BİLDİK SENARYO TEKRARLANACAK!

Trabzon'da dün Araklı'nın Yeşilyurt Mahallesi dün tam anlamıyla dehşeti yaşadı.

Her akarsuyun içine HES yapılmaz yapılmamalı, yapılsa bile bazen öyle abartılıyor ki sıra sıra gidiyor, ki bizim bölgemizde çoğunluğu bu şekilde. 

Dün haber geldiğinde Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisindeydik. 

Başkan Vekili Atilla Ataman,  meclis üyelerine yaptığı duyuruda HES borusunun patladığını ve 2 kişinin kayıp 1 kişinin yaralandığını söyledi. 

Ancak sonradan bu duruma açıklama getirildi. 

HES Borusundan kaynaklı bir heyelan meydana gelmediği,  bölgede aşırı yağıştan kaynaklı bir bir heyelan meydana gelidği felaketin bu şekilde yaşandığı bildirildi.  
-Olaya anında müdahale edilmeye çalışıldı. 
-Yaralar sarılacak
-Devlet mağdurun yanındadır..
Benzer açıklamalar ile süreç tamamlanacak.
Biz bu filmleri çok gördük..
Biz bu tür olayları çok çabuk unuttuk.
Biz bu olayları unuttukça, daha çok benzer afetler yaşayacağız..

BİLİM NE DİYOR?
Araklı benzeri afetlerin yaşanması bölgemizde ilk değil. 
Daha önce de bir çok olay meydana geldi.

Çok sayıda insanımızı bu afetlere kurban verdik.
Ancak ne yazıkki bu süreçti hiç gerekli yerlere gerekli önlemler alınmadı. 

Öyle ki dere yataklarına HES'leri dizildi

Bazen dere yataklarının yönünü değiştirdik. 
Ve yine dere yataklarına evler, koca koca binalar diktik. 
Bilim ne diyor… Çevre bilimci KTÜ’den hocamız Coşkun Eruz’un yaptığı tespitlere dikkat edelim..

 Karadeniz, Trabzon, yine afet ( insan afeti), yine büyük can ve mal kaybı. Yazık değil mi bu coğrafyaya, bu insanlara. Aşırı yağış ve HES borusu patlaması ( imalatta emniyet, vadide yaşayan insanların can güvenliğ), bilimde afet ve takdiri ilahi ancak tüm bilimsel ve teknik şartlar yerine getirildikten sonra deprem, büyük yamaç hareketleri vb etkilerle oluşan afetler doğal afettir. Gerisi insanın, karar vericilerin ve kar peşinde olanların afetidir. Hiçbir kar, yatırım insan canından daha değerli değildir.
Eğer aşağıdaki uygulamalar yapılmışsa aşırı yağış ve taşkın doğal afet değil insan ( geleceği öngörmeyen, önlemi almayan, yanlış uygulamalara onay veren) afetidir. :
1- Yolu dere kenarından geçirip dere yatağı daraltılmış ise. 
2- Yamaçta jeoloji ve zemin mekaniği uzmanlarının çalışmalarına dayanmadan yarma yaparak, yamaç dengesi bozulmuş ve yağışlarla kütle ve toprak hareketlerine neden olunup, heyelan, çamur seli oluşturulmuş ise.
3- Dere yatakları Islah adı altında daraltılmış, beton duvarlar arasına alınmış ve aşırı yağışlarla gelen su ve sel yatağa sığmıyorsa
4- Asla yapılaşma ve ıslaha izin verilmemesi gereken dere yatakları ve yataktan kazanılmış ( çoğunluğu hazine arazisi olması gereken işgal alanları) arazilere yapı yapılmasına göz yumulmuş ise... 
5- HES ve. su yapıları, aşırı yağış durumunda, yatağa kontrolsüz su bırakarak taşkına neden oluyorsa .ve kamu idaresi bu konuda tedbir almıyor ise.

Bu doğal bir afet değildir. Malın da canın da hesabı Allah'tan denmeyip, sorumluluğu olan kullardan sorulmalıdır. 
Geçmiş olsun Trabzon..

AK PARTİ’NİN ÜYE SAYISI TRABZON’DA 120 BİNİ AŞTI

Mısır’ın  seçimle iktidara gelen ilk Cumhurbaşkanı olan Mursi’nin ölümüyle ilgili dün AK Parti İl Başkanlığında bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya bir süredir sağlık sorunları ile mücadele eden AK Parti İl Başkanı Haydar Revi’de katıldı. Revi, daha sonra toplantıyı takip eden basın mensuplarını makamında ağırlayarak burada sohbet etti.

 Sohbette İl Başkanı Revi, sağlık durumu ile ilgili bilgi verdi. Revi, “Uyluk bölgesinde kitle meydana geldi. Onunla ilgili tetkikler yapıldı daha sonra alındı. Şimdi tedavi sürüyor. Değnekle dolaşabiliyorum. Bir zaman sonra değneği de kaldırıp atacağız. Dikişler alındı. Patolojik sonucu da hocama gönderdim oldukça iyi. Kitleyi fark edemedik. Biraz büyümüş. Operasyon olduk. Tedavi kontrolleri orada sürdüreceğiz. Ara sıra gidip geleceğiz” dedi. 

