TRABZON’DA KANSER HASTALARINA EZİYET  

Döviz kurlarında yükseliş,  Trabzon’da sağlık sektörünü etkilemeye devam ediyor.  

Döviz kurlarındaki yükseliş nedeniyle birçok firma cihaz veya ürünlerindeki fiyatları revize edince hastanelerde zora girmeye başladı.  

Bunun en canlı örneği ise Trabzon’da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi, Farabi Hastanesinde yaşanıyor.  

KTÜ Tıp Fakültesi'nde Hizmet Alımı yöntemiyle alınan, kanserin ilk teşhisi, evrelenmesi, yaygınlığının belirlenmesi amacıyla kullanılan Pozitron Emisyon Tomografisi (PET) cihazının ihale süresi dolunca firma cihazını geri aldı. Nasıl alır, bu hastalar ne olacak demeyin. Burası Türkiye olur.  

farabi hastanesi ile ilgili görsel sonucuKTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi PET cihazını yeniden Hizmet Alımı Yöntemiyle, hastaneye kazandırmak için çıktığı ihalede ise şok bir ayrıntı ortaya çıktı. Cihazı sağlayan firmalar, KTÜ’nün belirlediği muhammen bedelin çok üzerinde fiyat verince cihaz yeniden hastaneye kazandırılamadı.  

KTÜ Tıp Fakültesinde görevli doktorlar bunun üzerine hastaları tomografi çekilmeleri için Trabzon’da PET cihazının bulunduğu tek yer olan Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesine yönlendirdi.  

Sağlık İl Müdürlüğü ile beraber yürütülen çalışmalar sonrasında burada hasta yoğunluğu artınca bu kez hastalara  iddialara göre 1 aylık bekleme süresi verilmeye başlandı.  Evet kanser hastasına bir aylık süre mi verilir yuh artık diyeceksiniz ama oluyor işte.  

1 aylık süreyi beklemek isteyen kimi hastanın Trabzon’da Rize’ye giderek Tomografi çekildiği bildirildi. Peki imkanı olan gidiyor da olmayan ne yapacak.  

KTÜ’nün önümüzdeki aylarda cihazı yeniden hastaneye kazandırmak için Hizmet Alım Yöntemiyle önümüzdeki aylarda ihaleye çıkacağı kaydedildi. Ne zaman olacağı da meçhul.  

Çok acı ki, Trabzon gibi bölgenin ağabeyi konumundaki bir ilde en ölümcül hastalık olan kanser ile ilgili insanlar çaresiz bırakılıyor. Rize’ye gönderiliyor.   

İnanılır gibi değil. Bu şehrin vekilleri, bu şehrin belediye başkanı, bu üniversitenin rektörü, bu ilin idarecileri neredesiniz. Bu çileden, bu çaresizlikten haberiniz var mı? Başınıza gelince mi anlayacaksınız bu insanların halinden.  

Yazık çok yazık. Trabzon bunu hak etmiyor.  

HEKİMOĞLU KİME ÇOK TEŞEKKÜR ETTİ? 

Trabzon, Trabzonspor ile bu yıl özelikle doğru işler yaparken tesisleşeme anlamında ise başarılı çalışmalara da imza atılmıyor değil.  

Ancak mevcut durum ne yazık ki istenilen seviyede değil.  

Trabzon’da ki birçok stat veya antrenman sahası ne yazık ki kentsel dönüşüm alanları içinde kalınca yıkıldı. Kimisi de şehre yatırım gelecek diye, yatırımcıya verildi.  

Sonuçta baktığımızda Amatörün Kalbi olan Yavuz Selim Sahasının yanında, Söğütlü Sahası, Boztepe’de ki saha yıkıldı.  

Ancak burada tabi en çok eksikliği hissedilen Yavuz Selim sahası.. Çünkü şehrin kalbindeydi ve hemen hemen herkesin rahatlıkla ulaşabileceği bir yerdeydi...  

Dün MÜSİAD’ın toplantısı için Cephanelikteydik..  

