İLGİNÇ BÜYÜKŞEHİR YORUMLARI

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığında talip olacağı düşünülen iki güçlü ismin Politikalar Kurulu’na seçilmesi şehirde ilginç tartışmaları ve yorumları da beraberinde getirdi.
Asım Aykan’da, Oktay Saral’da Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için şehirde sıkça dile getiriliyordu fakat şimdi bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, hem de adayların belirlenmesine iki ay gibi kısa bir süre kala Yerel Yönetimler Politikalar Kurulu’na görevlendirilmeleri ‘Artık aday olamazlar’ yorumunu da beraberinde getirdi.
Cumhurbaşkanı Danışmanı Oktay Saral ile Asım Aykan bu durumun başkan adaylığı için bağlayıcı olmadığını kanısında.
Aslında bu birimin seçimlerle alakası yok, genel politikalarla alakalı yerel yönetimlere yön verecek bir kurul. Fakat her şeye rağmen kamuoyunda ‘Eğer Cumhurbaşkanı iki ay kala bu görevlendirmeleri gerçekleştirdiyse mutlaka başka bir düşüncesi vardır’ yorumlarını da beraberinde getirdi.

Yapılan bu iki görevlendirme acaba Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Trabzon ile ilgili Büyükşehir Belediye Başkan adayı konusunda kararını çoktan verdi mi dedirti.
Hatırlarsanız bundan kısa bir süre önce 61saat.com olarak Ankara kulislerinden gelen bir bilgiyi sizlere aktarmıştık.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Trabzon ile ilgili kararını verdiğini, Ankara’daki çok derin ve özellikle Bakanlara yakın isimlerin bunu bir ortamda dile getirdiğini ifade etmiştik.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trabzon ile ilgili tamam dediği isim ‘İstanbul’da özel sektörde faaliyet gösteriyor muş. Şu anda aktif siyasette yokmuş.

Tabi ki bu bir duyum. Trabzon adaylığı için iddiaları isimleri yukarıdaki kulislerde belirtmiştik. Belki de bu isimlerden bir tanesinin önünü açmak için veya mevcut başkanın devamı için de böyle bir karar alınmış olabilir.
Bekleyip hep birlikte göreceğiz.

CHP’DE ARZ HEYECAN YARATTI

CHP’liler şu sıralar en çok kendi aralarında büyükşehir belediye başkan adayımız kim olacak konusunu konuşuyor. İl Başkanı Güzide Uzun anket çalışmalarının sürdüğünü Trabzon’a en fazla katkıyı sağlayabilecek halkta kabul görmüş isimlerin aday olması için çok sıkı çalıştıklarını ifade etti.
Geçtiğimiz günlerde Trabzon eski milletvekili Şevket Arz’ın tabanda oldukça sık konuşulduğu, birçok kesimde isabetli isim olacağının dile getirildiği basında yer aldı.
Kendisiyle görüşmemizde Trabzon’dan partililerin bu teveccühünden memnun kaldığını ifade etti.
Trabzon’dan aday olması yönünde kendisine telefonlar geldiğini de belirten Arz, ‘her seçim ismimiz gündeme geliyor, sağ olsun şehrimiz bize vefasını gösteriyor. Bizi unutmuyor. İsmimizin gündeme gelmesi haricinde şimdilik başka bir durum söz konusu değil. Bakalım zaman ne gösterir’ dedi.
Tabanca heyecan yaratan Arz, ilerleyen günlerde CHP’nin ve Trabzon’un gündeminde sıkça konuşulacağa benziyor.

GENEL MERKEZ BAKIN KİMLERİ İŞARET ETTİ

Bilindiği üzere AK Parti Genel Merkezi her ay düzenli olarak İlçe Başkanları ile Ankara’da toplantı gerçekleştiriyor. Önceki günde yine Ankara’da ilçe başkanları toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda özellikle 3 dönem kuralı üzerine vurgu yapıldı, kuralın geçerli olduğu yönünde görüş ağır bastı. Tabi ki bu Arsin ve Hayrat ilçelerini yakından ilgilendiriyor. Çünkü iki ilçenin seçimlerden büyük bir başarı ile çıkan belediye başkanları 3 dönem kuralına takılıyor. Bazı ilçeler için istisna olur mu bilemeyiz fakat genel merkez 3 dönem kuralını uygulamakta kararlı gibi.
Bunun yanında yerel seçimlerle ilgili de tüyolar verildi.
Özellikle yerel seçimlerde onun adamı bunun adamı şeklinde aday tespiti olmayacağının altı çizildi.
Milletin istediği adayların bu seçimde gündeme geleceği, halkı istemediği, anketlerden çıkamayan isimlerin kesinlikle aday gösterilmeyeceği üzerinde sıkça konuşmalar oldu.
Toplantıda Maliye ve Hazine Bakanı Trabzonlu Berat Albayrak’da bir konuşma yaparak krizin etkisinin her geçen gün azaldığını, devlet yönetiminin başarılı çalışmalar yaptığını ve ekonomideki dengelerin kısa sürede yerine oturacağını belirterek katılanların yüreğine su serptiği öğrenildi.

“BİTİRDİK ALLAH’A ŞÜKÜR”

Yerel seçimler yaklaşırken, ardından 4,5 yıldır görev yapan meclis üyelerinde de yorgunluk baş göstermeye başladı. Dün Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde bu durumun en bariz örneğini İmar ve Bayındırlık Komisyonunda yaşadık.

Komisyonda görüşülen maddeler meclis gündemine gelince burada bir isim kürsüye çıkarak maddeleri tek tek meclis üyelerine aktarıyor ardından oylanıyordu.

