhammet Balta isimleri geçiyor.
Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce Cuma günü bölgedeydi.
İlk olarak Trabzon’da STK ve partililerle buluştu daha sonra Rize’de miting gerçekleştirdi. Muharrem İnce’nin Trabzon ziyaretlerinin tümünde ve toplantılarında yanında CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen vardı.
Pekşen ile İnce eski dost. İnce kürsüden de Haluk Pekşen’e seslenerek, “Haluk bey milletvekili olmadan önce tanışıyorduk. Tanışıklığımız eskilere dayanır. Hatta Recep Tayyip Erdoğan’la olan çok davama bakmıştır. Şimdi vekil oldu yoğunluğundan dolayı davalarıma da bakamıyor” ifadelerini kullandı.



Haluk Pekşen’in yeniden Trabzon Milletvekili olacağına hatta birinci sıradan gireceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanı seçilirse yanına alacağı ve başkan yardımcısı yapacağı isimlerin başında  Haluk Pekşen’in olacağı konuşuluyor.
Yani Haluk Pekşen CHP Trabzon Milletvekili olursa ve Muharrem İnce Cumhurbaşkanı seçilirse başkan yardımcılığı için görevinden istifa etmesi gerekecek. Ve eğer CHP Trabzon’dan sadece bir vekil yani Haluk Pekşen’i çıkarırsa ve Pekşen istifa ederse, CHP Trabzon’da vekilsiz kalabilir.  Tabi ki burada AK Parti’nin sıralaması çok önemli. CHP’nin 2 milletvekili çıkarabilmesi için gözü AK Parti’nin güçsüz bir liste oluşturmasında.

 Bakalım CHP’de önümüzdeki günlerde neler yaşanacak?

EMNİYETE MUHTAR İLE GÖNDERDİLER

Trabzon’da özellikle asayiş konusunda büyük operasyonlar yapılıyor. Trabzon’da huzurun sağlanması noktasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatları ve kontrolünde, suçlar ve suçlularla mücadelede önemli adımlar atıldı. Rekor sayıda operasyon gözaltı ve tutuklamalar ile suç ve suçlulara göz açtırılmıyor.
Son olarak uyuşturucu tacirlerine vurulan büyük darbe ve 8 tutuklama.
Sayın Soylu uyuşturucuyla mücadeleye verdiği önemin ne kadar ciddi ve etkili olduğunu kendi seçim bölgesinde Trabzon’da gösteriyor.
Trabzon Emniyet Müdürü’nün buradaki başarısı da takdire şayan.  İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik sadece operasyonlarla değil, güler yüzü, halkla ilişkileri, vatandaşla kaynaşması noktasında da herkesin dilinde.
Geçtiğimiz günlerde Emniyet Müdürü Değirmendere’nin arka sokaklarında devriye atarken, kaldırımda oturmuş, çay demlemiş ve sohbet eden kadınlara rastlar. Bu tablo çok hoşuna gider ve aracından inip, mahallenin kadınları ile sohbete başlar. Çay içer, mahallenin sorunlarını dinler.

FOTO: Trabzon Emniyet Müdürü Orhan Çevik


Mahallenin karanlık olduğu şikayeti üzerine yetkililere bilgi verir.
Sonrasını mahallenin muhtarı anlatıyor, ‘Kadınlarımız bana geldi, geçen akşam bizimle emniyet baş müdürü oturdu, sorunlarımızı dinledi ve ondan sonra buranın ışıkları yandı, mahallemiz aydınlandı, polislerimiz daha sık gelip buraları kontrol etti, ondan Allah razı olsun, sen kendisine ulaş teşekkürlerimizi ilet’ demiş.
Muhtar da Emniyet Müdürü Orhan Çevik’i arayarak teşekkürlerini iletmiş.
Evet Trabzon halkı aslında öyle çok şey beklemiyor, sadece bir ziyaret, birkaç sohbet ve yapılması gerekenlerin yapılması’
Orhan Çevik bunu iyi yapıyor, sadece masasında oturup talimatlar yağdırmıyor, şehri severek görevini yapıyor.
Dileriz tüm müdürler Sayın Çevik gibi halkın arasında olur ve sorunlara böyle anında müdahale eder.