19 MAYIS VE ATATÜRK VE TRABZON!

Atatürk, Trabzon’u üç kez ziyaret etti. Ve Trabzon’un tanıtımında bu ziyaretler özellikle üstüne basa basa vurgulanırdı. Ne hikmetse son zamanlarda Fatih, Kanuni, Yavuz’un Trabzon ile ilgili konumu dile getiriliyor ama Atatürk’ün 3 kez Trabzon’u ziyaretinden kimse bahsetmiyor. Artık bu unutkanlığa son verilmeli.

Atatürk, milli mücadeleye başladığı Samsun’a ayak bastığında da bakın Trabzon için, Trabzonlular bizim için ne dedi.

“Beş sene önce ilk kez Samsun’a ayak bastığım zaman bana kalp gücü veren yurttaşlarımın ilk safında Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım.”

Biz Trabzonlular işte Atatürk’ün tanımı sözü ile böyleyiz.

Milli Mücadelenin en kritik dönemlerinde Atatürk ile omuz omuza vermiştir.

Trabzon, Atatürk için hep önemli şehir olmuştur.

Mal varlığını, Türk Milletine Trabzon’da bağışlamıştır.

Dersim isyanını Trabzon’dan yönetmiştir. Atatürk Köşkünde, Dersim isyanını takip ettiği dev harita hala yerindedir. Kendi el yazısı ile haritaya düştüğü notları da üzerinde. Trabzon Limanının Anadolu’nun içlerine demir yolu ile bağlanması gerektiğini de 1920’li yıllarda demiştir. Şimdi bu vasiyeti yerine getiriliyor.

Atatürk, Trabzon için önemli ama ne hikmetse son yıllarda dediğimiz gibi, Trabzon’u tanıtan özellikle resmi metinlerde bu durum, dile getirilmiyor.

Biz Trabzon için uzun yıllar şöyle diyorduk;

Fatih’in fetih ettiği.

Yavuz’un yönettiği

Kanuni’nin doğduğu

Atatürk’ün 3 kez ziyaret ettiği...

Budur Trabzon.

Ve 19 Mayıs Bayramımız kutlu olsun…

AK PARTİ ANKARA’YI MARKAJA ALDI

Ve hani derler ya yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. 24 Haziran için milletvekili aday sıralamalarının açıklanacağı tarih önümüzdeki Pazartesi… Yani, bugün ve yarın yapılacak çalışmalar ile listeler kesinleşecek. Pazartesi de 17’de listeler YSK’ya teslim edilecek.

Bu nedenle özellikle AK Parti’nin aday adaylarının bir bölümü adı listeye girebilir diye tahmin edilenler Ankara’yı yakın takibe markaja aldı. Ankara’da karargah kurdu. Liste çalışmalarını yapan ekibe ulaşmaya çalıştı.

Trabzon özelinde en rahat ve avantajlı olanlar kuşkusuz mevcut milletvekilleri, Vekil sıralaması ile ilgili çalışacak olan komisyonu onlar daha iyi tanıyor beklide daha iyi içerden bilgi alıyor.

Dün Kudüs yürüyüşünde AK Parti’nin mevcut milletvekillerini şöyle bir gözlemledik.. Hepsi de kendinden emin, hepsi de listede olacaklarına dair bir özgüven içindeler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son meclis grubu ile yaptığı toplantıda yeni dönemde listeye giremeyen milletvekillerinin önemli yerlerde değerlendirileceğine dair sözü de, TBMM’de AK Parti grubunu rahatlattı. Belki de Trabzon’un mevcut vekilleri bu nedenle özgüven içindeler onu bilemiyoruz ama, sonuçta Trabzon listesinde köklü bir değişiklik yok.

İbrahim Kul, Ömer Topaloğlu ve Bahar Ayvazoğlu ile Ergin Aydın isimleri listeye girebilecek en şanslı isimler olarak öne çıkıyor.

CHP’DE SÜRPRİZ HABER KULİSLERİ HAREKETLENDİRDİ

Trabzon CHP’ye önceki gün bir sürpriz haber geldi ve kulisler hareketlendi.. CHP’nin listesi de Pazar günü kesinleşecek. Bugün MKYK’da il il listeler masaya yatacak. Trabzon’da doğal olarak masaya yatacak.

Kulis bilgilerine göre CHP, Saadet Partisi'ne 15 milletvekili kontenjanı tanıyor.