Dün komisyon üyelerinden neredeyse hiç biri kürsüye çıkmak istemedi. En son Çarşıbaşı Belediye Meclis Üyesi Hüsnü Akkan, kürsüye çıkarak maddeleri meclis üyelerine aktardı.

Aslında İmar Komisyonu belki de Trabzon’un Büyükşehir olmasının ardından en çok yorulan komisyon. Çünkü Trabzon’un bütün planları ilçelerden gelenlerde dahil bu komisyon önce inceliyor sonra meclise geliyordu. Bu yüzden ciddi anlamda bir çalışmaya imza attılar. Bu duruma da dikkat çeken Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kınalı, “Açıkçası çok yorulduk. Az boz bir iş değildi. Meclisimize, herkese teşekkür ediyoruz. Bütün ilçeleri ele almak uğraşmak, dengeleri kurmak, hakları korumak kolay iş değil. Allah herkesten razı olsun. Bitirdik Allah’a şükürler olsun. Mutlaka eksikleri olacaktır. Onlarda gelecek dönemlerde toparlanır düzeltilir. Böyle bir süreç yaşadık, bize nasip oldu” dedi.

AK PARTİ’NİN YENİ İL BAŞKANI KİM OLACAK

SKM AK Parti’nin en önemli birimlerin başında geliyor. Seçimlerde bu birim lokomotif oluyor. Trabzon AK Parti’de en fazla SKM başkanlığı görevini yürüten isim İl Başkan Yardımcısı Hasan Dilekoğlu idi, son seçimde de o vardı, fakat Dilekoğlu bu seçimde SKM başkanı olmak istemediğini net bir şekilde ifade edince Genel Merkez Trabzon İl Yönetiminden 3 isim istedi.
Bu 3 isim arasında da mutlaka önceden SKM başkanlığı yapmış bir ismin olması şartını koştu.
Edindiğimiz bilgilere göre İl Başkanlığı’ndan Ankara’ya 3 isim gönderildi.
Bu isimler Bayram Öztürk, Hanefi Topaloğlu ve yine Hasan Dilekoğlu.
Genel Merkez yeniden Dilekoğlu diyebilir mi, elbette diyebilir, fakat bir ayrıntıyı daha sizlere aktaralım.
Dilekoğlu Parti’nin Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanı. İl Başkanı Haydar Revi’nin seçimler nedeniyle aday adayı olması durumunda, partideki genel uygulama nedeniyle yerine geçici olarak Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanı Hasan Dilekoğlu geçecek.
İşte bu nedenle SKM’ye Dilekoğlu haricinde bir ismin atanması kuvvetle muhtemel.

İBRE CANALİOĞLUNA MI DÖNDÜ

Trabzon’da görünen o ki yerel seçimlerde İYİ Parti, MHP’nin önüne geçecek ve bunun için çok etkili bir isim ile sahaya inip tüm muhalefeti kendi çatısı altında toplamayı hedefleyecek.
İYİ Parti’nin oy alabileceği en önemli kitle CHP. CHP’lilerin İYİ Parti adayına oy vermesi için kendilerine çok yakın bir ismin aday olması gerekir.
Geçtiğimiz günlerde İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Trabzon eski milletvekili Volkan Canalioğlu’nu evinde ziyaret etti.
İkili uzun uzadıya konuştu ve özellikle yerel seçimlerle ilgili Örs’ün Canalioğlu’na teklifte bulunmuş olabileceği gündeme geldi.
İşte bu fotoğraf ve duyum sonrası, acaba İYİ Parti Canalioğlu çatısı altında mı muhalefeti buluşturacak iddiası herkes tarafından konuşulmaya başlandı.
Canalioğlu’da, Örs’de bu önemli buluşma ile ilgili ser verdi sır vermedi. Dostane bir sohbet oldu demekle yetindiler.
Trabzon’da Canalioğlu her zaman bir marka ve güçtür, ve AK Parti’nin çıkaracağı adaya göre şehirde seçim alabilecek nadir isimlerden bir tanesidir.
Böyle olduğu için, ikilinin zirvesi İYİ Parti, CHP ve diğer muhalefet partilerin şimdilik ana gündem maddesi.
Öte yandan İYİ Parti’de Prof. Dr. Atakan Aksoy Büyükşehir için yeşil ışık yaktı.
Ayrıca Yavuz Aydın ve Şükrü Kuleyn isimleri de İYİ Parti’nin Trabzon tabanında sıkça konuşuluyor.

CAS'TAN TARİH GELDİ AMA...

Geçtiğimiz günlerde yine bu satırlar üzerinden duyurduğumuz Trabzonspor'un FIFA davası ile ilgili gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.
Bilindiği üzere göreve gelen Ahmet Ağaoğlu yönetimi FIFA Disiplin Kurulu Başkanını yetkisi olmadan Trabzonspor'un dosyasını reddeditği gerekçesi ile CAS'a şikayet etmişti.
CAS'tan yaklaşık 4 aydır haber bekleyen Bordo Mavililere 15 Aralık'ta gelin mesajı gönderildi. Duruşma tarihini alan Bordo Mavililer de bir karışıklık daha ortaya çıktı. 
Çünkü Trabzonspor Aralık ayında yeni başkanını seçecek. Konu ile ilgili karışıklık yaşamamak isteyen Bordo Mavililer duruşma kararını 15 gün öne alalım ya da 15 gün sonraya alalım teklifini yapacak.
CAS'ta gerçekleşecek duruşma için büyük hazırlık içerisinde bulunan Bordo Mavililer davadan kesin sonuç almak istiyor. Konu ile ilgili önümüzde dikkat çeken gelişmeler yaşanabilir. Belli de olmaz belki kongre 1-2 hafta ertelenebilir. Camianın duruşuna bağlı.4