FINDIĞA BİR DARBE DE AŞKALE’DEN  

Son günlerde muhalefetin fındık ile ilgili önergesinin AK Parti tarafından reddedilmesi büyük tepkilere neden oldu.  

Özellikle AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora’nın Rabia işareti ile teklifi reddetmesi, sosyal medyada linç edilmesine neden oldu.  

Tabi ki sadece Cora değil diğer Trabzon milletvekillerine de tepki çığ gibi büyüyor. Çünkü gerçekten fındık ve üreticisi bu sene sahipsiz bırakıldı.  

Tarım bakanı dinlemek istemedi fındık üreticisinin feryadını duymadı, milletvekillerinin önerilerine kulak asmadı.  

Bununla ilgili AK Parti’li vekiller her ne kadar haklı olduklarını söylemeye çalışsa da muhalif yorumlar AK Parti’yi seçim üzeri bölgede büyük bir çıkmaza soktu.  

Fındığa bir darbede özellikle Akoluk, Esiroğlu ve Çağlayan bölgesinde vurulduğu bilgisi kulağımıza geldi. Geçtiğimiz günlerde bölgede fındık arazisi bulunan bir kişi avukatı ile telefonda görüşüyordu.  

Belli ki mahkemeye gitmeye hazırlanıyorlar. Sorun ise Aşkale Çimento’nun Akoluk’taki yeni fabrikası.  

Güya fabrika çevreye duyarlı, süt gibi yapılmıştı ama belli ki çevrede tarım alanlarına zarar vermeye şimdiden başlamış.  

Tarlada, bağda bahçede bitkilerin üzerleri beton tutmaya başlamış. Gelen bilgilere göre de fabrika milyonlarca liralık bir baca takması gerekirken ekonomik nedenlerden ötürü takmıyormuş. Tabi ki bu bir iddia fakat, çevreye verdiği zarar iddiayı geçti.  

Artık bölgedeki üreticiler, tarım arazilerinin kullanılmaz hale geldiğinin tespiti yoluna giderek Aşkale’ye ve firmaya bu bölgede izin veren Büyükşehir Belediyesi’ne dava açma yoluna gidecekmiş.  

Bölgede oturan vatandaşlarda artım camlarının, balkonlarının çimento tozuyla kaplandığını ifade ediyor.  

Bu konuda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne de şikayetler yağmaya başlamış.  

Bakalım Aşkale çevreye verdiği bu zararı telafi etmek için  nasıl bir yöntem izleyecek.  

BÜYÜKŞEHİR İÇİN SAHAYA İNDİ  

Trabzon’da Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için ‘Bende varım’ diyerek lobisini harekete geçiren Mazhar Yıdırımhan sahaya indi. Trabzon’a geldi, temaslarda bulunmaya devam ediyor.  

Dün şehrin en etkin STK başkanları Büyükşehir ile Ortahisar Belediye Meclis üyeleri ve benzeri konumdaki isimlerle görüşmelerde bulunmuş.  

Fakat görüştükleri isimler Ahmet Metin Genç’in Büyükşehir Belediye Başkanı olması yönünde bir grup kurmuşlar, bu grubda duyulmasını istemedikleri faaliyetlerini paylaşıp, adım adım hamle yapıyorlarmış.  

Yıldırımhan ile uzun uzadıya görüşmüşler.  

Bu STK başkanlarının ve meclis üyelerinin Ahmet Metin Genç için çalıştıklarını bilen bazı kesimler ‘Acaba masada Büyükşehir Ortahisar pazarlığı mı yapılıyor’ demeden de geçememişler.  

Yıldırımhan bir zamanlar aday olmayacağım ama görev verilirse layıkıyla yerine getiririm derken, şehirde yapılar anketler, genel merkezin ve sorumlu belediye başkanlarının temasları belli ki onu da harekete geçirmiş.  

Ve duyumlarımıza göre Yıldırımhan mevcut Başkan Gümrükçüoğlu’nu kendine rakip bile görmüyormuş, rakip gördüğü isimlerin en başında ise Ahmet Metin Genç’in geldiğini yakın çevresinden duyduk.  

İl yönetiminde görev alan bazı isimlerin Yıldırımhan için lobi yaptığı da kulağımıza geldi. Ortahisar ve diğer tüm ilçelerle aktif bir şekilde bağ kuran Yıldırımhan şu sıralar sahanın en çok çalışan ismi desek doğru bir tespit olur.  

Tabi ki mevcut Başkan Gümrükçüoğlu’nu katmaz isek. Gümrükçüoğlu için ne demiştik, il yönetiminde hizmetlerini anlatan bir sunum yaptı, şimdi ilçe ilçe yönetimleri gezerek buna devam eder.

Tam da dediğimiz gibi oldu, Gümrükçüoğlu işe Ortahisar ile başladı ve ilçe toplantılarına katılarak ‘Hiçbir şey yapmadık mı yoksa çok şey mi yaptık’ diyerek kendini anlatmaya olası anketlere karşı gard almaya devam ediyormuş.  

Büyükşehir Belediyesi basın ekibi de aynı slogan ile eski Trabzon ve yeni Trabzon videolarını sosyal medyada pompalamaya başladı. Fakat paylaşımların altına yapılan yorumlar hiçte iç açıcı değil.   