SP'de 5 milletvekili çıkaracak bir strateji belirliyor. Böylelikle mecliste grup kuracak.

SP’ne CHP’nin tanıdığı 15 kontenjandan birinin Trabzon olduğuna dair bir bilgi kırıntısı kulislere düştü. Hatta 2’inci sıranın SP’ne verileceği söylendi. Bu bilgi kırıntısını bazı CHP’liler ile konuştuk. Tepki koymadılar, aslında iyi de olur dediler.

Ancak gün ilerlediğinde bu bilgi kırıntısının çok da doğru olmadığı ortaya çıktıysa da, listelerin YSK’ye gidinceye kadar hatta yolda bile değişebileceğinden hareketle her an her şey olabilir.

CHP’de ilk sıra yine Haluk Pekşen’in.

Kritik hamle, ikinci sıraya kimin geleceği. CHP, millet ittifakın Trabzon’da en az üç vekil çıkarabileceğine inanıyor. Bunun için ikinci ve üçüncü sıra millet ittifakının ruhuna göre doldurulması olası.

CHP’de her şeye rağmen ikinci sıra için;

Nuri Aydın, Ahmet Kaya ve Murat Özçilingir’in adı geçiyor.

İYİ PARTİ EN AÇIK AMA EN KAPALI KUTU…!

Trabzon İYİ Parti’ye gelince. Aday adayları kendini tanıttı. Ve Ankara’ya kilitlendi. İYİ Parti, Trabzon’un belki de en şeffaf partisi. Ancak milletvekili aday sıralaması ile ilgili olarak da kapalı kutu. Bir bilgiye göre teşkilatlardan sorumlu genel başkan yardımcısı Koray Aydın Trabzon’da duygusal davranabileceğinden hareketle liste sıralamasına karışmayacakmış… Bu iddia çok da doğru ve mantıklı değil. Aydın, Trabzon için önemli ve aday adayları da o derece önemli. İyi parti’nin ikinci sırasına bayan aday adayı geliyor. İlk sıra Hüseyin Örs’ün… Örs için bu seçimler son şans. Bir daha seçilemezse bir yere aday olması zor zira yüzü eskidi. Bunun için Örs bütün gücü ve lobisi ile ilk sıra içi uğraşıyor.

SP BİR OYUN PEŞİNDE…!

SP Trabzon’da bir oyun da peşinde. Böyle bir strateji ile seçime girecek. İl Başkanı Cevat Kurt’un aday olmak için istifası ile Kurt sahaya indi. Zaten Kurt hep sahadaydı. Son genel seçimlerde SP’nin 7 bin küsür oyu vardı. Kurt, bu rakama bakmayın o zaman baraj vardı. Şimdi sıfır baraj var diyor. O nedenle, Mahmut Çizmecioğlu’nun Belediye başkan adayı olduğu dönemde aldığı oyun üzerine çıkılacağını iddia eden SP’si üçünçü parti olma yolunda müthiş bir uğraş içinde. Olur mu? Tabi partinin performansı gösterecek. Eğer CHP Saadet Partisi'ne seçilebilecek sırada yer verirse o isim Cevat Kurt olur.. Ama Kurt’a oy vermek için CHP’nin altı okuna SP’liler mühür basar mı..? İşte bütün mesele bu….Ancak, SP’nin kendi isim ve amblemi ile milli ittifak içinde Trabzon’da seçimlere girmesi büyük bir olasılık ve ilk sırada da Cevak Kurt olacak.

MHP’DE LİDERE İTAAT…!

Trabzon MHP şu anda diğer partilerden daha rahat. Milletvekili liste sıralaması belli oldu. Liste öyle bir yapıldı ki, 1’den sonra gelen sıralamada kimse istifa etmesin… Ve nitekim öyle de olacak. Birden sonda listede olanlar lidere bağlılıklarını sosyal medya üzerinden bildirdi sıralamanın bir dava sıralaması olduğunu belirterek kolları sıvadılar.

MHP’nin Trabzon tabanı da Cumhurbaşkanlığında Erdoğan’a oy vermeyecek mi..?

Bu iddiayı ilk sıra milletvekili adayı Nihat Birinci süpekilasyon olarak nitelendirdi.

MHP ile Ak Parti Trabzon özelinde zaman zaman birlikte sahaya inecek birlikte seçim çalışması yapacak. Bu durum bir ilk olacak ve Trabzon’da bakalım nasıl karşılanacak.