Toplantının ana maddesi Cephanelik yanına inşa edilen yeni binaydı ve işletmeci Ahmet Sarı’ya destek çıkmaktı.  

Çünkü bu eşine zor rastlanan yapı ile ile ilgili Trabzonlu Şeref Malkoç’un başında bulunduğu Kamu Başdenetçiliği Kurumu olumlu olmayan bir görüş bildirmiş ve kamuoyunda bu tesis linç edilmek istenmişti.  

MÜSİAD üyeleri bu zor zamanda Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayı, Ortahisar Belediyesi’nin ruhsatı ve Büyükşehir Belediyesi’nin İmar düzenlemesiyle her türlü izni alarak yapılan tesise ve eski başkanları Ahmet Sarı’ya sahip çıkılmasını isteyerek büyük bir vefa örneği sergiledi.   

Burada Hekimoğlu Trabzon FK.’nın sahibi Celil Hekimoğlu toplantı öncesinde, basın mensupları ile bir sohbet gerçekleştirdi.  

Sohbetin konusu ise Trabzonlunun belki de üzerinde en çok kafa yorduğu şey olan Futboldu...  

Trabzonspor’a bir tane PTT 1. Ligde Pilot takım lazım olduğuna dikkat çeken Hekimoğlu, ayrıca ilin Trabzonspor haricindeki alt lig takımlarının maç yapacağı ortalama 5 bin kişilik bir stadyuma ihtiyacı olduğuna dikkat çekti.  

Burada Hekimoğlu’nun eleştirisine kulak vermek gerekişe, “Hem Trabzonspor’u şampiyon yapacağız diyoruz he de alttaki takımların oynayacağı stat yok” sözlerine dikkatinizi çekeriz.  

Trabzon kamuoyunun bunu gündem yapması gerektiğine dikkat çeken Hekimoğlu, “Trabzonspor yönetimi ile görüşüyoruz ama onlarda kendi derdine düştü Burada bizim ayağa kalkmamız lazım. Bize stadyum lazım. Küçük bir butik şehir stadına ihtiyaç var” dedi.  

Ahmet Suat Stadyumunun durumuna da dikkat çeken Hekimoğlu, “1461 burada maçlarını yapıyor. Biz yapıyoruz. Bal ligi takımları yapıyor. Hep Trabzonspor yazılıyor ama temele ihtiyaç var. Bu takımları ayağa kaldırmak için tesise ihtiyaç var.  Bu bizim de bizimde ayıbımızdır…” diye konuştu.  

Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen arazide yaptırdığı tesisle ilgilide Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüğlu’na teşekkür eden Hekimoğlu, “Engebeli araziydi. 4 tane iş makinesi girdik araziye. Orayı düz hale getiriyoruz. Oraya 2 tane saha yapıyoruz. A takım kompleksi yapacağız. Kamp eğitim tesisi. Hemen yanında konaklama imkanı dahil alt yapı tesis kuracağız. Yönetim kurulu binası. Tamamen yüzde yüz kendi imkanlarımızla bir tane dışardan destek yok. Orhan bey müthiş destek verdi. Tesis konusunda. Yer en kıymetli hazine. Değirmendere'ye 4 km mesafede. Derenin kenarında çok güzel bir yer. etrafı ormanlık. Avrupa'yi bir tesis olacak. Böyle bir yeri bize tahsis etmesi çok büyük ayrıcalık. Burayı başka anlamda değerli kılabilirdi. Ama orasını spora vermek istedi. Bizim spora aşkımızı gördü. Yatırımlarımızdan heyecanlandı“ diye konuştu. 

BÜYÜKŞEHİR İÇİN İLK ADAY ADAYI... 

Trabzon yerel seçim heyecanını yaşamaya yavaş yavaş başlıyor.  

Siyasi partilerden belediye başkanlıkları için yavaş yavaş aday adayları belli olurken, Büyükşehir için ilk aday adayı belli oldu.  

İYİ Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ilk aday adayı Prof. Dr. Atakan Aksoy oldu.  