AK  Parti’nin güçlü bir teşkilat olduğunu ifade eden Revi, “Biz güçlü bir teşkilatız. Bütün faaliyetlerimiz devam ediyor. İstanbul’da seçimle ilgili çalışmalar, siyasi çalışmalar devam ediyor.  

Bu seçim Trabzon’un seçimi değil, direkt ilgilendiren seçim değil ama hemşerilerimizin ihtiyaçlarını gidermek ve bilgilendirmek için bizde destek vermeye çalışıyoruz.  

Üye sayımız 120 bini aştı.  Partimizde görev yapanlarda belde yöneticileri de dahil yönetici olarak çalışan sayısı 10 binin üzerine çıktı.

Sistem işliyor. Ama tabi bu süre içinde çok arayan arkadaşlarımız oldu. 7-8 gün telefona bakamadım. Sonrasında dönmeye çalıştım” dedi. 

REVİ, YILDIRIM VE İMAMOĞLU TARTIŞMASINI NASIL YORUMLADI?

Burada Başkan Revi’ye, İstanbul’da AK Parti’nin  Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım ile CHP’nin adayı Erem İmamoğlu arasında yapılan tartışma programı soruldu.

Başkan Revi, sohbet esnasında dikkat kendi kişisel görüşünü paylaşırken sanırız tüm Türkiye’nin görüşüne ortak oldu. 
Başkan Revi, programı tüm Türkiye gibi kendisinin de izlediğini ifade ederken,  “ Baştan sona dikkatli izlemeye çalıştım. Ben kendi yorumumu söyleyeyim. Biz daha tartışmalı oturum bekliyorduk. 3 dakika belki disiplin açısından doğru bir şeydi ama mülakat gibi bir şey oldu. Daha sohbet ortamında olabilirdi. Belki birkaç soru sorulup 15 dakika verilebilirdi. Bazen yetişmedi sonra ki bir sonraki süreye kaldı.   

Binali Yıldırım başkanımız, Başbakanlığımızı yaptı, genel başkan vekilliğini yürüttü. 94’den beri İstanbul’u tanıyan birisi. Daha fazla bilgi donanıma sahip.  Biraz denklik meselesi ve bakış açısı meselesi vardı” dedi. 
Sohbette tartışma programının daha heyecanlı olması beklentisinin oluştuğu şeklinde ortak bir görüş belirtilirken buna da 3 dakikalık zamanın yetmediği ifade edildi.

GÜZİDE BAŞKAN İSTANBUL’DA NE DAĞITTI?
Dün bu köşede kaleme almıştık…

Trabzon’un bütün siyasileri İstanbul’da…

Belediye Başkanından  il başkanına, il yöneticilerine…

Vekillerden eski vekillere…

Ayşe Sula Köseoğlu,Binali Yıldırımı adım adım takip ediyor…

Ahmet Kaya, Trabzonluların yoğun olduğu mahallelerde…

CHP il başkanı da İstanbul’un alanlarında…

Ekrem İmamoğlu’nun seçim promosyonu, kiraz…

Kirazlar karton bir pakette seçmene dağıtılıyor…

Ve Güzide Başkan da bu kiraz dolu paketleri dağıtarak seçime katkı veriyor..

TRABZON’UN GURURU OLDU
Jandarma ve Sahil Güvenliğin İçişleri Bakanlığı'na bağlanmasına takiben, bu kurumlara öğrenci yetiştirmek amacıyla 2016 yılında Ankara'da kurulan Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'nin başında sivil bir dekan bulunuyor. 

Akademinin ilk sivil dekanı olan daha önce Trabzon'daki Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fatih Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölüm Başkanlığı görevinde bulunan Prof. Dr. İsmail Demircioğlu, bir yandan fakülteyi yeniden yapılandırırken, diğer yandan subay adaylarının eğitimi ve gelişimini yakında ilgileniyor.

Yeni yapılanma çerçevesince Jandarma ve Sahil Güvenliğin subay ihtiyacını karşılamak amacıyla akademi bünyesinde Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Fakültesi kuruldu. Fakülte bir yıl İngilizce hazırlık olmak üzere toplam 5 yıllık bir eğitimle subay yetiştiriyor. Akademiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun onaylarıyla geçtiğimiz aylarda ilk defa sivil bir dekan atandı. Fakültenin ilk sivil dekanı olan Prof. Dr. İsmail Demircioğlu, bir yandan fakülteyi yeniden yapılandırırken, diğer yandan subay adaylarının eğitimi ve gelişimini yakında takip ediyor.

Fakültede ilklere imza atan Demircioğlu'nun başlattığı bir gelenek de haftanın bir günü askeri öğrencilerle beraber öğle yemeği yemek oldu. Haftada bir öğle yemeğinde öğrencilerin yemekhanesinde onlarla beraber bir araya gelen ve yemek yiyen Demircioğlu, bu sayede öğrencilerin problem ve taleplerini bizzat birinci ağızdan dinliyor ve sorunlara çözüm arıyor.