AK PARTİLİYİM AMA OY VERMEM  

Son günlerde çok duyduğumuz ifadelerden biri de bu. İfadeyi kullananların hepsi koyu AK Partili, ve bu güne kadar AK Parti’den başka partiye oy vermemiş insanlar.  

Büyükşehir Belediyesi için gündeme gelen isimlerle ilgili yorum yaparken ‘Eğer A. Kişisi olsun yemin olsun karşısındaki kişiye oy veririm. B kişisini yaparlarsa kesinlikle parti gözetmeden karşısındaki isme gider mührü basarım gibi söylemler ayyuka çıkmaya başladı.  

Bu isimler kim diye sorarsanız, şu anda yazmamız etik olmaz ama piyasada en iddialı dediğiniz birçok isim ile ilgili bu yorumlar yapılıyor. Yapılmayan bir kişi var, O’nun da ismini yazmamız etik olmaz, fakat evet aklınıza gelen ilk isim diyebiliriz.  

Muhalefetin de ‘O olursa bizde oy veririz dediği kişi’  

Şimdi sıkı durun, genel merkezden Trabzon’a gelen heyetlerin görüştüğü kişilerden aldığımız bir bilgiyi açarak sizlere aktaralım.  

Genel merkezden Trabzon’a sürekli olarak isimler geliyor ve bu isimler yaptıkları görüşmelerde mevcut belediyenin başarısını pekte sorgulamıyor, mevcut başkan ile ilgili çok soru sormuyor, ama ‘Şuna tepkiler nasıl, buna tepkiler nasıl’ diye ısrarla her gittikleri yerden bilgi almaya çalışıyorlarmış.  

Ve bu sadece Trabzon Büyükşehir için değil, Ortahisar Belediyesi için de aynı sorgulamayı yapıyorlarmış’. Bu sorgulamalar gösteriyor ki Trabzon’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın değişim ısrarına paralel bir operasyon olabilir. Ve iki belediyede de şaşırılacak bir şekilde değişim yaşanabilir.

Mevcutlar yerini koruyamayabilir. 

AK Partili olup AK Partili adaya oy vermez ise kime oy verirsin sorusu karşısında en çok alınan iki cevabı da sizlerle paylaşalım.  

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs ile Trabzon Eski Milletvekili Volkan Canalioğlu.  

Bu iki isim Trabzon’da artık siyaset üstü oldu desek yalan olmaz.

Ve adaylıkları söz konusu olduğunda insanların olaya kişisel bakacağı iki isim.  

Bu önemli tespiti de sizlerle paylaşalım.   

CHP TRABZON’DA ELİ BOŞ DÖNDÜ  

CHP Trabzon, büyükşehir belediye başkan adaylığı için ciddi ciddi iki kişinin kapısını çaldı. 

İlk çaldığı kişi Burhan Çuhadaroğlu oldu. Çuhadaroğlu, KTÜ makinede profesör. Trabzon’da bir yerel gazetede de ara sıra köşe yazısı yazar.

CHP’ye yakın kaynaklar Burhan Hoca’nın parti ilgililerine seçim bütçeniz ne kadar, bu iş bütçesiz olmaz demiş. Onlarda mütevazi bütçemiz var deyince çokta istekli olmamış..

Parti ‘siz ne kadar bütçe istersiniz’? dediğinde verdiği cevap CHP’yi bayağı ürkütmüş… Bu nedenle Burhan Hoca seçeneği askıya alınmış… 

Ardından CHP ikinci bir ismin kapısını çalmış.. Sibel Suiçmez… Suiçmez de Baro ile ilgili bir yola girdiğini belirterek, teşekkür etmiş ben yokum demiş. 

Şimdi CHP yıllar önce Volkan Canalioğlu ile kazandığı yerel seçimlere benzer bir hamle içinde…

Emekliliği gelen ve sevilen bir bürokrata gidecek. ki, o bürokrat  iş dünyasında sanat ve kültür dünyasında tanınan, bir sima… Gelişmeyi takip edeceğiz ve ilk haberi politik güğümden öğreneceksiniz. 

BATMAN TRABZON’DAN SORULACAK 

CHP Genel Merkezi, yerel seçimlerle ilgili rapor yazmak, ildeki genel eğilimi belirlemek şehir ile ilgili detay bir araştırma yapmak üzere Batman’a CHP Trabzon milletvekili Ahmet Kaya’yı görevlendirdi.

Kaya iki vekil arkadaşı ile hafta sonunu Batman’da geçirecek.

CHP ile ilgili olarak nabız tutacak. Sokağa inecek ve aday tespitindeki görüşü ile belirleyici olacak.. 

5 KASIM'DA MÜRACATLAR BAŞLIYOR  

Ve Ak Parti, büyükşehir belediye başkan adaylarının 5 Kasım’da parti genel merkezine başvurmalarını istedi.

Sadece başvurun dedi..

O nedenle 5 Kasım çok önemli. 

Bu arada Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, adaylığı ile ilgili olarak önceden Allah bilir demişti.

Dünden itibaren bir adım daha ileri giderek bir gazeteciye şu açıklamayı yaptı.

Tabi ki Allah istemeden bir şey olmaz. Bundan iki dönem önce de ben başkanlık için aday olmadım.

Bana gideceksin dediler. Ben de geldim. Yine aynı irade bana ‘Devam edeceksin’ derse devam ederim. Benim adaylığım daha önce beni gönderenlerin bileceği iş’