KTÜ KAMPÜSTE MERAKLI BEKLEYİŞ

Sonunda KTÜ’nün rektörü belli oldu..

Hamdullah Çuvalcı’nın atanması ile her kesimde bir rahatlama oldu.. Şimdi merak edilen konu, rektör yardımcıları kim olacak..?

Çuvalcı kimle çalışacak.. Mevcut rektör yardımcıları ile yola devam mı edecek..?

Yoksa ekibini mi kuracak.. Kampüste genel kanaat, rektör yardımcılarının tümünün değişeceği yönünde..

Ancak bir kesim en az bir rektör yardımcısının koltuğunu koruyacağı yönünde… Bu arada, KTÜ’nün etkili profesörlerinden emekli Ahmet Ulusoy, rektör Çuvalcı’ya şu öneride bulundu..

“Karadeniz Teknik Üniversitesi rektörlüğüne atanan Sn. Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı'yı kutluyor, üniversiteyi eğitim kalitesi ve bilimsel anlamda daha üst seviyelere taşıyacağına inanıyorum.
 Liyakat esasına göre belirleyeceği genç dinamik bir kadroyla yönetime devam edeceğini düşünüyorum.
 Teknolojinin geldiği seviye ve dinamik yapıyı bizzat içinde yaşayarak bilen teknik birisi olduğu için Üniversite-Sanayi işbirliğini hem bölgeye hem de ülkeye katkı sağlayacak bir seviyeye taşıyacağını biliyorum.
 Ülkemize, milletimize, Trabzon'umuza hayırlı olmasını dilerim…”

HAMDULLAH ÇUVALCI NİYE TERCİH EDİLDİ?

Hamdullah Çuvalcı’nın rektör olarak atanmasından sonra şehirde ve kampüste bu tercihi nedenleri tartışılmaya başlandı..

Kimi, Memur-Sen’in lobisi dedi.. Kimi, tam bir AK Parti’li diye yorum yaptı..

Kimi de mesleki yeterlilik ve layikatini öne çıkardı..

Cumhurbaşkanının Çuvalcı’yı tercih etmesindeki en büyük etken, teknik insan olmalı..

KTÜ’de uzun yıllar TIP kökenlilerin rektörlük görevinde olması kamuoyunda da üniversitede de eleştiri konusu olmuştu..

Bu nedenle teknik özelliği olan Çuvalcı tercih edildi.. 28 Şubat döneminde öğretmen olan eşinin mağdur olması da atanmasında bir etken olmuşmudur diye tartışılmıyor değil..

Özellikle Cumhurbaşkanının milli silah sanayi ile ilgili olarak Çuvalcı’nın KTÜ rektörü olarak bu kulvara yapacağı katkıyı da düşünerek böyle bir tercih yaptığını söyleyebiliriz..

NİYE SORU ALMADI?

KTÜ’de rektörlük devir teslim töreni sade bir şekilde yapıldı.

Pandemi nedeni ile her iki hoca da yakınlarını makama gelmemesi konusunda uyarıda.

Devir teslim çoğunluğu gazeteci ve rektörlük çalışanlarının katılımı ile yapıldı.. Devir teslimde en ilginç an, Rektör Hamdullah Çuvalcı’nın gazetecilere soru almayacağım demesi oldu..

Çuvalcı neden soru almadı.. O anda salonda olan gazetecilerin hangi soruları soracağına dair bir nabız tuttuk.. Soruların ağırlığı, Türkiye’de üniversitelerin eleman alımında rektör yakınlarının avantajlı olduğu, KTÜ’de de böyle örnekler bulunduğu tavrının ne olacağı yönündeydi…

Çuvalcı böyle bir soru yöneltildiğinde daha henüz görevi yeni aldığı Süleyman Baykal’ın yanında bir değerlendirme yapmasını sakıncalı buldu.. Bu nedenle soru almayacağım dedi….

Rektör Çuvalcı, ilerki günlerde şehirde geniş katılımlı bir basın toplantısı yapacağını söyledi..

Bu arada devir teslim törenindeki en dikkat çeken ayrıntı ise Hamdullah Çuvalcı, Baykal ile birlikte fotoğraf çektirirken arka fonda sadece rektörlük flamasının yanına Türk bayrağının konulmasını da istemesi oldu..

YÖK VE CUMHURBAŞKANI NEDEN MEMNUN DEĞİL

Çuvalcı’nın rektör ataması ile KTÜ’de hem YÖK’ün hem de Cumhurbaşkanının Süleyman Baykal ve ekibinden memnun olmadığı yönünde de kanaatler hakim..

Zira, Baykal’ın rektör yardımcılarının tümü, dekanların çoğu, TIP Fakültesinden birçok profesör ve Başhekim, rektörlük başvurusunda bulundu. Bu isimlerden hiçbirine YÖK ve Cumhurbaşkanı vize vermedi.

Bu da Baykal ve ekibinin başarılı olmadığı yorumlarını beraberinde getirdi.. Yök, özellikle rektör adayları ile yaptığı mülakatta adaylara KTÜ son yıllarda ivme kaybediyor bu görüşe katılıyor musunuz şeklinde soru yönelttiği de biliniyordu..

Tabi, Çuvalcı’nın tercih edilmesinde Memur Sen ‘in referansı olduğu yönünde genel bir kanaat var.. Zira, Çuvalcı, KTÜ’de Memur Sen’in teşkilatlanmasında bayağı etkin rol oynadı.. Ancak atanmasında bize göre bu kulvarın bir dahli olmadı… YÖK ve Cumhurbaşkanlığı

KTÜ’de bu atama döneminde TIP’tan kimse olmamalı inancını tam benimsedi.. Böyle olunca da Çuvalcı birkaç adım öne geçti..

ŞABAN BÜLBÜL'ÜN ONURU

Bir dönem uzun süre Makine Mühendisleri Odası Başkanı Şaban Bülbül, şu anda Arsin’in büyükşehir belediye meclis üyesi…

Bülbül, Çuvalcı adaylığını açıkladığında tam destek verdi.. Hatta elinden geldiğince de Üniversiteden hocası olan Hamdullah Çuvalcı için lobi bile yaptı..

Ankaralara gitti.. Külliyeye yakın isimlerle görüşü…Bülbül’ün bu uğraşları atamada etkili olmuş mudur bilemiyoruz..

Mesleki bir dayanışma içinde oldu.. Makine Mühendisi olan CHP Milletvekili Ahmet Kaya’nın da milletvekili listesinde seçilebilecek sırada olması için de lobi yapman Şaban Bülbül, şimdi yakın dostlarına diyor ki…

“Benim başkanlığımdaki Makine Mühendisleri adası yönetiminde başkan yardımcım Hamdullah Hoca rektör aldı.. Saymanım Milletvekili..”

Bülbül ne nedenle sevinçli ve onurlu..

KÜLLİYE'DE BİZE LAZIMSIN

KTÜ rektör adayları arasında Külliye’ye gönderilen üç isimden biri olan Prof. Dr. Uğur Çevik’in rektör olarak atanacağı son ana kadar kesin gözü ile bakılıyordu.

Külliye’de Fuat Oktay’ın danışmanlığını yapan Çevik atamadan üç gün öncede Lübnan’a giden heyette yer almıştı..

Çevik’in atamasının yapılmaması büyük bir sürpriz olarak nitelendirildi…

61saat’ın ulaştığı bilgilere göre Külliye, Çevik’e bize burada gereklisin, burada senden faydalanmaya devam edeceğiz dendi..

Ve Çevik, Külliye’de kaldı..