Aksoy henüz aday adaylığını açıklamasada parti içerisindeki hiyerarşi içinde görüşmelere başlamış. Ve 1-2 güne aday adaylığını açıklayacakmış. 

Kendisini aradık ve hayırlı olsun dedi.  

Aksoy, bir yola çıktığını ve çok çalışacağını söyledi. Görüşmelerin ardından aday adaylığını açıklayacağını söyledi.  

Aksoy, eğer kimse açıklamazsa büyükşehir için ilk aday adayı olacak…  

Kendisi Trabzon’u özellikle ulaşım konusunda çok önemli tezler ortaya atmıştı.  

İYİ Parti’nin başka aday adayı olacak mı bakıp göreceğiz. Henüz gizlenen adaylar açıklanmadı. 

Bu hafta Trabzon için önemli bir hafta olacak, aday adayları açıklanmaya başlanacak. 

Trabzon’un en heyecanlı haftasına başlıyoruz diyebiliriz. 

TEBDİLİ KIYAFETLE GELDİ BÜYÜKŞEHRİ SORDU  

Yerel seçim süreci Ak Parti’de hızla devam ediyor.  

Geçtiğimiz günlerde Trabzon’a gelerek, bir gün boyunca teşkilatlarla, ilçe başkanlarıyla ve ilçe belediye başkanları ile görüşen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın yeniden Trabzon’a gelerek tebdili kıyafetle halkın arasında gezeceğini belirtmiştik.  

Yusuf Ziya Yılmaz dün öğleden önce Rize’de bazı temaslarda bulunduktan sonra öğleden sonra Trabzon’a geldi.  

Öyle takım elbiseli korumalı değil, tek başına Trabzon sokaklarına daldı, halkın nabzını tuttu, kimi belediye başkanı olarak görmek istiyorsunuz diye sordu.  

Sadece halk ile görüşmedi, TÜMSİAD Trabzon Şube Başkanı Mehmet Atmaca, Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hakan Usta ve Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Soğuksu Mahallesi Muhtarı Bekir Aktürk ile birebir görüşmelerde bulundu.  

Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nu sordu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’i sordu, şehrin nabzını sordu.  

Ve ismi sır gibi saklanan Trabzon’un iki akil adamı ile görüştü.  

Yılmaz’ın bu ziyaretinden Trabzon gittiğinde haberdar oldu. 

Ziyaretlerin bazıları sosyal medyada paylaşılınca ‘Aaa Yusuf Ziya Yılmaz tekrar Trabzon’a geldi’ dendi.  

Yılmaz Trabzon ile ilgili bir ziyaret daha yapacakmış, bu ziyarette de bazı isimler ile görüşüp yine halkın arasına karışacakmış.  

Görünen o ki Trabzon’un gelecekteki kaderi Yusuf Ziya Yılmaz’ın genel merkeze sunacağı raporda saklı.  

İL YÖNETİMİNE KENDİNİ ANLATTI TEŞEKKÜR ETTİ  

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu dün akşam, AK Parti Trabzon İl Yönetiminin haftalık rutin olarak gerçekleştirdiği il yönetim kurulu toplantısına katıldı.  

İl yöneticilerinin bazılarının bundan haberi yoktu. Şaşıranlar oldu.  Gümrükçüoğlu toplantıda Büyükşehrin hizmetlerinden özetle bahsetti.  

Hiçbir şey yapmadı mı yoksa çok şey mi yaptı başlıklı toplantısında Gümrükçüoğlu yaptıklarını tek tek sıralarken Türkiye’nin en büyük hayvan barınağına sıra gelince yöneticiler ‘Bu önemli projenin inşaatını kısa sürede yaparak tamamlayan Özdemir Aydın’da aramızda’ deyince Gümrükçüoğlu Aydın’a özellikle teşekkür ederek ‘Kendisi gerçekten büyük bir uyumla, bazı imkansızlıklara rağmen projeyi tamamlayıp bize teslim etti. Kendisine özellikle teşekkür etmek istiyorum’ diyerek Aydın’ı onure etti.  

Hazır konusu geçmişken hayvan barınağından yükselen sesler nedeniyle yakın mahalleler bayağı şikayetçiymiş ve Gümrükçüoğlu’ndan barınak etrafına ses bariyeri yapmalarını istiyor. Bunu da Gümrükçüoğlu’nun gündemine alması gerektiğini düşünüyoruz.  

Bilindiği üzere bu günlerde  teşkilat bazlı anketler ve yüz yüze görüşmeler sıklıkla yapılıyor. Belli ki Gümrükçüoğlu bu manada geç kalmamak ve teşkilata kendini anlatmak adına bir atılım peşinde.  

Ve muhtemelen ilerleyen günlerde ilçelerdeki toplantılara da katılarak Büyükşehrin ilçelere olan hizmetlerini anlatacak ve hafızaları tazeleyerek yapılan hizmetlerin yeniden hatırlanmasını isteyecektir.  

GÜMRÜKÇÜOĞLU KOLTUĞUNU KİME ÖNERDİ  

Olay Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamında geçiyor. Eski binadaki makamda. Bize gelen bilgilere göre AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi ‘Genel Merkez onay verirse Büyükşehre adayım’ dediği günlerde İl Başkanı Revi sık sık gittiği belediye binasına yeniden gidiyor. Ziyaret esnasında söz seçimlere geliyor.  

Gümrükçüoğlu bir anektod paylaşıyor ve Kamu Baş denetçisi Şeref Malkoç’un göreve atandığı günlerde belediyeyi ziyaret ettiğini, kendisine makamda oturmasını rica ettiğini fakat misafir koltuğunda oturan Malkoç’un ‘O koltuk zor burası iyi ben burada rahatım’ dediğini belirterek Revi’ye makamını öneriyor ve diyor ki ‘Buyurun sayın İl başkanım, koltuğum sizin, ama zor bir koltuktur, dikeni çoktur’ diyor.  

O makama aday olan Revi’ye kendi tabiri ile bir mesaj veriyor.  

Bu önemli an partililerce dilden dile yayılıyor.  

Revi bu zor ve dikenli makama talip oldu olmasına ama bu önemli mesaj aklını karıştırmadı değil.  

Bakalım Gümrükçüoğlu’nun bu derin mesajı Revi’de nasıl bir etki oluşturacak.   

GENÇ GÜCÜNÜ KİMDEN ALIYOR  

AK Parti’nin Trabzon’da özellikle halk nazarında kabul gören ve desteklenen isimlerinden birisi de kuşkusuz Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç. 

Şehirde halka inme noktasında herkesin taktirini kazanan Genç bu manada en büyük desteği yine vatandaştan alıyor.  

Bu kanıya nereden vardınız diye soracak olursanız, saha anketleri yavaş yavaş genel merkez tarafından incelenmeye alındı.  

Ve Ankara’daki kaynaklarımızdan gelen bilgilere göre tanınırlık anketlerinde Ahmet Metin Genç ismi sıkça geçmekte.  

Genç ile ilgili son dönemlerdeki en yoğun eleştiri ise şehrin nefes alacağı Zağnos Kentsel dönüşüm projesinin ortasına bir set gibi çekilen yeni belediye binası ve kaymakamlık binası.  

Herkes ‘Oraya o bina olur mu, Ekopark, Akvaryum gibi estetik projelerle gündeme gelen Ortahisar’a bu yakıştı mı? demeden geçemiyor ve bu konuda Genç’i yanlış yönlendiren etrafındaki tektik ekip suçlanıyor. 

Acaba geç kalındı mı, bir dönüşü olur mu? Bilemeyiz ama Genç’in buraya bir müdahalesi onun gönüllerdeki yerini daha da yukarlara çıkacaktır.  

Genç’in Ortahisar’da mı kalacağı yoksa Büyükşehre mi aday adayı olacağı da en çok konuşulan hususlar arasında.  

Genel merkezden veto yemediği sürece Genç Ortahisar’ın en güçlü ismidir. Büyükşehir için de en güçlü isimlerden biri olmayı görev süreci boyunca başarmıştır.